Historisk arkiv

Ny organisering av malmtransporten på Ofotbanen: Tiltak for å styrke næringsutvikling og sysselsetting i Narvik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1996

Ny organisering av malmtransporten på Ofotbanen:

Tiltak for å styrke næringsutvikling og sysselsetting i Narvik

Regjeringen går inn for en rekke tiltak for å styrke næringsutvikling og sysselsetting i Narvik. Tiltakene har sammenheng med omorganisering av jernbanetransport av malm fra det svenske selskapet Loussavaara-Kirunvaara AB (LKAB). Omorganiseringen fører til færre ansatte i denne transporten, på begge sider av riksgrensen, går det fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag.

Forslaget fra Regjeringen har bakgrunn i at Norges Statsbaner, Statens Järnväger og Loussavaara-Kirunavaara AB (LKAB) i desember i fjor forhandlet fram en avtale om å opprette et nytt svensk jernbaneforetak Malmtrafikk AB (MTAB), med et norsk datterselskap, Malmtrafikk AS (MTAS), for overta malmtransporten på Ofotbanen. LKAB skal eie 51 prosent av aksjene, mens SJ og NSB hver skal eie 24,5 prosent.

NSBs deltakelse i Malmtransport AB (MTAB) krever at saken må legges fram for Stortinget til godkjenning. Regjeringen foreslår derfor at NSB skal få fullmakt til å kjøpe aksjer i malmtransportselskapet MTAB, med en eierandel på 24,5 prosent. Samferdselsdepartementet skal deretter behandle søknaden fra det norske datterselskapet MTAS om lisens og trafikkerings- rett på Ofotbanen.

Det er lagt opp til at minst 25 prosent av arbeidsplassene i MTAB, med datterselskapet MTAS, skal være i Narvik.

Dette er noen av tiltakene som skal gjennomføres for å styrke næringsutvikling og sysselsetting i Narvik:

  • Styret i utviklingsselskapet Futurum AS, der blant annet Narvik kommune, NSB og LKAB er eiere, har vedtatt å etablere Narvik verksted- industri AS. NSB har sagt seg villig til å arbeide med løsninger som betyr at dette nye selskapet får overført hele eller deler av NSBs vogn- og maskinverksted i Narvik i form av ansvarlig kapital. Bygningene og utstyret har en bokført verdi på om lag 14 millioner kroner. I tillegg forutsetter Samferdselsdepartementet at NSB går inn med et kontantbeløp på om lag 10 millioner kroner. Ved etableringen av Norsk Verkstedindustri AS må dessuten LKAB bidra med minst tilsvarende verdier som NSB. LKAB har i brev av 8. mars 1996 til samferdselsministeren sagt seg villig til, på visse vilkår, å medvirke med eierkapital i det nye selskapet.
  • LKAB har sagt seg villig til å opprettholde vognverkstedet i Narvik i inntil 18 måneder. Selv om LKAB vil konsentrere alt vognvedlikehold til Kiruna, vil selskapet sørge for at revisjoner av malmvogner, akutt- reparasjoner og vraking av malmvogner kan gjøres ved verkstedet i Narvik i avviklingstida. Dersom Norsk Verkstedindustri AS blir en levedyktig virksomhet, er det aktuelt for LKAB å overføre de ansatte fra vognverkstedet til det nye selskapet.
  • Forsvarsdepartementet skal følge opp et prosjekt som omfatter ombygging av gamle jernbanevogner og produksjon av nye vogner i Narvik, i forbindelse med gjenkjøpsavtaler som Forsvarsdepartementet forvalter. Dette prosjektet kan gi sysselsetting for opptil 25 personer. Tiltaket inngår i "Handlingsplan for omstillingsarbeid i Narvik".
  • Virksomheten ved lokomotivverkstedet i Narvik skal opprettholdes. LKAB har gitt garantier om å opprettholde lokomotivverkstedet, men bemanningen ved verkstedet må tilpasses de behov som følger av at lokomotivene har gjennomgått ombygging og såkalt revisjon.
  • NSB skal, i samarbeid med Narvik kommune, bidra til at NSBs område "Trekanten" blir nyttet til næringsvirksomhet. Samferdselsdepartementet forutsetter at NSB legger seg på en utleiepris som gjør eiendommene attraktive for de som vil starte ny næringsvirksomhet. NSB har sagt seg villig til, i samarbeid med Narvik kommune, å gjennomføre en planprosess som skal sikre at "Trekanten" blir regulert til næringsvirksomhet. Departementet legger også opp til at NSB kan få selge eiendommer man ikke lenger har bruk for til Narvik kommune, med sikte på at eiendommene skal brukes i forbindelse med næringsutvikling. Om nødvendig vil man sette prisen lavere enn normal markedspris.
  • NSB skal satse videre på en framtidsrettet utbygging av Fagernes- området i Narvik for å sikre utviklingen av godstransporter på Ofotbanen.

Lønns- og arbeidsvilkår

Når ansatte i NSB går over til MTAS, vil de fortsatt ha den lønnen de hadde ved tidspunktet for overgangen. Tariffavtaler skal føres videre og gjelde ut avtaleperioden, dersom de ikke blir erstattet av nye avtaler.

Pensjonsordning

- De ansatte som blir overført til MTAS ønsker å opprettholde medlemskapet i Statens Pensjonskasse. Det nye foretaket har bekrefter at man ikke har noe imot dette, under forutsetning av at ordningen skal gjelde for alle som blir overført fra NSB og at det skjer et bortfall av den særskilte ordningen i NSB med refusjon av arbeidstakerinnskudd.

Samferdselsdepartementet mener at valg av pensjonsordning er en sak mellom styret og de ansatte i det nye selskapet. Når det gjelder ordningen med refusjon av arbeidstakerinnskudd, innebærer EØS-avtalen og arbeids- miljøloven at slik refusjon er en forpliktelse som ny arbeidsgiver må følge, går det fram av forslaget.

Sykekasse og fribillettordning

NSB-ansatte som går over til MTAS skal fortsatt være medlemmer av den særskilte sykekasseordningen og skal fortsatt også få den fribillett- ordningen som gjelder for ansatte i NSB. Dette følger av EØS-avtalen og arbeidsmiljøloven.

Fortrinnsrett til statsstilling og ventelønnsrett

I forslaget vises det til at de NSB-ansatte som går over til MTAS vil opprettholde fortrinnsrett til annen statsstilling og ventelønnsrett for en periode på tre år. Dette er i tråd med den praksis som tidligere er fulgt i forbindelse med at ansatte i statlige virksomheter har gått over til utskilte selskap, blant annet i forbindelse med at Televerket ble omgjort til statsaksjeselskap.

Kjørevegsavgift

- Uavhengig av avtalen mellom LKAB, SJ og NSB vil Samferdsels- departementet i forbindelse med statsbudsjettet for 1997 vurdere å endre kjørevegsavgiften for malmtransporten på Ofotbanen, går det fram av forslaget.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen