Historisk arkiv

Lufttfartsformål: Utbygging på gardermoen er "i rute" støtte til et godt flytilbud i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.69/96, 04.10.96

STATSBUDSJETTET 1997

Lufttfartsformål:

Utbygging på gardermoen er "i rute"

støtte til et godt flytilbud i distriktene

Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 973,8 millioner kroner til investeringer for sivil luftfart. Av dette beløpet har 255 millioner kroner sammenheng med hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen, i forbindelse med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. I investeringsbevilgningen inngår dessuten 71,8 millioner kroner i utviklingskostnader knyttet til etterbruk av Fornebu lufthavn. Resten av bevilgningen, det vil si i alt 647 millioner kroner, foreslås nyttet til det øvrige flyplassnettet og omfatter dermed både stamruteflyplassene og de regionale flyplassene.

Over Luftfartsverkets budsjett er det også avsatt 350 millioner kroner til innskudd av ansvarlig lånekapital i Oslo Lufthavn AS.

Det foreslås bevilget 3 400 millioner kroner i låntil Oslo Lufthavn AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales ved avgifter, andre inntekter fra flytrafikken og forrretningsmessige aktiviteter på flyplassen. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

Utgiftene til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i l996 bli fullt ut dekket av statens inntekter fra denne sektoren. Luftfartsavgiftene utgjør 72,7 prosent av inntektene. De øvrige inntektene kommer hovedsakelig fra forretningsmessige aktiviteter ved flyplassene.

STØTTE TIL REGIONAL FLYTRAFIKK

Som tilskudd til regionale flyplasser blir det foreslått 236,9 millioner kroner. Av dette beløpet overføres 106,5 millioner kroner til Luftfartsverket som kompensasjon for økt statlig engajsement i forbindelse med statlig overtakelse av regionale flyplasser i 1997. Dette er flyplasser som i dag i de aller fleste tilfellene eies og drives av kommuner. I noen få tilfeller er også fylkeskommuner medeier og medansvarlig for driften, sammen med de aktuelle kommuner.

273,4 millioner kroner er ført opp som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Beløpet gjelder i det vesentlige drift av Widerøes nåværende konsesjonsområde, som er utlyst på anbud fra 1. april 1997. - Forslaget er utgangspunktet basert på en budsjetteknisk videreføring av gjeldende avtaleverk med Widerøe, men med enkelte justeringer for Fagernes- og Værøyrutene og forsiktige forutsetninger om innsparinger ved anbudsordninger for drift av regionale flyruter. Samferdselsdepartementet vil understreke at først etter at de nye avtalene er inngått, vil det være mulig å gi sikrere utgiftsanslag, heter det i budsjettforslaget.

INVESTERINGER

Av den foreslåtte bevilgningen på 973,8 millioner kroner til investeringer, skal 567 millioner kroner nyttes til større bygg og anlegg, mens 406,8 millioner kroner gjelder andre investeringer.

Bevilgningen til større bygg og anlegg skal brukes slik:

  • 159,4 millioner kroner skal brukes til forskjellig arbeid ved Tromsø lufthavn Langnes. Av dette beløpet skal 129,4 millioner kroner nyttes til videre arbeid med ekspedisjonsbygg, 19 millioner kroner til ferdigstillelse av arbeidet på fly- og landsiden og 11,6 millioner kroner til omlegging av Kvaløyvegen (riksveg 862) ved sørenden av rullebanen.
  • 64,2 millioner kroner er foreslått til arbeid ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Bevilgningen er fordelt med 56,2 millioner kroner til prosjektering og bygging av ekspedisjonsbygg og 8 millioner kroner til videre byggearbeider på områder inntil ekspedisjonsbygningen, på den såkalte "fly- og landsiden".
  • 16,6 millioner kroner gjelder Luftfartsverkets overtakelse av eierandeler i parkeringshuset på Fornebu, fra Luftfartsverkets Parkeringsanlegg AS.
  • 71,8 millioner kroner er ført opp til dekning av statens kostnader i forbindelse med å legge til rette for framtidig utvikling og bruk av Fornebu-området, etter nedlegging av flytrafikken.
  • 255 millioner kroner gjelder hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen, og har sammenheng med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. Beløpet er fordelt med 66 millioner kroner til grunnerverv og 189 millioner kroner til erstatninger til Forsvaret.

TRAFIKKUTVIKLING, AVGIFTER OG GEBYRER

I budsjettforslaget er det regnet med en trafikkvekst på seks prosent for stamruteflyplassene og en prosent for de regionale flyplassene. Dessuten er det lagt til grunn en gjennomsnittlig økning i satsene for luftfartsavgifter med en prosent og en økning med fem prosent for luftfartsgebyrene.


Informasjonskontoret, Akersg. 59, Oslo
Postadresse: Boks 8010 Dep., 0030 OSLO

Informasjonssjef Ivar Torvik, Informasjonskontoret,
telefon 22 24 81 08 (priv. 22 60 21 42),
telefaks 22 24 95 71,
E-post: ivar.torvik@sd.dep.telemax.no

Lagt inn i okt 4, 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen