Historisk arkiv

Konsesjon for riksvegfergesambandet Moss - Horten: Regjeringen forkaster klage fra Gokstad AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


27. oktober 1995

Konsesjon for riksvegfergesambandet Moss - Horten:

Regjeringen forkaster klage fra Gokstad AS

Riksvegfergesambandet Moss - Horten skal fra 1. januar/ neste år trafikkeres av Bastø Fosen AS, som er et nyopprettet datterselskap av Fosen Trafikklag AS.

Dette er klart etter at Regjeringen i statsråd i dag forkastet en klage fra Gokstad AS over Samferdselsdepartementets tidligere avslag på en søknad fra Gokstad AS om å få fornyet selskapets konsesjon for drift av fergesambandet. Ruten drives i dag Gokstad AS.

Fosen Trafikklag AS (på vegne av datterselskap under stiftelse) fikk i september i år konsesjon for drift av sambandet, for perioden 1. januar 1996 til 31. desember 2005. Tildelingen av denne konsesjonen skjedde etter en saksbehandling der Samferdselsdepartementet vurderte søknaden fra Gokstad AS om å få fornyet konsesjon og søknaden fra Fosen Trafikklag AS.

Vedtaket om å gi konsesjonen til Fosen Trafikklag AS ble blant annet grunngitt med at dette selskapet skal drive ruten med ferger som fører til lavere kostnader enn det som er mulig med det materiellet som Gokstad AS har planlagt å bruke i tiden framover. Fosen Trafikklag AS budsjetterer blant annet med lavere mannskap-, drivstoff- og administrasjonskostnader. Samlet tilsier dette at Fosen Trafikklag AS kan utføre transporten med lavere kostnader og dermed også lavere takster enn Gokstad AS. Når Bastø Fosen AS den 1. januar neste år overtar trafifkken i sambandet, vil takstene bli redusert med gjennomsnittlig 25 prosent i forhold til dagens takster.

I begrunnelsen for å holde fast ved avslaget på søknaden fra Gokstad AS blir det vist til at det i behandlingen av klagen ikke er kommet fram opplysninger som på avgjørende punkter kan endre Samferdselsdepartementets vedtak om å avslå søknaden om fornyet konsesjon.

I forbindelse med klagebehandlingen gjør Samferdselsdepartementet ellers oppmerksom på at Bastø Fosen AS nå har lagt fram en erklæring om at selskapet disponerer to brukte ferger som vil trafikkere strekningen i perioden inntil selskapet får levert to nybygde ferger som ventes å bli satt inn i rutetrafikk innen utgangen av første halvår i 1997. Samferdselsdepartementet har dessuten bedt om at selskapet før påsken 1996 setter inn en tredje ferge - for ytterligere å sikre tilstrekkelig kapasitet i sambandet Moss - Horten i tiden fram til de to nye fergene tas i bruk. Det er forutsatt at den midlertidige ordningen med tre ferger i sambandet ikke skal føre til høyere takster.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 42) Lagt inn 7 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen