Historisk arkiv

Sterk vekt på kollektivtransport og miljø!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

linkdoc#doc

P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


Nr.68/95

Dato: 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

Forskning, utredning og utvikling innenfor samferdselssektoren: Sterk vekt på kollektivtransport og miljø!

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 1996 skal bevilges i alt 80,8 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Beløpet er foreslått fordelt slik:

  • 35,4 millioner kroner skal nyttes som tilskudd til utvikling av rasjonell og miljøvennlig transport.
  • 19,8 millioner kroner skal brukes til forskjellige utredninger, særlig om spørsmål som gjelder miljø, trafikksikkerhet og lokal transportplanlegging.
  • 11,6 millioner kroner er ført opp under posten "Samferdselsforskning".
  • 14 millioner kroner skal nyttes til den nye posten "Telekommunikasjonsforskning"

I tillegg kommer en betydelig forsknings-, utrednings- og utviklingsvirksomhet i etater som er underlagt Samferdselsdepartementet.

TILSKUDD TIL UTVIKLING AV RASJONELL OG MILJØVENNLIG TRANSPORT

Av bevilgningene på 35,4 millioner kroner til utvikling av rasjonell og miljøvennlig transport, skal om lag 25 millioner kroner nyttes til konkrete utviklingsprosjekter innenfor områdene nye rutetilbud, samordning, terminaler, informasjon, markedsføring, organisasjon og administrasjon.

Om lag 10 millioner kroner skal nyttes til forsøk med bruk av alternative drivstoff m.m.. Det gis støtte til prosjekter for å prøve ut aktuelle alternative drivstoff eller ny teknologi som kan bidra til å redusere miljøproblemene. En evaluering av denne forsøksordningen planlegges avsluttet i løpet av første halvår 1996.

UTREDNINGER OM MILJØ OG TRAFIKKSIKKERHET

19,8 millioner kroner foreslås brukt til generell forsknings- og utredningsvirksomhet, særlig knyttet til en mer effektiv utnyttelse av ressursene i samferdselssektoren. Dette gjelder blant annet prosjekter i forbindelse med miljø, trafikksikkerhet og lokal transportplanlegging. Deler av den foreslåtte bevilgningen vil også bli brukt til å støtte forskjellige organisasjoners arbeid med prosjekter i tilknytning til miljø og trafikksikkerhet. Samferdselsdepartementet vil gi forrang til prosjekter som er rettet mot intern opplæring og kunnskapsoppbygging i de private, landsdekkende organisasjonene på miljø- og trafikksikkerhetsområdet.

SAMFERDSELSFORSKNING

Den foreslåtte bevilgningen på 11,6 millioner kroner til "Samferdselsforskning" skal fordeles til følgende forskningsprogrammer:

  • Lokal transportpolitikk (LOKTRA)
  • Program for logistikk og transportforskning (PROTRANS)
  • Ledelse, organisasjon og styring (LOS)

TELEKOMMUNIKASJONSFORSKNING

Til den nye posten "Telekommunikasjonsforskning" er det oppført 14 millioner kroner. Opprettingen av denne nye posten har blant annet sammenheng med organisatoriske endringer innen telesektoren og denne sektorens økende samfunnsmessige betydning. Det tas sikte på at hoveddelen av bevilgningen skal nyttes til programforskning under Norges forskningsråd. I den forbindelse vil igangsetting av programmet "TELECOM 2005" være sentralt.

FORSKNING, UTREDNING OG UTVIKLING I SAMFERDSELSETATENE

Også etater som er underlagt Samferdselsdepartementets driver en betydelig virksomhet når det gjelder forskning, utredning og utvikling:

Luftfartsverket har for 1996 avsatt 8,9 millioner kroner til prosjekter som gjelder følgende områder: Informasjonsteknologi, flyoperative systemer, banesystemer og miljøovervåkingssystemer. I tillegg gjennomfører og koordinerer Luftfartsverket også offentlig forsknings- og utviklingsarbeid rettet mot Oslo Hovedflyplass AS og internt i Luftfartsverket.

Statens vegvesen har i de siste årene brukt om lag en prosent av totalbudsjettet til forsknings- og utviklingsvirksomhet. I tillegg til den virksomheten som utføres av etatens ansatte, er det for 1996 avsatt i alt 120 millioner kroner til kjøp av forsøksutstyr og innleide forsknings- og utviklingstjenester.

Norges statsbaner regner med å sette av 25 millioner kroner til forsknings- og utviklingsformål i 1996, med 20 millioner kroner innenfor trafikkdelen og 5 millioner kroner innenfor kjørevegsdelen.

Postverket vil bruke om lag 5 millioner kroner til forskning og utvikling i 1996. Dette er særlig rettet mot bruk av informasjonsteknologi og gjelder intern effektivisering av administrasjon og produksjon og støtte til Postverkets forretningsutvikling gjennom verdiøkning av eksisterende tjenester og utvikling av nye tjenester.


Kontaktperson

Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 43)


Lagt inn 12 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen