Historisk arkiv

Oslofjordforbindelsen: ferdig høsten 1999, koster nær 1,1 milliarder kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


28. juni 1996

OSLOFJORDFORBINDELSEN:
ferdig høsten 1999, koster nær 1,1 milliarder kroner

Arbeidet med utbyggingen av det 26,7 kilometer lange vegprosjektet Oslofjordforbindelsen, mellom Bjørnstad i Buskerud og Vassum i Akershus, kan begynne høsten 1996 og være ferdig høsten 1999, dersom Stortinget behandler saken tidlig i høstsesjonen 1996. Prosjektet omfatter blant annet en 7,4 kilometer lang undersjøisk fjelltunnel under Oslofjorden, mellom Hurum og Frogn, går det fram av et forslag som Regjeringen la fram i statsråd i dag. Regjeringen foreslår at prosjektet skal finansieres delvis ved hjelp av bompenger.

Utbyggingen fører blant annet til bedre forbindelse og kortere reisetid, særlig for gjennomgangstrafikken mellom Drammensområdet og østsiden av Oslofjorden. For denne trafikken blir det ikke lenger nødvendig å kjøre gjennom Oslo. Den nye forbindelsen blir raskere enn å kjøre gjennom et sterkt belastet vegnett i Oslo: Avstanden mellom Drammen (E 18) og Korsegården (E6) ved Vassum, på østsiden av Oslofjorden, vil bli 22 kilometer kortere og normalt med en tidsbesparelse på vel 25 minutter, sammenlignet med trafikk som i dag i stor grad skjer via Oslo.

Oslofjordforbindelsen vil gi ferjefritt vegsamband, med god standard, mellom E 18 og E 6 sør for Oslo. Den vil avløse dagens ferjesamband mellom Hurumlandet og Folloregionen, og vegforbindelsen vil dessuten avløse hovedveger med lav standard i Røyken, Hurum og Frogn. Den nye vegen vil avlaste tettstedene Drøbak, Åros og Sætre for gjennomgangs- trafikk. Dette fører til redusert luftforurensning og mindre støyproblemer.

I forslaget vises det til at Oslofjordforbindelsen bedrer infrastrukturen i Folloregionen og Hurum. Prosjektet er viktig for næringslivet i distriktet, og vil legge til rette for videre næringsutvikling og bosetting. Vegprosjektet er tilpasset en framtidig vegforbindelse over Svelvikstrømmen. - Dette vil eventuelt føre til at større trafikkstrømmer vil dra nytte av prosjektet, og da spesielt trafikk som skal til og fra områder sørover langs E 18, går det fram av forslaget.

Prosjektet omfatter 13,4 kilometer ny veg gjennom kommunene Røyken og Hurum i Buskerud, 5,9 kilometer ny veg gjennom Frogn kommune i Akershus og den 7,4 kilometer lange Oslofjordtunnelen, som går fra Verpen i Hurum og under Drøbak, til Måna i Frogn.

Prosjektet har fem bruer, med lengder mellom 150 og 200 meter. I tillegg til tunnelen under Oslofjorden skal det også bygges to tunneller på Hurum-siden, med lengder på 300 og 500 meter. Vegen går ellers i en 1300 meter lang tunnel under Frognmarka i Frogn kommune. Ved Vassum i Frogn blir det en 200 meter lang tunnel.

Oslofjordtunnelen: To byggetrinn - i takt med trafikkutviklingen

Utbyggingen av den undersjøiske tunnelen mellom Hurum og Frogn vil skje i takt med trafikkutviklingen, og arbeidet vil derfor bli gjennomført i to byggetrinn. Det første byggetrinnet skal være ferdig høsten 1999 og omfatter en trefelts undersjøisk tunnel, med en bredde på 11 meter.

Det andre byggetrinnet består av en tofelts tunnel som skal gå parallelt med det første tunnelløpet. - Dette byggetrinnet inngår ikke i bompenge- prosjektet, og vil først bli aktualisert når trafikken gjennom tunnelen gjør det nødvendig. Utbygging og finansiering av det andre byggetrinnet vil bli vurdert som egen sak på et seinere tidspunkt, heter det.

Kostnader og finansiering

Kostnadene for det første byggetrinnet er anslått til 1060 millioner kroner, som fordeler seg med om lag 340 millioner kroner til nye vegstrekninger i Røyken og Hurum, omkring 440 millioner kroner til den undersjøiske tunnelen og omkring 280 millioner kroner til ny vegstrekning i Frogn.

Regjeringen foreslår at utbyggingen av Oslofjordforbindelsen skal finansieres ved en kombinasjon av statlige midler og bompenger. Av de samlede kostnadene på 1060 millioner kroner for første byggetrinn, er 705 millioner kroner forutsatt finansiert ved hjelp av bompenger, mens 355 millioner kroner skal dekkes ved bevilgninger over statsbudsjettet.

Kostnadsoverslaget for prosjektets andre byggetrinn - det vil si bygging av tofelts tunnel parallelt med det første tunnelløpet - er på 345 millioner kroner.

Bompengeinnkreving

Oslofjordtunnelen A/S skal, ifølge forslaget, stå for finansiering av bompengeandelen i prosjektet. Selskapet skal etablere og administrere en ordning med kontrollstasjoner og trafikantbetaling. Aksjene i dette selskapet eies av Buskerud fylkeskommune og Akershus fylkeskommune, som hver har en eierandel på 50 prosent.

I planen for finansiering av prosjektet er det lagt til grunn at innkrevingen av bompenger skal ta til når prosjektet står ferdig høsten 1999. Følgende takst- og rabattordning (1996-kroner) er lagt til grunn:

  • Moped/motorsykkel: 25 kroner
  • Kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3500 kilo eller lengde under 6 meter: 50 kroner
  • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo og lengde fra og med 6,0 til 2,4 meter: 110 kroner
  • Kjøretøy med lengde over 12,4 meter: 220 kroner

Det er ikke lagt opp til betaling for passasjerer. Klippekort med 40 turer skal gi 40 prosent rabatt.


Lagt inn 28 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen