Historisk arkiv

Informasjonsteknologi: Til fordel for distriktene!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


22. januar 1996

Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi

Informasjonsteknologi: Til fordel for distriktene!

Informasjonsteknologien reduserer ulempene ved store avstander. Den må utnyttes for å skape arbeidsplasser i distriktene, heter det i rapporten fra Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi.

Utvalget peker på at det nå er mulig å legge landsomfattende dataregistre og fellestjenester til distriktene. Eksempler her er Løsøreregisteret i Brønnøysund og Nasjonalbibliotekets databaser i Mo i Rana. Den nye teknologien gir også muligheter til å desentralisere store organisasjoner. Skattedirektoratet har for eksempel lagt sitt nasjonale brukerstøttesenter for data til Grimstad.

Fjernarbeid

Folk kan nå i større grad arbeide hjemme via datanettene. Dette kan gjøre det mulig å redusere omfanget av arbeidsreiser. For den ansatte kan slikt "fjernarbeid" for eksempel gi muligheten til å være hjemme når barn kommer fra skolen. Undersøkelser viser at ni prosent av de sysselsatte i Norge utfører hele eller deler av sine inntektsgivende aktiviteter hjemme.

Student i stua

Fjernundervisning kan foregå i nye former ved hjelp av informasjonsteknologi. Slike undervisningstilbud kan bygges over samme lest som tradisjonell brevskoleundervisning. Men moderne teknologi gir helt andre og bedre mulighter for blant annet direkte kontakt mellom elev og lærer.

Telemedisin reduserer avstandene

Telemedisinen kan gi et bedre helsetilbud, spesielt i områder med spredt bosetning og lange avstander til medisinske spesialister. For at tele- medisinen skal få fullt gjennomslag er det nødvendig med samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer og faggrenser.

Tromsø er nasjonalt kompetansesenter for telemedisin.

Mindre bedrifter kommer nærmere markedet

Mindre bedrifter kan samarbeide for å ta i bruk informasjonsteknologien.

I rapporten trekker man fram et samarbeidsprosjekt mellom 20 norske møbelbedrifter. Samarbeidet har blant annet ført til at bedriftene har fått et bedre internasjonalt salgsapparat. For eksempel kan en salgsrepresentant i England nå bestille produkter, velge ut stoff og farge via skjerm og med en gang få beskjed fra bedriften om når produktet kan leveres. For mindre bedrifter, lokalisert langt borte fra viktige markeder, er dette en betydelig forbedring. Prosjektet, som omfatter økonomi-, ordre- og produksjonsstyring, har gitt møbelbedriftene årlige innsparinger på i alt 30-50 millioner kroner.

Rapporten finnes også i elektronisk utgave på ODIN: linkdoc002005-990371#dochttp://odin.dep.no/it/


Lagt inn 22 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen