Historisk arkiv

Forskning, utredning og utvikling innenfor samfredselssektoren: Sterk vekt på IT-teknologi og miljøtiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.72/96, 04.10.96

STATSBUDSJETTET 1997

Forskning, utredning og utvikling innenfor samfredselssektoren:

Sterk vekt på IT-teknologi og miljøtiltak

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 1997 skal bevilges i alt 103,3 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Dette er en økning på 22,5 millioner kroner fra 1996. Økningen har hovedsakelig sammenheng med Regjeringens satsing på informasjonsteknolog. Bevilgningen er foreslått fordelt slik:

  • 30,4 millioner kroner skal nyttes til posten "Telekommunikasjonsforskning". Dette er en økning med 16,4 millioner kroner i forhold til 1996. Samferdselsdepartementet legger opp til å støtte forskningsprosjekter som kan bidra til å opprettholde og videreutvikle avansert teleinfrastruktur og tjenestetilbud.
  • 17,8 millioner kroner er ført opp på posten "Transportforskning" - en økning på 6,2 millioner kroner. Det tas sikte på at midlene blant annet skal nyttes til forskning som omfatter bruk av informasjonsteknologi i transportsektoren. Samferdselsdepartementet vil ellers videreføre støtten til forskning som gjelder lokal transportpolitikk. Departementet vil, i et nytt program, også videreføre forskning som har som mål å gi offentlig forvaltning et bedre beslutningsgrunnlag ved utforming av rammevilkår for transportsektoren. Innenfor dette nye programmet vil støtte dessuten bli gitt til prosjekter med formål å få fram kunnskap som kan bidra til utvikling av mer effektive transportløsninger og reduserte logistikkostnader for næringslivet.
  • 18,9 millioner kroner skal brukes til forskjellige utredninger, særlig om spørsmål som gjelder miljø, trafikksikkerhet og lokal transportplanlegging.Beløpet omfatter også støtte til organiasjoners arbeid med miljø- og trafikksikkerhetsspørsmål. Samferdselsdepartementet vil gi forrang til prosjekter som er rettet mot intern opplæring og kunnskapsoppbygging i private, landsdekkende organisasjoner.
  • 35,4 millioner kroner skal nyttes som tilskudd til utvikling av rasjonell og miljøvennlig transport og som tilskudd til forsøk med bruk av alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren.

FORSKNING OG UTVIKLING - I UNDERLIGGENDE ETATER

Også etater som er underlagt Samferdselsdepartementets driver en betydelig virksomhet når det gjelder forskning og utvikling (FoU).En del av denne virksomhetene vil også i 1997 skje gjennom bruk av offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU-kontrakter). En OFU-kontrakt er en avtale mellom en etat og en norsk bedrift. Avtalen innebærer at bedriften påtar seg å utvikle et nytt produkt eller en løsning for etaten. Både etaten og bedriften forutsettes å gå inn med delfinansiering av slike prosjekter.

Samferdselsetatenes forsknings- og utviklingsvirksomhet i 1997, medregnet viktige OFU-kontrakter, kan sammenfattes slik:

Luftfartsverket har for 1997 avsatt 8 millioner kroner til prosjekter som gjelder følgende områder: Informasjonsteknologi, flyoperative systemer, miljøovervåkingssystemer og utstyr og produkter innenfor bygg og anlegg. I tillegg gjennomfører og koordinerer Luftfartsverket også offentlig forsknings- og utviklingsarbeid rettet mot Oslo Lufthavn AS og internt i Luftfartsverket.

Statens vegvesen har for 1997 avsatt 95 millioner kroner til kjøp av forsøksutstyr og innleide forsknings- og utviklingstjenester. I tillegg kommer den betydelige virksomheten som utføres av etatens egne ansatte. Innsatsen vil i stor grad bli konsentrert om følgende områder, med større, tverrfaglige prosjekter som går over flere år: Trafikksikkerhet og miljø, transport- og samfunnsøkonomiske anlyser, informasjonsteknologi i trafikkavviklingen og effektivisering av produksjonen.

I tillegg vil Statens vegvesen legge vekt på vegteknisk og produksjonsfaglig FoU-virksomhet som blant annet tar for seg rehablitering av bruer, brannsikkerhet, luftresningsmetoder i tunneler og vegdekkers kvalitiet.

NSB regner med at for NSBs kjøreveg (Jernbaneverket) vil det bli satt av 5 millioner kroner til FoU-virksomhet i 1997.


Informasjonskontoret, Akersg. 59, Oslo
Postadresse: Boks 8010 Dep., 0030 OSLO

Informasjonssjef Ivar Torvik, Informasjonskontoret,
telefon 22 24 81 08 (priv. 22 60 21 42),
telefaks 22 24 95 71,
E-post: ivar.torvik@sd.dep.telemax.no

Lagt inn i okt 4, 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen