Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Akershus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.69/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

AKERSHUS

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 643,4 millioner kroner.

Midler stilt til rådighet fra "bompengeringen" : 220,0 millioner kroner

Utbygging av innfartsvegene til Oslo inngår i "Oslo-pakken". I 1996 vil denne utbyggingen særlig være knyttet til strekningen Vigernes - Oslo grense. Det er forutsatt at Akershus vil få stilt til rådighet 220 millioner kroner fra bompengeringen i 1996. Bompengemidler stilt til rådighet i 1994, 1995 og 1996 ventes å utgjøre til sammen 627 millioner kroner, mens det i tidligere stortingsmelding om Norsk veg- og vegtrafikkplan ble regnet med at 558 millioner kroner i bompengemidler skulle stilles til rådighet i disse tre årene. Økningen skyldes lavere rente for bompengeselskapet og høyere trafikkvekst enn det som ble lagt til grunn ved tidligere beregning av bompengeinntektene, går det fram av forslaget.

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått til sammen 291,1 millioner kroner som er fordelt slik:

  • Østfold grense - Vestby, "fase 1" 71,0 millioner kroner

  • Østfold grense - Vestby, "fase 2a" 79,0 millioner kroner

  • Vestby - Rød - Korsegården 32,5 millioner kroner

  • Korsegården nord - Vassum 40,5 millioner kroner

  • Vassum - Vinterbru 2,0 millioner kroner

  • Tangerud - Hvam 65,0 millioner kroner

  • Arteid bru 1,1 millioner kroner

Utbyggingen av prosjektet Østfold grense - Vestby skjer i to faser. "Fase 1" omfatter forberedende arbeid som gjennomføres parallelt med NSBs utbygging til dobbeltspor, med sikte på å unngå ekstrakostnader ved seinere gjennomføring. Arbeidet med "fase 1" ventes avsluttet i 1996." Fase 2" omfatter de resterende arbeider med utbygging til firefelts på hele den 14 kilometer lange strekningen. I Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1994-97 er det lagt opp til at denne utbyggingen først skal skje i neste planperiode. Prosjektet vil bli framskyndet ved hjelp av såkalte "TEN- midler". Dette er midler som har sammenheng med Regjeringens satsing på å bedre kommunikasjonen mellom Norge og utlandet, det vil si satsing på blant annet prosjekter som inngår i transportkorridorene "Det nordiske triangel" og som er en del av Det transeuropeiske transportnettverk, TEN.

E6-prosjektet Korsegården nord - Vassum vil også bli framskyndet ved hjelp av TEN-midler. Prosjektet omfatter bygging av 4,8 kilometer ny 4-felts riksveg, inkludert tunnel og bruer. Kryss for framtidig Oslofjordforbindelse inngår også i prosjektet. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til høsten 1996, og E6-delen av prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998.

Bevilgningen på 65 millioner kroner til prosjektet Tangerud - Hvam gjelder utvidelse til 6 felt på en 5 kilometer lang riksvegstrekning, samt utbygging av Hvamkrysset. - Utbyggingen av ny hovedflyplass på Gardermoen vil føre til en vesentlig trafikkøkning på denne strekningen, og utvidelsen er nødvendig for å ivareta framkommeligheten, heter det i budsjettforslaget.


Til ombygging av Blommenholmkrysset og trafikkstyringsanlegg på strekningen Lysaker - Holmen, på E18, er det foreslått til sammen 27,3 millioner kroner.

Til arbeid på riksveg 159 er det foreslått til sammen 200,8 millioner kroner, fordelt med 180,8 millioner kroner til strekningen Lørdagsrud - Vigernes og 20 millioner kroner til prosjektet Knatten - Lørdagsrud. Disse to nye vegstrekningene ventes åpnet for trafikk i henholdsvis juli 1997 og juli 1998.

6,7 millioner kroner er ført opp til sluttfinansiering av arbeider i forbindelse med omlegging av riksveg 160 gjennom Bekkestua.

Til prosjektet Kverndalen - Gardermoen (riksveg 174) er det satt av 129,6 millioner kroner. Prosjektet omfatter tre delprosjekter: Kverndalen - Gardermoen, Kryss E6 - Industriveien og Gardermoen - Nordmokorset. Strekningen Gardermoen - Nordmokorset vil utgå dersom tverrforbindelsen mellom Lunner og Gardermoen bygges. Midlene i 1996 vil bli benyttet til delprosjektet Kverndalen - Gardermoen, inkludert ombygging av E6 mot Liekrysset. Det forutsettes at 5 millioner kroner benyttes til grunnerverv på delprosjektet Kryss E6 - Industriveien.

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger gjennom fylket er det foreslått til sammen 29 millioner kroner.

Det er ellers oppført 45,4 millioner kroner til tiltak for kollektivtrafikken. Av dette utgjør bompenger 19,4 millioner kroner. Midlene vil bli nyttet til terminaler og knutepunkt, stoppesteder og innfartsparkering. Bekkestua kollektivterminal og Ski stasjon er blant de større prosjektene.

I tillegg er i alt 50,1 millioner kroner oppført til bygging av gang- og sykkelveger. Dessuten er 20,9 millioner kroner avsatt til spesielle trafikksikkerhetstiltak og 12 millioner kroner skal brukes til miljøtiltak Videre er 38,5 millioner kroner oppført på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal nyttes til planlegging.

Jernbane

Regjeringen forslår en lånebevilgning på 2040 milllioner kroner til Gardermobanen. Dessuten er 12,7 millioner kroner foreslått til grunnerverv i forbindelse med utbygging av Gardermobanen.

Til videre arbeid med å bygge flere forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen er det foreslått 159 millioner kroner. Utbyggingen vil bety økt kapasitet og større fleksibilitet i sporbruken - og vil dermed gi NSB muligheter til å utvikle det ordinære togtilbudet i området. Kostnadsoverslaget for prosjektet er 426 millioner kroner. Arbeidet skal være avsluttet i 1998 og omfatter følgende delprosjekter: Ekstra innkjøringsspor fra Hovedbanen til Gardermobanen i retning Oslo S ved Etterstad. "Trafikkmaskin" og forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Stalsberg nær Lillestrøm og utbedringer på Lillestrøm stasjon. Sammenkopling av Hovedbanen og Gardermobanen ved Trøgstad (nord for Kløfta), nødvendig utbedring og standardheving i tilknytning til sammenkopling mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Eidsvoll.

113 millioner kroner er foreslått til videreføring av prosjektet Ski - Sandbukta på Østfoldbanen. Arbeidet vil neste år foregå på strekningene Rustad - Smørbekk, Smørbekk - Kambo og Kambo - Sandbukta.

Luftfartsformål

16,6 millioner kroner gjelder overtakelse av eierandeler i parkeringshuset på Fornebu fra Luftfartsverkets Parkeringsanlegg AS.

71,8 millioner kroner er ført opp til dekning av statens kostnader i forbindelse med å legge til rette for framtidig utvikling og bruk av Fornebu-området, etter nedlegging av flytrafikken.

Det foreslås bevilget 3 000 millioner kroner i lån til Oslo Hovedflyplass AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales med avgifter og andre inntekter fra flytrafikken. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

Det er ellers - innenfor forslaget til bevilgninger til investeringer for sivil luftfart - avsatt 454,5 millioner kroner til hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen. Beløpet har sammenheng med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. Beløpet er fordelt med 127 millioner kroner til grunnerverv og 327,5 millioner kroner til erstatninger til Forsvaret.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 187,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

linkdoc006005-990738#docFylkesoversikten


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen