Historisk arkiv

Lov om formidling av landsdekkende postsendinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


31. mai 1996

Forslag fra Regjeringen:

Lov om formidling av landsdekkende postsendinger

Regjeringen foreslår at Postverket skal ha enerett til å formidle adressert lukket innenriks brevpost, med vekt inntil 350 gram. Postverket skal også ha enerett til å formidle i Norge tilsvarende sendinger fra utlandet. Enerett til Postverket for den mest vanlige typen av brevpost, er nødvendig for å bidra til at Postverket får tilstrekkelig økonomisk styrke til å gi et godt tjenestetilbud til kunder over hele landet - også der hvor slik formidling ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

Dette er et av hovedpunktene i Regjeringens forslag til lov om formidling av landsdekkende postsendinger. Lovforslaget, som ble lagt fram i statsråd i dag, tar sikte på å sikre husstander og bedrifter over hele landet grunnleggende posttjenester. Tilbudet av landsdekkende posttjenester skal omfatte brevpost, aviser og blad i abonnement og lettgods (ordinær postpakke) inntil 25 kilo.

Den nye loven skal i særlig grad være et styringsredskap for å sikre tilfredsstillende tilbud i distriktene. Den skal erstatte gjeldende postlov, som er en lov om Postverket og som regulerer omfanget av Postverkets enerett og enkelte forhold mellom Postverket og dets kunder.

Overskuddet fra Postverkets enerettsområde vil, sammen med statlige bevilgninger til kjøp av posttjenester, føre til at Postverket kan finansiere merkostnadene ved å opprettholde landsdekkende tjenester utover det som er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

Konsesjonsordninger - og oppretting av Posttilsynet.

I forbindelse med lovforslaget viser Regjeringen til stortingsmeldingen om postvirksomheten i Norge. Denne meldingen, som ble lagt fram i statsråd i forrige uke, tar for seg sentrale mål og virkemidler i postpolitikken i tida framover.

Lovforslaget inneholder en rekke bestemmelser som vil gjøre det mulig å sikre de mål Regjeringen trekker opp i denne stortingsmeldingen. Dette gjelder blant annet bestemmelser om styrket forbrukervern for postkundene, innføring av konsesjonsordning og oppretting av et eget Posttilsyn som blant annet skal føre tilsyn med at det finnes tilbud som oppfyller de fastsatte servicekrav for landsdekkende posttjenester.

Gjennom konsesjonsordningen vil Postverket bli pålagt å drive formidling av landsdekkende postsendinger. Dette omfatter brevpost, aviser og blad i abonnement og lettgods (ordinær postpakke) inntil 25 kilo. I konsesjons- vilkårene vil det blant annet bli fastsatt krav til formidlingsplikt, fram- sendingstid og kvalitet på tjenester som er omfattet av konsesjons- ordningen. I den grad konsesjon gis til andre enn Postverket, vil de samme kravene også kunne gjelde for disse.

I lovforslaget er det også tatt inn en bestemmelse om å opprette et register over postoperatører. Alle som formidler postsendinger som er omfattet av loven, kan få plikt til å registrere seg. En slik registrering vil være et hjelpemiddel for å gjennomføre et effektivt tilsyn.

Lovforslaget inneholder dessuten en hjemmel som gjør det mulig å pålegge postoperatører avgift for å finansiere formidling av landsdekkende tjenester i områder der dette er bedriftsøkonomisk ulønnsomt.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 31 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen