Historisk arkiv

27. mars - 2.april: Ekstra tiltak for økt bruk av bilbelte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


3. mars 1995

27. mars - 2.april:
EKSTRA TILTAK FOR ØKT BRUK AV BILBELTE

  • 25 prosent av bilførerne bruker ikke bilbelte når de kjører i tettsteder. Ved kjøring utenfor tettsteder er det 15 prosent av førerne som "glemmer" å feste beltet. Disse tallene har ikke vist noen særlig endring i løpet av de siste årene.
  • Økt bruk av belte blant passasjerer i baksetet, særlig ungdom i alderen 15 - 25 år, vil ha en svært positiv virkning for trafikksikkerheten.
Dette er bakgrunnen for at det i uka 27. mars - 2. april blir gjennomført ekstra tiltak for å øke bruken av bilbelte, opplyser Samferdselsdepartementets blad "Sikker på vegen". Både politiet og biltilsynet over hele landet vil i denne uka rette sin virksomhet inn mot bilbeltebruken. Opptrappingen av tiltakene vil blant annet skje i form av innslag i fjernsyn og radio, utdeling av materiell til trafikantene og en rekke lokale møter og arrangementer.

- Selv om størstedelen av bilistene allerede "fester beltet", vil en ytterligere økning av bilbeltebruken gi stor nedgang i tallet på dødsfall og personskader i vegtrafikken. En beregning som Transportøkonomisk institutt gjennomførte i 1990 viste at med 100 prosent bilbeltebruk, ville det årlig ha blitt 43 færre dødsfall og 520 færre personskader blant bilførere og bilpassasjerer, går det fram av bladet "Sikker på vegen".

Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Statens vegvesen, politiet, Statens informasjonstjeneste og Trygg Trafikk samarbeider om tiltakene, og oppfordrer lokale myndigheter, helsevesenet, skoler og organisasjoner til å gå sammen om forsterket innsats for å opplyse om bilbeltebruk og sikring av barn og voksne i bil.

Tiltakene i tiden 27. mars - 2. april inngår også som et ledd i den norske deltakelsen i en internasjonal trafikksikkerhetsuke som samtidig gjennomføres i regi av FNs økonomiske kommisjon for Europa.

OPPFØLGING

De ekstra tiltakene i "bilbelte-uka" vil bli fulgt opp seinere utover i 1995. Det er også meningen å gjennomføre flere målinger i løpet av dette året - for å få fram ajourførte opplysninger om bruken av bilbelte. På grunnlag av slike målinger og en vurdering av tiltakene som settes i verk i år, vil man deretter ta stilling til om det i 1996 eller 1997 skal gjennomføres mer omfattende tiltak og kampanjer.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen