Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 -luftfartsformål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.64/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

LUFTFARTSFORMÅL

UTBYGGING PÅ GARDERMOEN ER "I RUTE"

STØTTE TIL ET GODT FLYTILBUD I DISTRIKTENE

  • Videre utbygging ved Evenes og Tromsø.
  • Utskifting av radaranlegg på Bodø og Værnes
  • Videre utbygging av radaranlegg ved Ålesund, i Tolga i Hedmark og Åseral i Vest-Agder

Dette er noen av punktene i forslaget til statsbudsjett for luftfartsformål.

Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 1 114,1 millioner kroner til investeringer for sivil luftfart i 1996. Av dette beløpet har 454,5 millioner kroner sammenheng med hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen, i forbindelse med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. Resten, det vil si 659,6 millioner kroner, vil først og fremst gå til arbeid ved flere flyplasser, særlig videreføring av utbyggingene ved Tromsø lufthavn, Langnes og Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Over Luftfartsverkets budsjett er det også avsatt 50 millioner kroner til innskudd av ansvarlig lånekapital i Oslo Hovedflyplass AS.

Det foreslås bevilget 3 000 millioner kroner i lån til Oslo Hovedflyplass AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales ved avgifter og andre inntekter fra flytrafikken. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

Utgiftene til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i l996 bli fullt ut dekket av statens inntekter fra denne sektoren. Luftfartsavgiftene utgjør 73,5 prosent av inntektene. De øvrige inntektene kommer hovedsakelig fra forretningsmessige aktiviteter ved flyplassene.

STØTTE TIL REGIONAL FLYTRAFIKK

Regjeringen foreslår å bevilge 119,8 millioner kroner som tilskudd til drift av og investeringer på ikke-statlige flyplasser. Dette er flyplasser som i dag i de aller fleste tilfellene eies og drives av kommuner. I noen få tilfeller er også fylkeskommuner medeier og medansvarlig for driften, sammen med de aktuelle kommuner.

I det foreslåtte tilskuddet inngår også 1,5 millioner kroner til Dagali lufthavn, til markedsføring og utvikling av chartertrafikken, knyttet til turisme. Midlene vil bli tildelt på grunnlag av faglig opplegg godkjent av Nærings- og energidepartementet. Det er også satt av en million kroner i reint driftstilskudd til Skien lufthavn, Geiteryggen.

I den foreslåtte bevilgningen på 119,8 millioner kroner inngår ellers blant annet 25,8 millioner kroner som et reint tilskudd til investeringer og ekstraordinært vedlikehold. Dette beløpet fordeler seg slik:


Millioner
kroner

Asfaltering av banesystem, Hasvik5,0
Opprusting av flyplassbelysning, Sogndal0,3
Utvidelse av driftsbygg, Leknes og Mehamn0,7
Oppstillingsplattform og taksebane, Florø3,3
Utvidelse av ekspedisjonsbygg, Leknes,
Brønnøysund, Vadsø og Stord
9,4
Nytt kontrolltårn, Namsos,
Brønnøysund og Sandnessjøen
6,3
Reserve0,8

Til sammen25,8

Av beløpet på 9,4 millioner kroner til utvidelse av ekspedisjonsbygg inngår en million kroner til Stord kommune, til opprustning av terminalbygningen på Stord lufthavn, Sørstokken.

315,6 millioner kroner er foreslått som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Bevilgningen gjelder i det vesentlige Widerøes trafikk på det regionale flyrutenettet..

INVESTERINGER

Av den foreslåtte bevilgningen på 1 114,1 millioner kroner til investeringer, skal 730,5 millioner kroner nyttes til større bygg og anlegg, mens 383,6 millioner kroner gjelder andre investeringer.

Bevilgningen til større bygg og anlegg skal brukes slik:

  • 142,6 millioner kroner skal brukes til forskjellig arbeid ved Tromsø lufthavn Langnes. Av dette beløpet skal 52,5 millioner kroner nyttes til videre arbeid med ekspedisjonsbygg, 45 millioner kroner til videre arbeid på fly- og landsiden, 11,6 millioner kroner gjelder omlegging av Kvaløyvegen (riksveg 862) ved sørenden av rullebanen, mens 33,5 millioner kroner foreslås til forlenging av rullebanen.

  • 45 millioner kroner er foreslått til arbeid ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Bevilgningen er fordelt med 18 millioner kroner til prosjektering og bygging av ekspedisjonsbygg og 27 millioner kroner til byggearbeider på områder inntil ekspedisjonsbygningen, på den såkalte "fly- og landsiden".

  • 16,6 millioner kroner gjelder Luftfartsverkets overtakelse av eierandeler i parkeringshuset på Fornebu, fra Luftfartsverkets Parkeringsanlegg AS.

  • 71,8 millioner kroner er ført opp til dekning av statens kostnader i forbindelse med å legge til rette for framtidig utvikling og bruk av Fornebu-området, etter nedlegging av flytrafikken.

  • 454,5 millioner kroner gjelder hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen, og har sammenheng med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. Beløpet er fordelt med 127 millioner kroner til grunnerverv og 327,5 millioner kroner til erstatninger til Forsvaret.

Den foreslåtte bevilgningen på til sammen 383,6 millioner kroner til andre investeringer skal blant annet brukes til utskifting av radaranlegg ved flyplassene i Bodø og på Værnes og til videre arbeid med etablering av nye radaranlegg ved Ålesund, Åseral i Vest-Agder og Tolga i Hedmark.

DRIFTSUTGIFTER: 1 282 MILLIONER KRONER

De reine driftsutgifter er ført opp med til sammen 1 282,9 millioner kroner. Sammenliknet med revidert budsjett for 1995 er dette en økning på 5,7 prosent.

I forslaget til statsbudsjett blir det, med virkning fra 1.januar 1996, lagt til grunn en gjennomsnittlig økning av satsene for luftfartsavgiftene med 2,4 prosent og en gjennomsnittlig økning i gebyrsatsene med 10 prosent.


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen