Historisk arkiv

Utredninger om jernbanetunnel under Gamlebyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


5. juli 1995

UTREDNINGER OM JERNBANETUNNEL UNDER GAMLEBYEN

Samferdselsdepartementet og NSB legger i dag fram en orientering om den videre planlegging av jernbanetunnel under Gamlebyen i Oslo. Alle berørte parter og alle andre interesserte blir nå bedt om å komme med kommentarer og forslag i forbindelse med planleggingen. Orienteringen er gitt i form en melding med forslag til utredningsprogram og vil bli lagt ut til offentlig ettersyn, i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.

I meldingen blir det tatt utgangspunkt i et alternativ som betyr at all togtrafikk på Hovedbanen (Dovre- og Rørosbanen), Gjøvikbanen, godstrafikk og trafikk til Gardermoen skal legges i tunnel med fire eller seks spor, avhengig av mer detaljerte tekniske løsninger. I meldingen presenteres det tre mulige hovedkorridorer for slike tunnelløsninger, nemlig "Nordre korridor", "Korridor i dagens trase" og "Søndre korridor". For å vurdere konseksvensene av en tunnel må man - av rent metodemessige grunner - også ha et sammenligningsgrunnlag. Det sammenligningsgrunnlaget som vil bli vurdert er eksisterende løsning, med de vedtatte avbøtende støytiltak i Gamlebyen. I tillegg vurderes dessuten en "daglinje" med forsterkede miljøtiltak, i tråd med et forslag som Stortinget i juni i år vedtok å oversende til Regjeringen.

Det blir i meldingen pekt på at en tunnel gjennom Gamlebyen også vil få konsekvenser for Gjøvikbanen fram til Grefsen, Alnabanen (Grefsen - Alna) og områder langs disse banene. De tre aktuelle tunnelkorridorene betyr blant annet at Gjøvikbanen må legges om slik at den følger Alnabanen, som i dag har ett spor. Dette innebærer også at det må anlegges nye spor på Alna og at det bygges et nytt spor fra Grefsen til Alna. De nåværende arealene på strekningen Etterstad - Grefsen, på Gjøvikbanen, vil dermed bli frigitt.

I meldingen blir det ellers vist til at utbygging av tunnel vil skje ved at anleggsarbeidet trolig må utføres i en såkalt "åpen byggegrop" på området fra Oslo Sentralstasjon og til man når fram til fast fjell.

Meldingen blir nå sendt på høring til berørte offentlige etater og flere interesseorganisasjoner. I tillegg er meldingen også lagt ut til offentlig ettersyn ved tretten steder i Oslo, blant annet ved Informasjonssenteret i Oslo Rådhus, Deichmannske bibliotek, NSBs hovedkontor i Prinsens gate 7 - 9, Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (Trondheimsveien 5) og ved kontorene til berørte bydelsforvaltninger. Høringsfristen er satt til 18. september i år.

Høringsuttalelsene vil danne grunnlaget for å fastlegge endelig utredningsprogram og hvilke hovedalternativer som skal utredes.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen