Historisk arkiv

Omstillingen i Sør-Varanger - evaluering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet

Pressemelding

26. september 1996

Omstillingen i Sør-Varanger - evaluering

Nærings- og energidepartementet har engasjert Nordlandsforskning til å foreta en evaluering av omstillingsarbeidet i Sør-Varanger. Nordlandsforskning har vurdert resultatene av omstillingsarbeidet som nå foreligger i en rapport. De har også vurdert prosessen med sikte på at erfaringene kan brukes i den videre omstillingen i Sør-Varanger og i arbeid med omstilling andre steder.

Det er gledelig at utviklingen i Sør-Varanger i hovedsak har vært positiv. Resultatene så langt tyder på at Sør-Varanger er i ferd med å bli et mangfoldig samfunn og med et differensiert næringsliv. Det danner et godt grunnlag for å møte de fremtidige utfordringer i forbindelse med avviklingen av den malmbaserte virksomheten til Sydvaranger, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg. Sør-Varangers nærhet til betydelig næringsvirksomhet og befolkning i Nordvest-Russland, et fortsatt sterkt lokalt engasjement og fortsatt nasjonal oppfølging gir grunn til å være optimist på vegne av Sør-Varangersamfunnet.

Evalueringen viser at antall arbeidsplasser i Sør-Varanger har økt i perioden 1990-1995 til tross for en reduksjonen i bemanningen ved Sydvaranger ASA. Arbeidsledigheten er redusert og befolkningsutviklingen har vært gunstig i samme periode. Nordlandsforsking fremholder også at omstillingsarbeidet har bidratt til at avhengigheten til AS Sydvaranger er redusert. Flere av resultatene fra omstillingsarbeidet, som etableringen av Kværner Kimek, Barel og Trygdeetatens Innkrevingssentral, har bidratt til dette. I tillegg til at det er etablert et stort antall arbeidsplasser i små bedrifter, har utskilling av servicevirksomhet fra Sydvaranger ASA gitt 70 arbeidsplasser. Det er også etablert ca. 120 nye statlige arbeidsplasser.

Nordlandsforskning konstaterer at det har vært en sterk økning i antallet bedrifter i Sør-Varanger som har forretningsmessige forbindelser med Nordvest-Russland. Ifølge Nordlandsforskning har arbeidet for å stimulere nyskaping i det lokale næringslivet gitt positive resultater. Fra å være et samfunn med relativt få nyetableringer, var det i 1994 og 1995 flere nyetableringer pr. innbygger i Sør-Varanger enn landsgjennomsnittet. Sør-Varanger har følgelig utviklet seg fra å være et ensidig industristed, til å være basert på allsidig servicevirksomhet.

Nordlandsforskning peker videre på at omstillingen har vært en krevende prosess. Det har vært enkelte tilfeller av samarbeidsproblemer, som har bidratt til forsinkelser i iverksettelse av konkrete tiltak. Ifølge Nordlandsforskning har imidlertid arbeidsdelingen og samarbeidet mellom aktørene utviklet seg positivt i omstillingsperioden. Ifølge Nordlandsforskning kan kombinasjonen av sentralt ansvar og lokal mobilisering reise dilemmaer som det er vanskelig å finne gode løsninger på. Nordlandsforskning drøfter avslutningsvis noen lærdommer for fremtidige omstillingsprosesser, og gir noen synspunkter for det videre omstillingsarbeidet i Sør-Varanger.

Lagt inn 26 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen