Historisk arkiv

Felles erklæring mellom Finland og Norge om naturgass og gasskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

12.03.96

FELLES ERKLÆRING MELLOM FINLAND OG NORGE OM NATURGASS OG GASSKRAFT

Den finske industri- og handelsminister Antti Kalliomäki og nærings- og energiminister Jens Stoltenberg drøftet i dag flere energispørsmål og ble enige om en felles erklæring om naturgass og gasskraft.

I erklæringen slås det bl.a. fast at Norge er positiv til eksport av naturgass eller gasskraft fra Finland. Eksport av naturgass eller gasskraft erstatter andre fossile brensler og fører til en begrensning av de totale CO2-utslippene, heter det i erklæringen.

- Erklæringen innebæreren politisk støtte til arbeidet med å eksportere norsk naturgass eller gasskraft til Finland, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg. Jeg er glad for at erklæringen slår fast at norsk gasskraft erstatter andre fossile brensler og begrenser de totale utslippene av CO2. I motsetningen til kullkraft innebærer gasskraft ingen utslipp av svovel og vesentlig mindre utslipp av nitrogen som gir sur nedbør. Utslippene av partikler fjernes helt, og utslippene av drivhusgassen CO2 halveres, sier Stoltenberg.

Erklæringen bidrar til at norske naturgassressurser kan styrke finsk forsyningssikkerhet. Konkrete forhandlinger om mulige gass- eller kraftleveranser mellom de involverte norske og finske selskaper vil måtte foregå på et forretningsmessig grunnlag.

Den samlede kraftproduksjonen i Norden er på mer enn 350 milliarder kilowattimer. Nær halvparten av dette er kull og kjernekraft. Kapasitetsutvidelsen i det nordiske systemet har de senere årene vært størst i fossilbasert kraftproduksjon, med om lag 2500 MW fra 1990 til 1994. Av denne produksjonskapasiteten kan om lag to tredeler baseres på kull.

Det vurderes å bygge nye kraftverk som kan baseres på kull, både i Danmark og Finland. Om lag 25 prosent av elektrisitetsproduksjonen i Finland er basert på kull i dag. Kjernekraft utgjør omlag 30 prosent.

I de siste 10 årene har den samlede elektrisitetsetterspørselen i Norden økt med om lag 1,5 prosent årlig. En tilsvarende vekst i årene som kommer vil kreve ny kapasitet på om lag

5 TWh per år for at etterspørselen skal kunne dekkes opp. Et økt press på eksisterende kapasitet i årene som kommer vil gi en høyere utnyttelse av kapasiteten for kullkraftproduksjonen i Norden og øke utslippene av CO2.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 13 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen