Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.69/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

BUSKERUD

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 179,2 millioner kroner
Finansiering ved bompenger : 215,0 millioner kroner

Til E18-prosjektet Eik - Vestfold grense er det foreslått 16 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av 3,8 kilometer 4-felts riksveg, et planskilt kryss og omlegging av lokale veger. I samarbeid med NSB utføres kryssing av Vestfoldbanen samtidig med utbedring av nær 1 kilometer av banen. Anleggsarbeidene tok til sommeren 1993 og prosjektet åpnes for trafikk i oktober i år.

26,2 millioner kroner er oppført til prosjektet "Lukket løsning Bragernes" (riksveg 11).

Prosjektet omfatter nordre lenke i en indre sentrumsring, slik at Drammen sentrum skjermes for gjennomgangstrafikk. Som en del av dette prosjektet vil det også bli gjennomført reguleringer slik at mye av dagens trafikk flyttes over til tunneltrasé, og dagens gatenett vil bli rehabilitert i samsvar med den nye bruken. Den foreslåtte bevilgningen for neste år vil bli nyttet til planlegging og grunnerverv. Samferdselsdepartementet vil seinere - i forbindelse med budsjettforslaget for 1997 - komme tilbake til kostnadsoverslag for prosjektet.

173,7 millioner kroner er avsatt til prosjektet Drammen - Mjøndalen (riksveg 11) Prosjektet omfatter 12 kilometer ny riksveg med 3,7 kilometer tunnel i Strømsåsen og planskilte kryss med E18 ved Bangeløkka i Drammen og ved Mjøndalen. Riksveg 11 utformes slik at en i første omgang regulerer for to felt, og at det ellers gjennomføres tiltak som ikke vil hindre en eventuell seinere utvidelse. Anleggsarbeidene tok til i august i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998. Midlene forutsettes stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til prosjektet "Sykkelby Drammen" er det avsatt 10,2 millioner kroner, som fullt ut vil bli dekket ved midler som stilles til rådighet fra bompengeselskapet. Beløpet vil bli benyttet til sykkelveger knyttet til eksisterende riksveg 11.

56 millioner kroner er avsatt til prosjektet Oslofjordforbindelsen (riksveg 23), som omfatter strekningen mellom riksveg 282 ved Bjørnstad i Røyken og E6 ved Vassum i Frogn. Prosjektet vil gi fergefri kryssing av Oslofjorden. Prosjektet omfatter bygging av 26,9 kilometer ny riksveg, hvorav kryssing under Oslofjorden i 2-løps undersjøisk tunnel med en lengde på 7,4 kilometer. Utbyggingskostnadene er anslått til 1 260 millioner kroner. En vil vurdere en trinnvis utbygging, med bygging av ett løp først. Trinnvis utbygging vil redusere kostnadene i første byggetrinn med omkring 200 millioner kroner. I prosjektet inngår også tre landtunneler, fem større bruer, samt en bomstasjon. Midlene i 1996 forutsettes nyttet til fullføring av prosjektering og byggestart. Det vil bli fremmet en egen bompengeproposisjon for prosjektet med sikte på behandling i Stortinget våren 1996.

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger i fylket er det ført opp i alt 4 millioner kroner. 25,3 millioner kroner er avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 8,1 millioner kroner skal nyttes til spesielle trafikksikkerhetstiltak, 12,6 millioner kroner gjelder miljøtiltak, mens 4 millioner kroner skal brukes til spesielle tiltak for kollektivtransporten på vegene. I tillegg er det under riksveginvesteringer avsatt 13,1 millioner kroner under posten "Annet", med sikte på at beløpet blant annet skal nyttes til planlegging.

Jernbane

18 millioner kroner er foreslått til prosjektet Brakerøya - Drammen, som omfatter bygging av dobbeltspor på denne strekningen, ny dobbeltsporet bru over Bragernesløpet og ei ny enkeltsporet bru i tillegg til den eksisterende brua over Strømsøløpet inn til Drammen stasjon. Når arbeidene avsluttes og strekningen åpnes for trafikk i 1996, vil dermed hele Drammensbanen være dobbeltsporet.

22,2 millioner kroner er foreslått til utbygging av dobbeltspor på strekningen Kobbervikdalen - Skoger. Prosjektet skal være sluttført i 1996.

50 millioner kroner er satt av til igangsetting med arbeidet med dobbeltspor på strekningen Skoger - Åshaugen.

Luftfartsformål

1,5 millioner kroner er satt av som støtte til Dagali lufthavn, til markedsføring og utvikling av chartertrafikken, knyttet til turisme. Midlene vil bli tildelt på grunnlag av faglig opplegg godkjent av Nærings- og energidepartementet.

linkdoc006005-990738#docFylkesoversikten


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen