Historisk arkiv

IT og vegtrafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


22. januar 1996

Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi

IT og vegtrafikk

- Arbeidet med å opprette et digitalt veginformasjonssystem med digitale vegkart, satellittbasert posisjonering og vegdata bør fullføres, mener Statssekretærutvalget for informasjonsteknologi. Utvalgets rapport ble lagt fram i dag av statssekretær i Samferdselsdepartementet, Torstein Rudihagen.

Et slikt system blir nå prøvd ut av ambulansetjenesten i Vestfold. Et satellittbasert posisjoneringssystem (GPS -Global Positioning System) angir hele tiden ambulansens posisjon som blir overført automatisk til kommunikasjonssentralen for akuttmedisin i fylket. Når ambulansen mottar anrop, får sjåføren melding om navn og adresse. Disse opplysningene registreres i ambulansens pc. Bestemmelsesstedet blir markert på det digitale kartet sammen med ambulansens posisjon. Slik kan ambulansen lett finne fram både i byområder og mer landlige strøk uten gateadresse. Systemet fører både til økt sikkerhet og bedre utnyttelse av ambulansene. Samme system er også tatt i bruk av transport- og vaktselskaper.

Ved bruk av digitale vegkart i kombinasjon med satellittbasert posisjonering av kjøretøy og med tilgang til annen veginformasjon, kan det oppnås betydelige effektiviseringsgevinster i transportsektoren.

  • Informasjons- og teleteknologi bør komme tyngre inn i transportsektoren. Men det er behov for en samlet strategisk satsing, ikke minst innen forskning, heter det i rapporten.

Lagt inn 22 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen