Historisk arkiv

Ekstra tiltak for tryggere vegtrafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


5. juli 1995

EKSTRA TILTAK FOR TRYGGERE VEGTRAFIKK

Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet har drøftet forskjellige snarlige tiltak for å bedre trafikksikkerheten, særlig på de mest trafikkerte og ulykkesutsatte vegstrekningene. Tiltakene vil bli satt i verk med det aller første og omfatter blant annet økt kontrollvirksomhet og ekstra informasjonstiltak.

Politiets og Biltilsynets kontrollvirksomhet vil bli styrket, med sikte på at kontrollene først og fremst skal gjennomføres som synlige kontroller. Det vil bli lagt vekt på å kontrollere atferd i trafikken, fart, promille og bruk av bilbelte, hjelm og annet sikringsutstyr. Lasting av bilen vil også bli kontrollert.

Det vil bli satt i verk ekstra skilting på særlig ulykkesutsatte strekninger. Ellers vil automatisk trafikkovervåkning bli tatt i bruk på særlig ulykkesutsatte strekninger på E6 gjennom Østfold, for å bidra til å redusere kjørehastigheten.

Vegdirektoratet vil i samarbeid med Justisdepartementet, politiet og Trygg Trafikk sette i verk ekstra informasjonstiltak, særlig rettet mot ferietrafikken. Det legges opp til å benytte radio i større grad - for å gi trafikantene nyttig og viktig trafikkinformasjon. Fokus vil blant annet bli satt på en del enkle, men viktige kjøreregler i sommertrafikken.

Bedre markering av midtlinjen

Flere av ulykkene i det siste skyldes at et kjøretøy av en eller annen grunn har kommet over i motsatt kjørefelt, uten at dette har sammenheng med en forbikjøring. Statens vegvesen vil derfor gjennomføre forsøk med "riflet midtlinje", som gir en rumling som er godt hørbar for føreren hvis han eller hun kjører over midtlinjen. En slik riflet midtlinje vil i første omgang bli nyttet på strekninger med heltrukket midtlinje. På strekninger med stiplet linje vil stiplingen i seg selv gi en viss slag- eller rumle-effekt. Det er imidlertid nødvendig å vurdere nøye hvor man vil bruke en slik riflet midtlinje, fordi den vil gi noe støy. Noen steder kan det være aktuelt med vegreflektorer, som også vil gi en viss rumle-effekt. Både riflet linje og vegreflektorer vil dessuten føre til at vegoppmerkingen blir bedre synlig i mørket.


Informasjonskontoret, Samferdselsdepartementet: tlf. 22 34 81 08
Informasjonsenheten, Justisdepartementet; tlf. 22 34 51 0 4


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen