Historisk arkiv

Jernbaneformål: Vel 7,4 milliarder kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.63/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

JERNBANEFORMÅL: VEL 7,4 MILLIARDER KRONER

Regjeringen foreslår at det over statsbudsjettet for 1996 skal bevilges til sammen 7 414, 8 millioner kroner til jernbaneformål.

Til investeringer i NSBs kjøreveg er det foreslått 1 257,6 millioner kroner. Dette er en økning med 18,5 prosent sammenliknet med 1995, og betyr en sterkere opptrapping av investeringer i kjørevegen enn det som er lagt til grunn i de ordinære rammene i Norsk jernbaneplan for 1994 - 97. Bevilgningen skal særlig brukes til utbygging som fjerner "flaskehalser", f.eks. linjeomlegging og bygging av dobbeltsporseksjoner. Forrang vil bli gitt til utbygging av prosjekter som allerede er i gang og til tiltak som bedrer driftssikkerheten og punktligheten i togtrafikken og øker kjørehastigheten.

I det foreslåtte investeringsbeløpet for NSBs kjøreveg inngår blant annet 100 millioner kroner til økt innsats i utbyggingen av Østfoldbanen. Denne ekstra satsingen gjelder dobbeltspor på strekningen Dilling - Råde - Haug og har sammenheng med at Regjeringen legger stor vekt på rask og effektiv kommunikasjon mellom Norge og utlandet. Den økte satsingen på Østfoldbanen er en del av det såkalte "Nordiske triangel", som består av transportkorridorene Oslo - Gøteborg - København, Oslo - Stockholm og Helsinki - Stockholm - København, medregnet ferjer og havneanlegg. - "Det nordiske triangel" er høyt prioritert innen EU, som en del av Det transeuropeiske transportnettverk (TEN). Prosjektene som nå framskyndes har god samfunns- økonomisk lønnsomhet og gunstige virkninger når det gjelder sikkerhet og miljø- messige forhold. Til TEN-prosjekter vil det kunne være mulig å få delvis låne- finansiering i Den Europeiske Investeringsbanken. Regjeringen vil vurdere dette nærmere.

2 040 millioner kroner foreslås bevilget som lån til NSB Gardermobanen AS for bygging av den nye Gardermobanen.

Til drift og vedlikehold av NSBs kjøreveg er det foreslått 1 756,2 millioner kroner. Høy prioritet er gitt til vedlikeholdstiltak som utbedrer signal- og kontaktlednings- anleggene. Disse anleggenes tekniske tilstand er i dag en medvirkende årsak til dårlig punktlighet i togdriften.

900 millioner kroner er foreslått til statlig kjøp av persontrafikktjenester. Bevilgningen gjelder InterCity-tog, nærtrafikk-, region- og lokaltog.

Til investeringer i NSBs trafikkdel er det foreslått bevilget 1 056,2 millioner kroner som statslån, særlig til modernisering og nyanskaffelser av lokomotiver og vognmateriell og til modernisering av verkstedsdriften og godsterminaler.

1991-95: 25 MILLIARDER KRONER TIL JERNBANEFORMÅL

I budsjettforslaget blir det gitt en oversikt over bevilgningene til jernbaneformål i de siste årene. - For å styrke NSBs konkurranseevne har det i perioden 1991-95 blitt gjennomført en betydelig satsing på opprusting av jernbaneinfrastrukturen både i kjørevegen og i NSBs trafikkdel, samtidig som NSBs trafikkdel har fått overført betydelige midler for å bedre trafikktilbudet og styrke driftsøkonomien. Medregnet en gjeldssanering på 2,2 milliarder kroner er det til jernbaneformål i perioden 1991-95 til sammen bevilget om lag 8 milliarder kroner mer enn om en hadde videreført bevilgningsnivået fra 1990. I tillegg kommer om lag 1 450 millioner kroner til utbygging av Gardermobanen i 1993-95.

DRIFTSBUDSJETT I BALANSE

Driftsbudsjettet for i NSBs trafikkdel foreslås gjort opp i balanse for 1996. Foreslått driftsbudsjett innebærer at NSB i løpet av 1996 må gjennomføre resultatforbedrende tiltak på om lag 170 millioner kroner utover de tiltakene som ligger inne i vedtatt handlingsplan for 1995. Samferdsels- departementet legger opp til at nødvendige tiltak må kunne gjennomføres innenfor rammene av foreslåtte bevilgninger til NSBs trafikkdel og til NSBs Personalsenter, går det fram av forslaget.


INVESTERINGER I KJØREVEGEN

Av den foreslåtte bevilgningen på 1 257,6 millioner kroner til investeringer i NSBs kjøreveg skal 468,7 millioner kroner nyttes til en rekke mindre investeringstiltak for å bedre driftsforholdene på eksisterende kjøreveg. Dette omfatter i hovedsak utbygging og forlenging av kryssingsspor, ombygging av stasjoner og tiltak som øker kapasiteten for strømforsyningen til den elektriske banedriften. Arbeid med telesamband og signal- og sikringsanlegg, er også omfattet av bevilgningen til mindre investeringstiltak.

Av den foreslåtte investeringsbevilgningen er 788,9 millioner kroner fordelt til flere større prosjekter som særlig tar sikte på å utvide kapasiteten, fjerne "flaskehalser" og øke kjørehastigheten. Omlegging av jernbanelinjen og bygging av dobbeltspor- seksjoner er blant de viktigste, større utbyggingstiltakene. For neste år er høyest prioritet gitt til å videreføre allerede igangsatte prosjekter. Bevilgningen til større prosjekter er foreslått fordelt slik:

  • I alt 253 millioner er foreslått til forskjellige arbeider på Østfoldbanen. Beløpet fordeler seg slik:

    • 100 millioner kroner foreslås bevilget til utbygging av en dobbeltsporseksjon på strekningen Dilling - Råde - Haug på Østfoldbanen. Dobbeltsporet vil i all hovedsak følge dagens trase og fører til bedre kryssingsmuligheter og en betydelig bedring av punktligheten. Bevilgningen til dette anlegget har sammenheng med prosjektet "Det nordiske triangel" og Regjeringens ekstrainnsats på Østfoldbanen - for å legge til rette for rask og effektiv kommunikasjon mellom Norge og utlandet.

    • 40 millioner kroner er avsatt til bygging av ny omformer ved Smørbekk - for å bedre strømforsyningen på Østfoldbanen.

    • 113 millioner kroner gjelder videreføring av prosjektet Ski - Sandbukta på Østfoldbanen. Arbeidet vil neste år foregå på strekningene Rustad - Smørbekk, Smørbekk - Kambo og Kambo - Sandbukta.

  • 18 millioner kroner til prosjektet Brakerøya - Drammen, som omfatter bygging av ny dobbeltspor på denne strekningen, ny dobbeltsporet bru over Bragernesløpet og ei ny enkeltsporet bru i tillegg den eksisterende brua over Strømsøløpet inn til Drammen stasjon. Når arbeidene avsluttes og strekningen åpnes for trafikk i 1996, vil dermed hele Drammensbanen være dobbeltsporet.

  • 77,2 millioner kroner gjelder Vestfoldbanen, fordelt med 22,2 millioner kroner til utbygging dobbeltsporseksjon på strekningen Kobbervikdalen - Skoger, 5 millioner kroner til utbygging av dobbeltspor på strekningen Åshaugen - Sande - Holm ( i tillegg til 55 millioner kroner i omdisponerte midler) og 50 millioner kroner til igangsetting med arbeidet med dobbeltspor på strekningen Skoger - Åshaugen.

  • 18,3 millioner kroner til Bergensbanen, fordelt med 14 millioner kroner til start av anleggsarbeidet med nytt kryssingsspor i tunnel ved Gråskallen og 4,3 millioner kroner til etterarbeid på parsellene Kongsnut og Uksabotn, på strekningen Tunga - Finse.

  • 35 millioner kroner er foreslått til bygging av ny omformer ved Stavne i Sør-Trøndelag, for å bedre punktligheten og legge forholdene til rette for høyere toghastighet på Dovrebanen.

  • 15,8 millioner kroner er foreslått til tilbakebetaling av forskottering i forbindelse med elektrifisering av Arendalsbanen.

  • 37,9 millioner skal nyttes til utvidelser ved Skøyen stasjon i Oslo og til utbygging med sikte på å utvikle stasjonen til et knutepunkt i kollektivtrafikken.

  • 12,7 millioner gjelder grunnerverv i forbindelse med utbygging av Gardermobanen.

  • 159 millioner kroner skal brukes til bygging av flere forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen. Utbyggingen vil føre til økt kapasitet og større fleksibilitet i sporbruken - og vil dermed gi NSB muligheter til å utvikle det ordinære togtilbudet på Hovedbanen i området. Kostnadsoverslaget for prosjektet er 426 millioner kroner. Arbeidet skal være avsluttet i 1998 og omfatter følgende delprosjekter: Ekstra innkjøringsspor til Gardermobanen i retning Oslo S, ved Etterstad. "Trafikkmaskin" og forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Stalsberg nær Lillestrøm, samt utbedringer på Lillestrøm stasjon. Sammenkopling av Hovedbanen og Gardermobanen ved Trøgstad (nord for Kløfta), nødvendig standardheving på Lillestrøm stasjon og nødvendig utbedring og standardheving i tilknytning til sammenkopling mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Eidsvoll.

  • 102 millioner kroner er foreslått til prosjektet Nye Nationaltheatret stasjon, som omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer på Nationaltheatret stasjon. Utbyggingen av Nationaltheatret stasjon er nødvendig for å møte ventet økning i togtrafikken i Oslo-området i de nærmeste årene.

  • 40 millioner kroner er satt av til prosjektet Nationaltheatret stasjon, vestre oppgang. Prosjektet omfatter en ny vestre oppgang til Nationaltheatret stasjon for å bedre tilgjengeligheten til stasjonen.

  • 20 millioner kroner er for 1996 ført opp som "kjørevegens andel" av utgifter til ny driftssentral ved Oslo S. Driftssentralen skal betjene togtrafikken i Oslo- og Østlandsområdet.


Innenfor de samlede bevilgningene til NSBs kjøreveg, inngår også 12 millioner kroner til konsekvensutredning av prosjektet "tunnel gjennom Gamlebyen i Oslo".


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen