Historisk arkiv

Arbeidsgruppe skal vurdere gjennomføringen av grunnerverv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


11. mars 1996

Gardermoprosjektet:

ARBEIDSGRUPPE SKAL VURDERE GJENNOMFØRINGEN AV GRUNNERVERV

Samferdselsdepartementet har oppnevnt direktør Ove Silkoset, Scandpower AS, Skedsmo, som leder av en uavhengig arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan selve gjennomføringen av grunnervervet for Gardermoutbyggingen er blitt gjennomnført så langt.

Vurderingen vil omfatte prossessen i forbindelse med grunnervervet, altså selve gjennomføringen, og vil ikke ta for seg resultatet av grunnervervet. Resultatet blir for øvrig fastlagt gjennom frivillige avtaler mellom berørte parter eller gjennom kjennelser i rettsapparatet.

Formålet med vurderingen, som er lagt opp som en såkalt kvalitetsrevisjon, er få en uhildet vurdering og dokumentasjon av hvordan grunnervervet er gjennomført for Gardermoprosjektet konkret. Videre skal "revisjonen" ha som mål å avdekke eventuelle forbedringspunkter i måten grunnervervsprosessen i dette tilfelle er gjennomført på - med sikte på at vurderinger og dokumentasjon skal være til nytte for framtidige prosjekter av liknende art.

Vurderingen fra arbeidsgruppen skal blant annet se på hvordan grunnervervet ble gjennomført i forhold til generelle krav fastsatt i lover og praksis som gjelder for større utbyggingsprosjekter og i forhold til de dokumenterte krav og mål som er spesielt fastsatt for Gardermoprosjektet. Vurderingen skal i første rekke omfatte fagområdene grunnerverv, ekspropriasjonsrett og informasjon. - Når det gjelder informasjon er det ønskelig med en bred innfallsvinkel. Dette betyr at man også ser på hvordan informasjonen har vært gjennomført overfor den enkelte, for å skape størst mulig trygghet gjennom innsikt i sine rettigheter som eier, i en situasjon hvor også det eksisterende nærmiljøet og det sosiale nettverket blir utsatt for store endringer, går det fram av arbeidsgruppens mandat.

I tillegg til gruppens leder, direktør Ove Silkoset, er disse oppnevnt som medlemmer:

Professor Thor Falkanger, Universitet i Oslo, lagmann Nils Erik Lie, Borgarting Langmannsrett, Oslo, landbruksdirektør Reidar Olsen, Fylkesmannen i Vestfold og professor Paal Kraft, Universitetet i Bergen.

For nærmere opplysninger: Prosjektdirektør Steinar Killi, Samferdselsdfepartementet, tlf. 22 24 82 90 (privat, tlf. 22 23 18 37)


Lagt inn 13 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen