Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.69/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

NORDLAND

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 392,1 millioner kroner

Til arbeider på E6 gjennom fylket er det foreslått i alt 149,1 millioner kroner, med sikte på blant annet slik bruk av mildene:

  • 31,6 millioner kroner gjelder strekningen Bjerka - Finneidfjord Nord. Prosjektet omfatter bygging av 9,7 kilometer riksveg, hvorav 1,8 kilometer vil gå i tunnel. Anleggsarbeidene tok til våren 1993, og den siste delstrekningen ventes åpnet for trafikk i juli 1997.

  • 25 millioner kroner er avsatt til forskjellige arbeider med tilknytning til "Transportplan Mo", som omfatter utbedring av eksisterende riksveger og gater og bygging av flere nye, korte vegstrekninger. - Tiltakene i transportplanen ventes fullført i 1997, med unntak av en del kommunale arbeider.

  • 30 millioner kroner skal brukes til prosjektet Borkamo - Storalmenningen, som omfatter bygging av 16 kilometer riksveg. Anleggsarbeidene tok til i august i fjor, og strekningen ventes åpnet for trafikk i oktober 1997.

  • 55 millioner kroner gjelder prosjektet Beisfjord - Sjømannskirka, som omfatter bygging av 2,9 kilometer veg, hvorav 2,1 kilometer vil gå i tunnel ved innfarten til Narvik sentrum. Anleggsarbeidene starter i oktober 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

Til arbeid på E10 foreslås i alt 38,5 millioner kroner som er fordelt slik:

  • 30 millioner kroner skal nyttes til prosjektet Trollhøgda - Tverrelv. Prosjektet omfatter bygging av 9,5 kilometer veg over Veggfjellet. Anleggsarbeidene tok til i august 1995, og strekningen ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

  • 8 millioner kroner gjelder prosjektet " Troms grense ved Langvassdalen - Sigerfjord nord". Prosjektet omfatter bygging av 10,7 kilometer riksveg, hvorav 2,1 vil gå i tunnel. Anleggsarbeidene startet vinteren 1993, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember i år. Den foreslåtte bevilgningen for 1996 har sammenheng med avsluttende arbeid i 1995 og skal nyttes til tilbakeføring av midler som tidligere er lånt fra andre prosjekter.

Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast)

I forslaget vises det til at det er utarbeidet en konsekvensutredning for strekningen mellom Raftsundet øst og E10. - De ulike alternativene går her gjennom et område med mange naturvernkonflikter. Stortinget gikk i vår inn for at konsekvensutredningen skal suppleres

med en vurdering av en tunnel under Hadselfjorden. Valg av alternativ for fastlandsforbindelsen for Lofoten (nordre trasé eller Hadselfjorden) vil bli tatt på bakgrunn av konsekvensutredningen og den supplerende utredningen. Uavhengig av dette valget skal vegprosjektet fullføres fram til Raftsundet øst, går det fram av budsjettforslaget.

Til sammen 70 millioner kroner er foreslått til Lofast. Beløpet er fordelt slik:

  • 10 millioner kroner gjelder strekningen Hattnes - Holdøy. Prosjektet omfatter bygging av 5,6 kilometer riksveg, hvorav 3,5 kilometer vil gå i en undersjøisk tunnel under Sløverfjorden. Anleggsarbeidet på strekningen tok til i januar 1994, og strekningen ventes åpnet for trafikk i august 1996.

  • 20 millioner kroner skal nyttes til prosjektet Holdøy - Myrland øst, som omfatter bygging av 10,3 kilometer riksveg, hvorav 2,3 kilometer vil gå i tunnel. Anleggsarbeidene på strekningen startet i januar 1995, og strekningen ventes åpnet for trafikk i desember 1997.

  • 40 millioner kroner er ført opp til prosjektet Myrland øst - Raftsundet øst, som omfatter bygging av den vel 700 meter lange Raftsundet bru med tilstøtende veger. Anleggsarbeidene tok til i mai i år, og strekningen ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

Til prosjektet Hunstadmoen på riksveg 80 er det foreslått 15 millioner kroner. Prosjektet omfatter blant annet bygging av 2 kilometer 4-feltsveg ved Hunstadmoen i Bodø. Anleggsarbeidene tar til i oktober i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1997.

Til forskjellige investeringer på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 41,5 millioner kroner.

Dessuten er 4 millioner kroner foreslått til bygging av gang- og sykkelveger, 25 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 5 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak, mens 2 millioner kroner er oppført til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. I tillegg er det under riksveginvesteringer avsatt 26 millioner kroner på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Luftfartsformål

45 millioner kroner er foreslått til arbeid ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Beløpet er fordelt med 18 millioner kroner til prosjektering og bygging av ekspedisjonsbygg og 27 millioner kroner til byggearbeider på områder inntil ekspedisjonsbygningen, på både den såkalte "fly- og landsiden".

I forslaget om å bevilge direkte tilskudd til investeringer og vedlikehold ved ikke-statlige flyplasser er det i 1996-budsjettet innarbeidet utgifter i forbindelse med utvidelse av driftsbygg og ekspedisjonsbygg ved Leknes lufthavn, utvidelse av ekspedisjonsbygg i Brønnøysund og nytt kontrolltårn i Brønnøysund og Sandnessjøen

Utgifter i forbindelse med Luftfartsverkets etablering av nytt radaranlegg i Bodø er tatt inn i forslag til bevilgninger under posten "Andre investeringer"

linkdoc006005-990738#docFylkesoversikten


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen