Historisk arkiv

Fokus på industridesign

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Fokus på industridesign

Nærings- og energidepartementet oppnevnte 11. august 1995 en arbeidsgruppe som med utgangspunkt i betydningen av industridesign som en konkurransefaktor skulle kartlegge de utfordringer bedrifter, organisasjoner og virkemiddelapparat står overfor. Gruppen skulle også peke på strategiske satsingsområder. Arbeidsgruppen, som har vært ledet av Svein Oppegaard i NHO, la i går fram sin rapport.

- Industridesign er en viktig konkurransefaktor. Arbeidsgruppen kommer i sin rapport med flere interessante forslag til strategisk bruk av design som et virkemiddel. Vi vil nå vurdere rapporten og se hvorvidt også offentlige tiltak kan bidra til økt bruk av industridesign som et konkurransefortrinn, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.
- Det er samtidig viktig at Henriksen-utvalget følger opp dette arbeidet ved å vurdere industridesign i en større næringspolitisk sammenheng.

Bakgrunnen for å oppnevne arbeidsgruppen var å sikre at Henriksen-utvalget, som foretar en vurdering av næringspolitikken på oppdrag av Nærings- og energidepartementet, skal få et kvalifisert innspill om hvilken betydning industridesign har som konkurransefaktor og om hvordan industridesign kan settes inn i en næringspolitisk sammenheng.

I rapporten rettes spesielt søkelyset mot behovet for å få næringslivets ledere til å forstå hvilke fordeler strategisk bruk av industridesign i produktutvikling kan gi.

Arbeidsgruppen har presentert fire hovedkonklusjoner:

  • Bedriftene må forankre ansvaret for design i toppledelsen og styret, som et ledd i en klar forretningside og strategi.
  • Organisasjonene i næringslivet må se det som et ansvar og en naturlig oppgave å stimulere til økt bruk av design.
  • Virkemiddelapparatet må legge vesentlig mer vekt på design som konkurransefaktor.
  • Utdannings- og forskningsinstitusjonene må rette sin virksomhet inn mot markedets og næringslivets behov.

Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09, Faks: 22 24 95 67


Lagt inn 31 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen