Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.69/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

TROMS

Vegformål

Bevilgninger over statsbudsjettet: 143,7 millioner kroner
Annen finansiering 26,6 millioner kroner

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått 18,4 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 6 millioner kroner til omlegging ved Andselv. Prosjektet omfatter bygging av 4,1 km ny riksveg, ett 2-plankryss, 3 rundkjøringer og flere bruer og underganger. Anleggsarbeidene vil ventelig ta til våren 1996, med åpning for trafikk høsten 1998.

  • 12,4 millioner kroner gjelder prosjektet Tømmerelv - Nordkjosbotn, som ble åpnet for trafikk i september i år. Den avsluttende bevilgningen skal nyttes til tilbakeføring av midler som - i forbindelse med de avsluttende arbeidende i år - er lånt fra andre prosjekter.

Til arbeid på E8 gjennom fylket er det foreslått til sammen 45,9 millioner kroner til bygging 21,6 km av ny riksveg på strekningen Nordkjosbotn- Laksvatnbukt. Anleggsarbeidene starter i oktober i år. - På grunn av manglende planavklaring vil hele strekningen bli åpnet først 1999. Delstrekninger kan bli åpnet tidligere, går det fram av forslaget.

15 millioner kroner er avsatt til Sentrumtangenten (riksveg 862) i Tromsø. Beløpet vil fullt ut bli dekket ved midler fra ordningen med lokal drivstoffavgift i Tromsø. Prosjektet omfatter bygging av 1,6 kilometer riksveg, hvorav 1,3 kilometer vil gå i ny tunnel og 230 meter i en tidligere råsprengt tunnel som skal rustes opp. Prosjektet vil gi en trafikkmessig avlastning av Tromsø sentrum, med klare miljømessige og sikkerhetsmessige gevinster. - Prosjektet har tidligere vært planlagt gjennomført i perioden 1998-2001. På grunn av besparelser ved samkjøring med Statsbyggs bygging av Polarmiljøsenteret, samt Troms Kraftforsynings behov for omlegging av strømforsyningen i området, foreslås det start av anlegget i løpet av 1996. Dette avhenger av at en høsten 1995 får en lokalpolitisk enighet om prioriteringen av prosjektet, heter det i budsjettforslaget.

Til forskjellige arbeider på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 11,3 millioner kroner. Dessuten er 16,2 millioner kroner avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 13,8 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak I tillegg er det under riksveginvesteringer også oppført 26,5 millioner kroner på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Drivstoffavgiften i Tromsø

I forslaget blir det vist til at det - med utgangspunkt i et lokalpolitisk vedtak - er besluttet å øke drivstoffavgiften i Tromsø, fra 50 øre til 65 øre (medregnet merverdiavgift). - Det tas sikte på at økningen settes i verk fra 1. januar 1996, og at innkrevingsperioden forlenges til 2003. Disse tiltakene skal kompensere for en inntektssvikt i forhold til de prognosene som lå til grunn for tidligere vedtak om hovedvegutbygging i Tromsø - slik at prosjektet kan bli gjennomført. Det er forutsatt at Tromsø kommune skal bidra med 16 millioner kroner til utbyggingen. Videre forutsetter Samferdselsdepartementet at den statlige bevilgningen skal økes med 60 millioner kroner, med forbehold om vurdering av de statlige bevilgninger i forbindelse med de årlige budsjettbehandlinger og kommunale vegplanbehandling. Av den økte statlige bevilgningen har 50 millioner kroner sammenheng med kostnadsoverskridelser på igangsatte anlegg og ferdigstilte anlegg, går det fram av budsjettforslaget.

Rassikring

Det er foreslått 6 millioner kroner til rassikringstiltak på fylkesveg 252 Mefjordaksla - Mefjordvær. Sikringen foretas så langt midlene strekker til. Total kostnad til sikring av strekningen er anslått til om lag 20 millioner kroner.

Luftfartsformål

142,6 millioner kroner skal brukes til forskjellig arbeid ved Troms lufthavn Langnes. Av dette beløpet skal 45 millioner kroner nyttes til videre arbeid med ekspedisjonsbygg, 11,6 millioner kroner gjelder omlegging av Kvaløyvegen (riksveg 862) ved sørenden av rullebanen, mens 33,5 millioner kroner foreslås til forlenging av rullebanen.

linkdoc006005-990738#docFylkesoversikten


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen