Historisk arkiv

Organisering av Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds ytre apparat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Organisering av Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds ytre apparat

I statsråd i dag er avtalen mellom SND og Nord-Trøndelag fylkeskommune godkjent. Regjeringen vil legge opp til at alle fylkeskommuner skal få frihet til å velge om de fortsatt ønsker å forholde seg til SND slik de gjør i dag eller inngå avtale om en alternativ modell innenfor nasjonale opptrukne retningslinjer.

- Den valgfrihet Regjeringen legger opp til vil bedre reflektere de ulikheter vi har i landet med hensyn til geografi og næringsstruktur. Valgfrihet gjør det lettere å imøtekomme de ulike behov fylkeskommunen har med hensyn til støtte og rådgivning for det lokale næringsliv, sier Nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

SND inngikk i desember 1995 en avtale med Nord-Trøndelag fylkeskommune om opprettelsen av et eget SND-kontor i fylket. Den nye organiseringen innebærer at:

  • Det lokale SND-kontoret skal kunne behandle alle SNDs og fylkeskommunens bedriftsrettede virkemidler innenfor gitte fullmakter.
  • Lederen for det lokale SND-kontoret utøver sin personlige fullmakt gjennom det lokale styre etter nærmere retningslinjer. Det forutsettes at retningslinjene for styrets arbeid sikrer styret reell innflytelse i enkeltsaker. Kontorlederen er imidlertid underlagt SNDs instruksjonsmyndighet.
  • Avtalen skal baseres på frivillighet. SND og fylkeskommunen skal være enig om avtalen.

- Avtalen ivaretar på en god måte behovet for fylkeskommunal innflytelse og hensynet til å sikre et godt og brukervennlig tilbud til bedriftene. Vedtaksmyndighet og tapsansvar knyttet til bedriftsrettede virkemidler ligger hos SND, mens fylkeskommunen får reell innflytelse gjennom at de oppnevner et lokalt styre som kan uttale seg i større og prinsipielt viktige saker, sier Stoltenberg.

Denne avtalen innebærer at det blir opprettet et lokalt styre med syv medlemmer. LO, NHO og SND har anledning til å fremme forslag til styremedlemmer.

Det vil ikke bli inngått nye avtaler mellom SND og fylkeskommunene før opplegget er presentert for Stortinget. Eventuelle nye avtaler vil bygge på frivillighet. Fylkesplanen og fylkeskommunens strategiske næringsplan skal være retningsgivende for kontorets virksomhet i den grad dette ikke er i strid med SNDs overordnede mål og strategier, som igjen skal bygge på nasjonale mål i nærings- og distriktspolitikken. SND skal ha instruksjonsmyndighet over kontorlederen, som har avgjørelsesmyndighet i enkeltsaker innenfor gitte fullmaktsgrenser.

Beslutningen er et resultat av en omfattende vurdering av SNDs ytre apparat. Ved årsskifte 1992/93 ble Distriktenes Utbyggingsfond, Industrifondet, Småbedriftsfondet og Industribanken slått sammen til SND. Bakgrunnen for etableringen var et ønske om å samordne og effektivisere det næringsrettede virkemiddelapparatet. Sentralt fikk man denne samordningen og effektiviseringen, men det ytre apparatet ble ikke samordnet tilsvarende.

SNDs ytre apparat består i dag av SNDs hovedkontor i Oslo, 5 regionkontorer og 15 fylkeskommuner. SNDs regionkontorer er lokalisert i Kristiansand, Bergen, Ålesund, Trondheim og Bodø, og er direkte underlagt hovedkontoret. Med den nye ordningen vil samtlige fylker få muligheten til å opprette et eget SND-kontor.

SND er administrativt underlagt Nærings- og energidepartementet. Nærings- og energiministeren utgjør foretaksmøtet, og departementet gir retningslinjer for de landsdekkende ordningene og skriver årlige tildelingsbrev i forbindelse med bevilgninger over statsbudsjettet. I tillegg bevilges det midler til SND og fylkeskommunen over Kommunaldepartementet budsjett.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09, Faks: 22 24 95 67


Lagt inn 27 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen