Historisk arkiv

Regjeringen foreslår at trasékorridoren Sandvika - Kroksund - Hønefoss velges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1996

Ringeriksbanen:

Regjeringen foreslår at trasékorridoren Sandvika - Kroksund - Hønefoss velges

Den videre planleggingen av jernbaneprosjektet "Ringeriksbanen - Bergensbanens forkorting" skal ta utgangspunkt i et alternativ med avgrening fra Drammenbanen i Sandvika og med trasé videre mot Hønefoss, over Kroksund i Hole kommune. I arbeidet med tilpassing av jernbanetraseen og plasseringen av stasjoner må det legges vesentlig vekt på tiltak som kan være med på å minske de negative virkningene for miljø, natur og samfunn. Nærmere avklaring av trasé for Ringeriksbanen bør skje i forbindelse med det videre arbeid med kommunedelplaner i de berørte kommuner, går det fram av et forslag som Regjeringen la fram i statsråd i dag.

Regjeringens forslag til valg av trasékorridor for Ringeriksbanen bygger på en samlet vurdering av bedrifts- og samfunnsøkonomiske forhold. Videre er det lagt vekt på konsekvenser for miljø, natur og samfunn, innkomne forslag til konsekvensutredningen og tekniske forhold ved de forskjellige alternativene, særlig lengden på tunnelene. Vurderingen bygger i tillegg på en gjennomgang av synspunkter og uttalelser som er mottatt i forbindelse med at konsekvensutredningen ble utlagt til offentlig ettersyn og dessuten sendt berørte parter til uttalelse. Regjeringens forslag om valt av trasékorridor er i samsvar med tilråding fra NSB.

En utbygging av Ringeriksbanen vil forkorte Bergensbanen med om lag 60 kilometer. Dette vil føre til at reisetida Oslo - Bergen blir omkring en time kortere enn ved dagens trasé for Bergensbanen, via Drammen. Sammenlignet med trafikk som følger dagens trasé over Roa (Gjøvikbanen) til Hønefoss, blir innsparingen av tid noe mindre, om lag 50 minutter.

De fleste som i dag reiser mellom Ringerike og Oslo bruker buss eller bil. Med ekspressbuss er reisetida i dag omkring 1 time og 15 minutter. Etter en utbygging av Ringeriksbanen, etter det alternativet som nå tilrådes, vil reisetida komme ned i 38 minutter for lokaltog og 28 minutter for fjerntog.

Følgende fem alternativer for trasékorridor er vurdert:

  • Sandvika - Kroksund - Hønefoss: Regjeringen foreslår at dette alternativet velges. Alternativet får tunnel fra Sandvika (Jongskollen) til Kroksund. Gjennom Bærum er det utredet tre varianter med jernbanelinje i dagen, i enten Bjørum, Økri eller Rud. Alternativet innebærer kryssing med bru over Kroksund. På Ringerikssiden passeres Steinsletta, via enten Vik eller Løken. Traseen krysser så Storelva ved Lamoen og går inn i Hønefoss stasjon langs dagens bane sørfra. Tilrettelegging for to stoppested (Bjørum/Økri/Rud og Rørvik/Vik).
  • Grefsen - Hønefoss: Starter ved Grefsen Stasjon på Gjøvikbanen, går i tunnel fra Store Ringveg og fram til Hov (Toenbakken) og kopler seg direkte på eksisterende bane fra Jevnaker til Hønefoss.
  • Skøyen - Åsa - Hønefoss: Går i tunnel fra Skøyen til Hov, med kort jernbanelinje i dagen i Åsa. Fra Hov følges eksisterende bane fra Jevnaker til Hønefoss.
  • Lommedalen: Skøyen - Lommedalen - Åsa - Hønefoss: Går i tunnel fra Skøyen til Hov med korte strekninger i dagen øverst i Lommedalen og i Åsa. Fra Hov følges eksisterende bane fra Jevnaker til Hønefoss.
  • Sandvika - Åsa - Hønefoss: Fra Sandvika fram til Bjørum/Økri/Rud er alternativet tilsvarende det foreslåtte alternativet "Sandvika-Kroksund-Hønefoss". Alternativet går videre i tunnel, med kort linjestrekning i dagen i Åsa. Fra Hov følges den eksisterende bane fra Jevnaker til Hønefoss. Tilrettelegging for stoppested på Bjørum/Økri/Rud.

Videre planlegging og framdrift

Det valg av korridor som det nå legges opp til, er en overordnet avklaring. I det videre arbeid med hoved- og kommunedelplaner vil det bli holdt åpent for tilpasninger i både traséføringen og plassering av stasjoner.

Det videre arbeid med konsekvensutredning, hovedplan og kommunedelplaner kan ta til så snart Stortinget har behandlet Regjeringens forslag om valg av trasékorridor. Hovedplanarbeidet vil ventelig ta minst et og et halvt år. Etter at hovedplanen er godkjent må det blant annet utarbeides reguleringsplaner og byggeplaner, og det må også gjennomføres grunnerverv. Det gjenstår en samlet planleggingsperiode på minst tre år før det eventuelt vil være klart til å begynne utbygging av prosjektet. Samferdselsdepartementet vil komme nærmere tilbake til selve gjennomføringen av prosjektet i forbindelse med Norsk jernbaneplan for 1998 - 2007, etter at planleggingen er kommet noe lengre.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen