Tunge kjøretøy: Analyser av ulykker og forslag til tiltak for økt trafikksikkerhet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Samferdselsdepartementet
Pressemelding | Dato: 12.07.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet
12. juli 1995
TUNGE KJØRETØY:
ANALYSER AV ULYKKER OG FORSLAG TIL TILTAK FOR ØKT
TRAFIKKSIKKERHET
- Tunge kjøretøy har nesten fire ganger så høg risiko for å bli innblandet i en dødsulykke pr. utkjørt distanse, sammenlignet med en personbil. Risikoen er særlig høg for trekkvogn med semitrailer, men også vogntog har svært høg risiko.
- Risikoen for personskadeulykker er 20 prosent større for vogntog enn for andre typer kjøretøy.
- Når et tungt kjøretøy er innblandet i en ulykke, er alvorlighetsgraden gjennomgående langt større enn for andre typer ulykker.
- I 1994 var 231 vogntog innblandet i ulykker. 34 personer ble drept og 294 skadd i disse ulykkene. Dette er en økning på 24 prosent for både drepte og skadde, sammenlignet med gjennomsnittet for årene 1992 og 1993.
FORSLAG TIL TILTAK
Politiets undersøkelser av ulykker med tunge kjøretøy bør i framtida, om mulig, utvides slik at de i større grad også omfatter forhold som gjelder for eksempel sjåførenes lønns- og arbeidsforhold, tidspress i arbeidet og transportbedriftenes organisering av sikkerhetsarbeidet, går det fram av de foreløpige forslagene. Vegdirektoratet vil med det første komme med en nærmere konkretisering av hvordan undersøkelsene bør legges opp, men antyder nå at en slik utvidelse av politiets undersøkelser kan være enten tidsbegrenset eller gjennomføres som en fast ordning.
På bakgrunn av tidligere erfaringer i inn- og utland og den ulykkesregistrering man alt har i Norge, finner ikke direktoratet at det er hensiktsmessig å opprette permanente ulykkeskommisjoner for tungtrafikken. Det kan imidlertid være aktuelt å opprette en form for ulykkeskommisjon som foretar dybdeanalyser av ulykker som oppstår. I tillegg vil det være aktuelt å få i gang forskningsprosjekter som blant annet tar sikte på å få fram mer kunnskap om samspillet mellom tunge og lette kjøretøy i trafikken og vegutformingens og kjøretøyets innvirkning på sikkerheten.
Bedre opplæring av førere av tunge kjøretøy, forbedring av ulykkesstatistikken og innhenting av kunnskap om hvordan bruk av mobiltelefon virker inn på sikkerheten, er ellers noen av de forslåtte tiltakene.
HVEM HAR SKYLD I ULYKKENE?
SINTEF foretok i 1991 en gjennomgang av politiets detaljerte saksdokumenter i til sammen 183 ulykker med vogntog: For ulykker der flere parter var involvert, var vogntog i 40 prosent av tilfellene den aktive, utløsende part. I 10 prosent av ulykkene var vogntog en av flere utløsende parter. I til sammen 50 prosent av ulykkene var altså vogntog alene, eller sammen med andre, den utløsende part. Når det gjelder møteulykker var vogntog, alene eller sammen med andre, den utløsende part i 46 prosent av ulykkene i kurve og i 35 prosent av møteulykker på rett strekning. En finsk undersøkelse viser tilsvarende tall.
Undersøkelse som SINTEF har utført for Vegdirektoratet viser at 40-45 prosent av vogntogulykkene skjer på vinterføre. Tilsvarende andel for øvrige ulykker er på 20-25 prosent. Risikoen for at et vogntog blir involvert i en trafikkulykke med personskade synes klart høyere i vinterhalvåret, og spesielt på glatt føre. Videre vises det til at møteulykker er den dominerende ulykkestype om vinteren, særlig for vogntog. Selv om man bare ser på ulykker utenfor tettbygd strøk, er andelen møteulykker generelt langt høyere for vogntog enn for personbiler eller varebiler, går det fram av Vegdirektoratets foreløpige vurdering av ulykker med tunge kjøretøy.
BERØRTE PARTER SKAL SI SIN MENING
Vegdirektoratets foreløpige forslag og vurderinger blir nå sendt til uttalelse til berørte organisasjoner, med svarfrist 15. august. På bakgrunn av innkomne uttalelser vil så direktoratet legge saken fram på nytt for Samferdselsdepartementet. I det videre arbeid med saken vil det bli lagt særlig vekt på uttalelser fra transportnæringen og fra de ansattes organisasjoner.
Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen