Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - veg og jernbaneinvesteringer fortsatt på høgt nivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.60/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

VEG- OG JERNBANEINVESTERINGER FORTSATT PÅ HØGT NIVÅ

  • Sterk satsing på miljøtiltak innenfor samferdselssektoren
  • Ingen økning av brevportoen

Dette er noen av hovedpunktene i Regjeringens forslag til 1996-budsjett for samferdselssektoren.

Det legges ikke opp til endring i portoen for brev og lettgods. Portoen for brev under 20 gram, sendt som A-post, blir dermed fortsatt kr 3,50.

VEGFORMÅL: VEL 9,7 MILLIARDER KRONER

Til vegformål foreslår Regjeringen i alt 9 775,6 millioner kroner. Forslaget betyr at Regjeringen opprettholder de siste årenes høge nivå for vegbevilgningene. Av det foreslåtte beløpet skal 4 288,5 millioner kroner nyttes til riksveginvesteringer. I tillegg til ordinære bevilgninger over statsbudsjettet ventes det å bli stilt til rådighet 1 314 millioner kroner fra bompengeordninger m.v.

Regjeringen legger stor vekt på rask og effektiv kommunikasjon mellom Norge og andre land, blant annet for å redusere transportkostnadene og minske andre ulemper ved stor avstand til andre markeder. For 1996 blir det derfor foreslått 140 millioner kroner til økt innsats i utbyggingen av Europaveg 6 gjennom Akershus og Østfold.

Til vegadministrasjonen, medregnet Biltilsynet, er det foreslått 1 505,6 millioner kroner. 3 683,4 millioner kroner er avsatt til drift av statens veger, medregnet støtte til drift av riksvegfergene. I tillegg er det satt av 150 millioner kroner til spesielt vedlikehold som følge av oppheving av telerestriksjoner på riks- og fylkesvegnett. Som tilskudd til fylkesveganlegg, inkludert tilskudd til Aksjon skoleveg, foreslår Regjeringen 148,1 millioner kroner.

JERNBANEFORMÅL: 7,4 MILLIARDER KRONER

Forslaget til statsbudsjett betyr en sterkere opptrapping av investeringene i jernbanens kjøreveg enn det som er lagt til grunn i de ordinære rammene i Norsk Jernbaneplan for perioden 1994-97. Til investeringer i jernbanens kjøreveg foreslår Regjeringen 1 257,6 millioner kroner. Dette er en økning med 18,7 prosent i forhold til vedtatt budsjett for 1995. I det foreslåtte investeringsbeløpet inngår blant annet 100 millioner kroner til ekstra innsats i utbyggingen av Østfoldbanen gjennom Akershus og Østfold. Denne ekstra satsingen har sammenheng med at Regjeringen legger stor vekt på rask og effektiv kommunikasjon mellom Norge og andre land.

Bevilgninger til investeringer i kjørevegen skal ellers brukes særlig til utbygging som fjerner "flaskehalser", f.eks. linjeomlegging og bygging av dobbeltsporseksjoner. Prioritet vil bli gitt til utbygging som bedrer driftssikkerheten og øker kjørehastig- heten. I tillegg kommer forslag om en lånebevilgning på 2 040 millioner kroner til bygging av Gardermobanen.

Til drift og vedlikehold av kjørevegen er det foreslått 1 756,2 millioner kroner. Særlig høg prioritet vil bli gitt til oppgaver som er nødvendig for å få til en sikker og tilfredsstillende trafikkavvikling.

Til investeringer i NSBs trafikkdel er det foreslått en bevilgning på 1 056,2 millioner kroner som statslån, særlig til modernisering og nyanskaffelser av lokomotiver og vognmateriell og til modernisering av person- og godstransport, verkstedsdriften og terminaler.

900 millioner kroner er foreslått bevilget til statlig kjøp av person- trafikktjenester. Beløpet er vel 12 prosent høyere enn for 1995, og gjelder InterCity-tog, nærtrafikk-, region- og lokaltog. - Driftsbudsjettet for NSBs trafikkdel foreslås gjort opp i balanse for 1996. Foreslått driftsbudsjett innebærer at NSB i løpet av 1996 må gjennomføre resultatforbedrende tiltak på om lag 170 millioner kroner utover de tiltakene som ligger inne i vedtatt handlingsdplan for 1995. Samferdselsdepartementet legger opp til at nødvendige tiltak må kunne gjennomføres innenfor rammene av foreslåtte bevilgninger til NSBs trafikkdel og til NSBs Personalsenter, går det fram av forslaget.

LUFTFARTSFORMÅL

Utgifter til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i 1996 bli fullt ut dekket av statens inntekter fra denne sektoren. Luftfartsavgiftene utgjør 73,5 prosent av de samlede inntektene, mens resten av inntektene hovedsakelig kommer fra forretningsmessige aktiviteter ved flyplassene.

Investeringsforslaget for sivil luftfart er på 1 114,1 millioner kroner. Av dette beløpet er 454,5 millioner kroner knyttet direkte til utbyggingen av hovedflyplass på Gardermoen. Resten, det vil si 659,6 millioner kroner, vil først og fremst gå til forskjellig arbeid ved flere flyplasser, særlig videreføring av utbyggingene ved Tromsø lufthavn, Langnes og Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Over Luftfartsverkets budsjett er det også avsatt 50 millioner kroner til innskudd av ansvarlig lånekapital til Oslo Hovedflyplass AS.

Det foreslås bevilget 3 000 millioner kroner i lån til Oslo Hovedflyplass AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales med avgifter og andre inntekter fra flytrafikken. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

315,6 millioner kroner er foreslått som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Beløpet gjelder i det vesentlige Widerøes ruter.

Som tilskudd til drift av ikke-statlige flyplasser, foreslås 119,8 millioner kroner.

SÆRSKILTE TRANSPORTTILTAK

Regjeringen forslår at det skal bevilges 218,2 millioner kroner som tilskudd til Hurtigruta.

187,3 millioner kroner er foreslått som tilskudd til investeringer i infrastrukturtiltak for kollektivtrafikken i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner.

POSTVERKET: INGEN ENDRING I PORTOEN

Det legges ikke opp til endring i portoen for brev og lettgods. Portoen for brev under 20 gram, sendt som A-post, blir dermed fortsatt kr 3,50. For å sikre et likeverdig tilbud av posttjenester over hele landet, foreslås det bevilget 215,4 millioner kroner i betaling for den bedriftsøkonomisk ulønnsomme delen av postnettet.

STATENS TELEFORVALTNING

Utgiftene til statens teleforvaltning er ført opp med 145 millioner kroner. Størstedelen av utgiftene vil bli dekket av inntekter fra gebyrer og avgifter, som for neste år er budsjettert med til sammen 135 millioner kroner. Oppgavene til Statens teleforvaltning omfatter bl.a.: Fastsetting av forskrifter, markedsovervåking, tildeling og oppfølging av konsesjoner, autorisering, frekvensforvaltning, typegodkjenning av teleutstyr og internasjonalt arbeid på telesektoren.

FORSKNING OG UTVIKLING: VEKT PÅ MILJØTILTAK OG KOLLEKTIVTRAFIKK

Til forskning og utvikling mv. er det over Samferdselsdepartementets administrasjons- budsjett avsatt i alt 80,8 millioner kroner. Av dette beløpet er om lag 10 millioner kroner avsatt til forsøk med bruk med alternative drivstoff og annen ny miljøtekno- logi i samferdselssektoren. Om lag 25 millioner kroner er tilskudd til utvikling av bedre og mer brukertilpasset kollektivtransport, mens 19,8 millioner kroner skal nyttes til utredninger bl.a. om miljøspørsmål, trafikksikkerhet og lokal transportplanlegging. 11,6 millioner kroner er foreslått til posten "Samferdselsforskning". Til den nye posten "Telekommunikasjonsforskning" er det oppført 14 millioner kroner. Opprettingen av denne nye posten har blant annet sammenheng med organisatoriske endringer innen telesektoren og denne sektorens økende samfunnsmessige betydning.

I tillegg til prosjekter som finansieres ved bevilgninger direkte over Samferdselsdepartementets budsjett, skjer det også et betydelige forsknings-, utrednings- og utviklingsarbeid i de etater som er underlagt Samferdselsdepartementet, det vil si i Statens vegvesen, Luftfartsverket, NSB og Postverket.


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 11 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen