Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.69/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

OSLO

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 238 millioner kroner

Midler stilt til rådighet fra "bompengeringen": 330 millioner kroner.

- Det er forutsatt at Oslo vil få stilt til rådighet 330 millioner kroner fra bompengeringen i 1996. Bompengemidler stilt til rådighet i 1994-1995 og 1996 ventes å utgjøre til sammen 942 millioner kroner. I stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1994-97 er det for planperioden forutsatt stilt til rådighet 837 millioner kroner. Økningen skyldes lavere rente for bompengeselskapet og høyere trafikkvekst enn lagt til grunn ved beregning av bompengeinntektene.

Til arbeid på E6 gjennom Oslo er det ført opp til sammen 153 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 92 millioner skal nyttes til arbeid med Ryenkrysset: Prosjektet omfatter bygging av en betongkulvert som vil føre trafikken på Europaveien under dagens rundkjøring. Prosjektet vil løse opp flaskehalsen i hovedvegnettet og kollektivsystemet, og vil gi bedre miljø og trafikksikkerhet, blant annet ved at Ryen-/Manglerud-området avlastes for trafikk. Tiltak for fotgjengere og syklister inngår også i prosjektet. Anleggsarbeidene tok til i juni i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1996.

  • 20 millioner kroner gjelder Svartdalstunnelen. Prosjektet omfatter bygging av 1,7 kilometer ny 4-felts veg mellom Lodalsbruene og Ryenkrysset. Tunnelstrekningen består av to 2-felts tunneler og er i alt 850 meter lang. Foruten økt kapasitet vil prosjektet gi vesentlig forbedring av bomiljøet i nærområdet. Prosjektet må ses i sammenheng med Galgebergforbindelsen. Det planlegges nå en forenklet Galgebergforbindelse med et kostnadsoverslag som er om lag 150 millioner kroner lavere enn løsningen som lå til grunn for stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1990-93. Samferdselsdepartementet vil seinere - ved framleggingen av statsbudsjettet for 1997 - komme nærmere tilbake til Galgebergforbindelsen.

  • 41 millioner kroner er avsatt til Ekebergprosjektet, som omfatter bygging av 3,4 kilometer ny veg, hvorav 1,5 kilometer i tunnel. Anleggsarbeidene tok til i februar 1992, og hovedtraséen ble åpnet for trafikk i juli 1995. Sørenga bru med tilhørende lokalvegsystem ventes åpnet for trafikk i desember 1995. Midlene i 1996 vil bli nyttet til riving av Loenga bru og oppryddingsarbeid på det frigjorte vegnettet i Bispegata, Dyvekes vei og Mosseveien.

  • Til arbeid på E18 er det ført opp til sammen 35 millioner kroner, som er bompengemidler og er fordelt slik:

  • 25 millioner kroner skal nyttes til prosjektet Bjørvikatunnelen, som omfatter bygging av forbindelse mellom Oslotunnelen og Ekebergprosjektet. Midlene for 1996 vil bli brukt til å utføre nødvendige vurderinger av teknisk og økonomisk art.

  • 10 millioner kroner gjelder prosjektet "Adkomst Oslo sentralstasjon", som omfatter bygging av ny av- og påkjøringsrampe til E18, ny lokalveg på sjøsiden av Oslo sentralstasjon og såkalt "filterfelt" på Bispelokket. Rampesystemet og lokalvegen bygges i forbindelse med de avsluttende arbeider på Ekebergprosjektet. Prosjektet vil blant annet føre til en tilfredsstillende adkomst for terminalen til den nye Gardermobanen, og betyr en ny adkomstløsning mot E18.

Til arbeid med kryss ved Radiumhospitalet (riksveg 150) er det avsatt 47,5 millioner kroner. Prosjektet omfatter heving av riksvegen, bygging av gangkulvert og etablering av av- og påkjøringsramper. Anleggsarbeidene tok til i høst, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1996.

Til prosjektet Ullevålskrysset - Nydalsbrua (riksveg 150) er det ført opp 57,5 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av planskilte kryss ved Sognsveien, Berg og Maridalsveien. Hele prosjektet ligger innenfor dagens Ringvei-trasé. Fra Universitetskrysset i vest og fram til nytt planskilt kryss ved Berg bygges riksvegstrekningen som veg i dagen, med to gjennomgående kjørefelt i hver retning. Mellom Bergskrysset og Maridalskrysset bygges to 2-felts tunneler med lengde 1,2 kilometer. Kostnadsoverslaget omfatter en forenklet løsning for strekningen forbi Ullevål stadion., noe som betyr at det bygges av- og påkjøringsramper i plan i begge retninger, og at Sognsveien blir stengt for trafikk på tvers av riksveg 150.

Over riksvegbudsjettet er det ellers foreslått 82 millioner til prosjektet "T-bane til Søndre Nordstrand". Midlene tas fra posten "Alternativ bruk av riksvegmidler". Anleggsarbeidene begynte i mars i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i august 1997.

Videre er 31 millioner kroner ført opp til bygging av gang- og sykkelveger, 13 millioner kroner skal nyttes til spesielle trafikksikkerhetstiltak og 14 millioner kroner gjelder miljøtiltak. Til tiltak for å bedre forholdene for kollektivtrafikken på vegene er det avsatt 62,6 millioner kroner (av dette dekkes 33,6 millioner kroner av bompenger). Arbeidene som gjelder slike kollektivtiltak vil i 1996 være konsentrert om Carl Berners plass, som er en del av den prioriterte strekningen Sinsen - Sentrum - Skøyen, samt Kirkeveien mot Majorstua.

6 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Jernbane

37,9 millioner kroner skal nyttes til utvidelser ved Skøyen stasjon, med bl.a. bygging av et 4. spor på stasjonen og til utbygging med sikte på å utvikle stasjonen til et knutepunkt i kollektivtrafikken.

102 millioner kroner er foreslått til prosjektet Nye Nationaltheatret stasjon, som omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer på Nationaltheatret stasjon. Utbyggingen av Nationaltheatret stasjon er nødvendig for å møte ventet økning i togtrafikken i Oslo-området i de nærmeste årene.

20 millioner kroner er for 1996 ført opp som "kjørevegens andel" av utgifter til ny driftssentral ved Oslo S. Driftssentralen skal betjene togtrafikken i Oslo- og Østlandsområdet.

40 millioner kroner er satt av til prosjektet Nationaltheatret stasjon, vestre oppgang. Prosjektet omfatter en ny vestre oppgang til Nationaltheatret stasjon for å bedre tilgjengeligheten til stasjonen.

Til videre arbeid med å bygge flere forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen er det foreslått 159 millioner kroner. Utbyggingen vil bety økt kapasitet og større fleksibilitet i sporbruken - og vil dermed gi NSB muligheter til å utvikle det ordinære togtilbudet i området. Kostnadsoverslaget for prosjektet er 426 millioner kroner. Arbeidet skal være avsluttet i 1998 og omfatter følgende delprosjekter: Ekstra innkjøringsspor fra Hovedbanen til Gardermobanen i retning Oslo S ved Etterstad. "Trafikkmaskin" og forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Stalsberg nær Lillestrøm og utbedringer på Lillestrøm stasjon. Sammenkopling av Hovedbanen og Gardermobanen ved Trøgstad (nord for Kløfta), nødvendig utbedring og standardheving i tilknytning til sammenkopling mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Eidsvoll.

12 millioner kroner er avsatt til konsekvensutredning av prosjektet "Tunnel gjennom Gamlebyen i Oslo".

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 187,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

linkdoc006005-990738#docFylkesoversikten


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen