Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 -særskilte transporttiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.67/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

SÆRSKILTE TRANSPORTTILTAK: 405,5 MILLIONER KRONER

Regjeringen foreslår at det for neste år skal bevilges i alt 405,5 millioner kroner til særskilte transporttiltak. Av dette beløpet er 218,2 millioner kroner foreslått som tilskudd til Hurtigruta, mens 187,3 millioner kroner gjelder særskilte investeringer m.v. for kollektivtrafikk i storbyene.

I forbindelse med forslaget om å bevilge 218,2 millioner kroner til Hurtigruta blir det vist til at det i 1991 ble inngått en avtale med hurtigruteselskapene om å gjøre Hurtigruta subsidiefri fra år 2002. - De- partementet har fått foretatt en vurdering av hvordan omstillingen til en subsidiefri Hurtigrute står i dag og hvordan utsiktene er framover. Vurderingen konkluderer med at driftsresultat må bedres vesentlig for å oppnå tilfredsstillende lønnsomhet uten tilskudd fra år 2002. Selskapene står overfor store utfordringer med sikte på å etablere nye inntekts- muligheter og kostnadsreduksjoner for at omstillingen skal lykkes og Stortingets forutsetninger om subsidiefri drift fra år 2002 skal innfris, heter det i budsjettforslaget.

SÆRSKILTE INVESTERINGER M.V. FOR KOLLEKTIVTRAFIKKEN I STORBYENE

Den foreslåtte bevilgningen på 187,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

ANDRE TILTAK FOR KOLLEKTIVTRAFIKKEN

Regjeringen har foreslått at det innenfor bevilgningene til jernbaneformål skal settes av 900 millioner kroner til statens kjøp av persontrafikktjenster fra NSB. Kjøp av slike transporttjenester omfatter InterCity-, nærtrafikk-, region- og lokaltog.

Dessuten er det innenfor bevilgningene til vegformål avsatt i alt 91 millioner kroner til spesielle kollektivtiltak. Det vil også bli stilt midler til disposisjon gjennom bompengemidler til spesielle kollektivtiltak, for eksempel til bygging av busslommer og kollektivfelt. I tillegg til dette vil en del av de ordinære midlene til veginvesteringene bli nyttet til tiltak som også er med på å bedre forholdene for kollektivtrafikken.

I forslaget til bevilgninger til drift og vedlikehold av statens veger er det dessuten avsatt midler som skal nyttes som statlig støtte til driften av riksvegferjene. For 1996 vil rutetilskuddet i hovedsak bli som for 1995. På grunn av sterk trafikkvekst vil imidlertid fergetilbudet i enkelte samband på riksveg 1 sør for Bergen bli styrket.


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen