Historisk arkiv

Regionenen Fornebu og Gardermoen foreslås integrert i Oslo Lufthavn AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1996

Luftfartsverket:

Regionenen Fornebu og Gardermoen foreslås integrert i Oslo Lufthavn AS

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at Luftfartsverkets regioner Fornebu og Gardermoen skal samles og legges inn under det statlige aksjeselskapet Oslo Lufthavn AS. Dette selskapet eies fullt ut av Luftfartsverket og har som oppgave å stå for utbygging og drift av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Ifølge forslaget er det nå ønskelig at erfaringene og kompetansen til de ansatte ved de to regionene blir overført til Oslo Lufthavn på et tidligere tidspunkt enn det som ble lagt til grunn i forbindelse med vedtaket i 1992 om utbygging av hovedflyplassen.

Forslaget har sammenheng med at styret for Luftfartsverket har vedtatt at driften av regionene Fornebu og Gardermoen bør integreres så raskt som mulig i den framtidige driftsorganisasjonen for hovedflyplassen. Oslo Lufthavn AS har etter dette søkt om konsesjon for drift av dagens flyplass på Gardermoen og Oslo lufthavn, Fornebu.

Når den nye hovedflyplassen på Gardermoen åpner i oktober 1998 og flyplassen på Fornebu blir nedlagt, skal Oslo Lufthavn AS utføre de oppgaver som i dag blir utført av Luftfartsverkets regioner Fornebu og Gardermoen. De ansatte ved disse to regionene vil utgjøre kjernen i den framtidige driftsorganisasjonen ved den nye hovedflyplassen.

Samferdselsdepartementet ser det som en fordel at deler av utbyggingskompetansen til Oslo Lufthavn AS nå blir trukket inn i den framtidige driften av hovedflyplassen. For å bygge opp en kompetent og trenet driftsorganisasjon og for å sikre stabil drift i overgangsfasen, er det viktig å samle ansvaret i en driftsorganisasjon på et tidlig tidspunkt, går det fram av forslaget.

I forslaget er det forutsatt at integreringen av regionene Fornebu og Gardermoen i Oslo Lufthavn AS skal skje på grunnlag av en egen avtale mellom partene. Stillingene ved regionene Fornebu og Gardermoen blir overført fra Luftfartsverket til Oslo Lufthavn AS fra det tidspunkt avtalen, etter nærmere bestemmelse av Samferdselsdepartementet, blir satt i verk.

De ansattes organisasjoner er blitt orientert om integreringen og har deltatt i prosessen, blant annet i arbeidsgrupper. Det blir forutsatt at ansatte som går over i Oslo Lufthavn AS skal få med seg fortrinnsrett til annen statsstilling og ventelønnsrett for en periode på tre år. Dette er i tråd med den praksis som tidligere er fulgt i forbindelse med at ansatte i statlige virksomheter har gått over til utskilte selskap, blant annet i forbindelse med at Televerket ble omgjort til statsaksjeselskap.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen