Historisk arkiv

"Den norske IT-veien": Mål og tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


22. januar 1996

Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi

"Den norske IT-veien": Mål og tiltak

Elektronisk kommunikasjon skal bli like akseptert, tillitvekkende og ha samme juridiske holdbarhet som tradisjonell papirbaseret skriftlig kommunikasjon og dokumentasjon.

Dette er et av hovedmålene i rapporten "Den norske IT-veien. Bit for bit", utarbeidet av Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi.

Rapporten peker på en rekke mål for utvikling av informasjonsteknologi innenfor flere sektorer av samfunnet, for eksempel næringsliv, forskning, samferdsel, offentlig forvaltning og helsesektoren.

Næringsliv og forskning

  • Norges ledende stilling i geografisk og maritim informasjonsteknologi skal utnyttes til anvendelser nasjonalt og i offensiv satsing internasjonalt..
  • Ved bruk av informasjonsteknologi skal Norge bli et foregangsland internasjonalt på feltene miljøeffektivitet og miljøovervåkning.
  • IT-forskningen skal fokusere på grunnleggende teknologisk forskning og anvendt forskning og produktutvikling på områder der Norge har spesielle forutsetninger for å lykkes.
  • Man bør samarbeide om å bygge ut effektive nettverksløsninger, blant annet innenfor bygg- og anleggsbransjen, petroleumssektoren, nærings- middelindustrien, møbelindustrien og reiselivsnæringen. Dette kan gi økt fleksibilitet, bedre samarbeid og informasjonsflyt og dermed økt konkurransekraft.

Samferdsel

  • Norsk telepolitikk må sikre at alminnelige teletjenester blir tilgjengelig for husstander og bedrifter i hele landet til en lav pris og med en kvalitet på høyde med det beste i verden.
  • Styring av Telenor AS gjennom aktivt statlig eierskap er nødvendig for å sikre samfunnspålagte oppgaver. Selskapet vil kunne være en pådriver i den videre utviklingen av IT- og telemarkedet i Norge.
  • Arbeidet med å tilrettelegge for konkurranse innenfor alle teletjenester skal være fullført innen 1. januar 1998. I løpet av 1996 vil ni av ti telefon- abonnenter være teknisk i stand til å motta både bilder, lyd og data via telenettet. Dette vil bidra til å utvikle nye og rimelige tjenester på flere områder.
  • Offentlige myndigheter bør arbeide for å anvende informasjonsteknologi i alle deler av samferdselssektoren. Dette omfatter blant annet avanserte billett- og betalingssystemer og systemer som gjør det mulig å ta i bruk ordninger med vegprising.
  • Arbeidet med å etablere et digitalt veginformasjonssystem, med digitale vegkart og satellittbasert posisjonering, bør fullføres. Dette kan gi betydelige effektiviseringsgevinster. Slike systemer var i bruk under Lillehammer-OL og prøves nå ut for ambulanser, drosjer og varetransport.

Offentlig forvaltning

  • Offentlig sektor er samlet sett den største IT-brukeren i Norge og kan spille en viktig rolle som pådriver for bruk av informasjonsteknologi i hele samfunnet. Offentlig sektor skal gå inn som samarbeidspartner i nyutvikling ut fra forvaltningens behov. Dette kan gi grunnlag for produkter med muligheter på verdensmarkedet.
  • Det skal legges til rette for elektronisk datautveksling mellom privat og offentlig sektor. For å stimulere til omfattende bruk av elektronisk kommunikasjon i hele det norske samfunnet, er det nødvendig å gjennom- føre både pilot- og innføringsprosjekter i stor skala.
  • Elektronisk saksbehandling skal være en normal del av arbeidet i statlig forvaltning. Papir skal gradvis erstattes med elektroniske dokumenter.
  • Regjeringens og departementenes informasjonstjeneste, ODIN (Offentlig dokumentasjon og informasjon i Norge) bør videreurtvikles slik at denne på en systematisk og brukervennlig måte gir elektronisk informasjon til publikum og næringsliv.

Funksjonshemmede

  • Informasjonsteknologi skal brukes til å gjøre hverdagen enklere for alle grupper av funksjonshemmede. Offentlig informasjon bør gjøres tilgjengelig for funksjonshemmede ved hjelp av slik teknologi. Det bør også gjennomføres forskjellige pilotprosjekter med sikte på bruke telekommunikasjoner og datateknologi for å bedre livskvalitet og livsutfoldelse for funksjonshemmede. - Digitaliseringen av produksjonen i norsk forlagsvirksomhet bør komme synshemmede til gode, ved tilrettelegging for elektroniske og tilpassede utgaver, heter det blant annet i rapporten.

Helsesektoren

  • Helsetjenestene skal bedres og kvaliteten økes ved samordnet innføring av informasjonsteknologi i alle ledd i helsevesenet. Lokale, regionale og nasjonale helsenettverk for telemedisin skal styrke samarbeid og ressursstyring i helsesektoren.

Hittil har informasjonsteknologien stort sett blitt brukt til å effektivisere enkeltoppgaver: Primærlegen fører sin journal på data, laboratoriene administrerer prøver, sykhusene har sine egne pasientjournaler osv. Men systemene kan bare i begrenset grad utveksle informasjonen elektronisk. Dette medfører stadig nye manuelle registreringer av de samme opplysningene. Den store gevinsten venter man derfor å oppnå når enkeltsystemene knyttes sammen og oppgavene blir samordnet, fra primærhelsetjenesten til spesialist, via det lokale sykehus til sentral- og regionsykehuset.

Telemedisin kan også gi folk tilgang til medisinsk ekspertise der de bor. Telemedisin bør inn i de regionale helseplanene. - I perioden 1996-2001 må det derfor etableres prosesser for innføring av telemedisin og andre IT-løsninger på landsbasis, heter det i rapporten.

Rapporten finnes også i elektronisk utgave på Odin: linkdoc002005-990371#dochttp://odin.dep.no/it/


Lagt inn 22 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen