Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1997 - Fylkesvis oversikt, Samferdselsdepartement

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

73/96, 4 oktober 1996

STATSBUDSJETTET 1997 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

FYLKESVIS OVERSIKT OVER TILTAK OG FORSLAG TIL BEVILGNINGER

ØSTFOLD

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 146,6 millioner kroner

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått til sammen 44,4 millioner kroner. Av dette beløpet skal i alt 34,7 millioner nyttes til følgende tre prosjekter:

  • 3,2 millioner kroner til strekningen Hjelmungen Ingedal
  • 12,5 millioner kroner til strekningen Lekevold - Tyssil
  • 19 millioner kroner til strekningen Børstad - Solli

I forslaget vises det til at det for E6-prosjektet Svinesund/Riksgrensen - Ingedal fortsatt ikke foreligger planavklaring for siste del av prosjektet, fra Svinesund/Riksgrensen til Svingenskogen.- Etter anmodning fra Miljøverndepartementet har Halden kommune og Østfold fylkeskommune foretatt ytterligere utredning av mulighetene rundt dagens bru før det tas endelig stilling til ny E6 over Svinesund. Saken er nå til behandling i Miljøverndepartementet, heter det i budsjettforslaget.

Til arbeid på E 18 er det foreslått 12,2 millioner kroner, som skal nyttes på strekningen Marker grense - Melleby. Prosjektet omfatter bygging av 5,6 kilometer ny riksveg, 1,5 kilometer lokalveg og toplankryss i hver ende av strekningen. Anleggsarbeidene tok til i januar i år, og strekningen ventes åpnet for trafikk i oktober 1998.

Når det gjelder strekningen Ørje - Melleby på E 18 blir det i forslaget vist til at Stortinget tidligere i år gikk inn for at E 18 i Østfold skal planlegges ut fra riksvegstandard der trafikkgrunnlaget ikke tilsier høyere standard. Samferdselsdepartementet legger til grunn at vedtaket ikke skal medføre forsinkelser i den utbyggingen som er i gang. Dette innebærer at det ikke skal settes i gang nytt reguleringsplanarbeid på denne delen av E 18. Med utgangspunkt i stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1990-93 (St. meld nr 32, 1988-89), der standardkravene for stamvegnettet ble nærmere fastlagt, er E 18 planlagt som tofelts motorveg med vegbredde 10 meter. Dersom riksvegstandard legges til grunn tilsier trafikken at delstrekningene Ørje - Eidsberg grense skal bygges med 7,5 meter bredde og at delstrekningen Marker grense - Melleby skal bygges med 8,5 meter vegbredde. Standarden på E 18 gjennom Østfold må fastlegges ut fra en totalvurdering av vegens funksjon, trafikksammensetning og standarden på tilgrensende strekninger. På svensk side bygges E 18 ut med 13 meter vegbredde. Etter Samferdselsdepartementets vurdering må E 18 bygges ut til 8,5 meter vegbredde på strekningen Askim - Ørje, går det fram av budsjettforslaget.

8,2 millioner kroner er foreslått til arbeid med bru over Tista (riksveg 21), medregnet 0,6 kilometer riksveg og 0,7 kilometer gang- og sykkelveg. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i juni 1997.

34,3 millioner kroner skal nyttes til arbeid på strekningen Freskoveien - Råbekken i Fredrikstad (riksveg 109). Prosjektet omfatter blant annet bygging av 3,7 kilometer riksveg, med fire felt. Anleggsarbeidet tok til i desember 1993, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1996. Den foreslåtte bevilgningen over 1997-budsjettet har sammenheng med at kostnadsoverslaget for prosjektet har økt, som følge av mer omfattende tiltak for ivareta miljøhensyn, økte kostnader til grunnerverv og mer utskifting av masse enn forutsatt i tidligere planer.

Til bygging av gang- og sykkelveger blir det foreslått til sammen 16,3 millioner kroner, 12,9 millioner kroner er avsatt til trafikksikkerhetstiltak, 5,9 millioner kroner gjelder miljøtiltak, 1,8 millioner kroner skal nyttes til tiltak for kollektivtrafikken på vegene, mens 11 millioner kroner er ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene skal brukes til blant annet planlegging.

Jernbane

I alt 105 millioner kroner er foreslått til forskjellig arbeid arbeid på Østfoldbanen, fordelt slik:

  • 55 millioner kroner er foreslått bevilget til utbygging av dobbeltspor på strekningen Dilling - Såstad - Haug. I tillegg kommer til sammen 32 millioner kroner som er overført fra tidligere års budsjetter, slik at det for neste år dermed vil være 87 millioner kroner til disposisjon for videreføring av arbeidet. Dobbeltsporet vil i hovedsak følge dagens trasé og gi bedre kryssingsmuligheter og en betydelig bedring av punktligheten i togtrafikken. .
  • 50 millioner kroner skal brukes til bygging av ny omformer ved Smørbekk for å bedre strømforsyningen på Østfoldbanen.

STATSBUDSJETTET 1997 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

AKERSHUS

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 636,9 millioner kroner.

Midler stilt til rådighet fra "bompengeringen" : 250,0 millioner kroner

Utbygging av innfartsvegene til Oslo inngår i planene for hovedvegnettet i Oslo-området. I 1997 vil denne utbyggingen særlig være knyttet til riksveg 159, på strekningen Oslo grense - Vigernes, ved kryss med riksveg 22. Det er forutsatt at Akershus vil få stilt til rådighet 250 millioner kroner fra bompengeringen i 1996. Bompengemidler stilt til rådighet i årene 1994-97 ventes å utgjøre til sammen 889 millioner kroner, mens det i tidligere stortingsmelding om Norsk veg- og vegtrafikkplan ble regnet med at 566 millioner kroner i bompengemidler skulle stilles til rådighet i disse fire årene. Økningen skyldes lavere rente for bompengeselskapet og høyere trafikkvekst enn det som ble lagt til grunn ved tidligere beregning av bompengeinntektene, går det fram av forslaget.

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått til sammen 421,5 millioner kroner, medregnet midler fra bompengeringen., som er fordelt slik:

  • Østfold grense - Vestby 270,0 millioner kroner
  • Korsegården nord - Vassum 71,5 millioner kroner
  • Tangerud - Hvam 80,0 millioner kroner

Til arbeid på riksveg 159 er det foreslått til sammen 206 millioner kroner, fordelt med 56 millioner kroner til strekningen Knatten -Lørdagsrud 150 millioner kroner til prosjektet Lørdagsrud - Vigernes. Prosjektet inngår i planene for utbygging av hovedvegnettet i Oslo-området, og finansieres delvis med bompenger. Kostnadsoverslaget for strekningen Lørdagsrud - Vigernes har økt med 40 millioner kroner i forhold til tidligere planer. Dette har blant annet sammenheng med ny planløsning for krysningen ved Nitelva og flomsikring som har ført til merkostnader. Anleggsarbeidene startet i mai 1994. Strekningen Knatten - Lørdagsrud ventes åpnet for trafikk i 1997, mens strekningen Lørdagsrud - Vigernes forutsettes åpnet for trafikk sommeren 1998.

4 millioner kroner er ført opp til sluttfinansiering av arbeider i forbindelse med omlegging av riksveg 160 gjennom Bekkestua i Bærum.

Til arbeid på riksveg 174 er det avsatt i alt 65 millioner kroner Prosjektet omfatter tre delprosjekter: Kverndalen - Gardermoen, Kryss E6 - Industriveien (Kryss med E 6 - Jessheim øst) og Gardermoen - Nordmokorset. Strekningen Gardermoen - Nordmokorset vil utgå dersom tverrforbindelsen mellom Lunner og Gardermoen bygges. Størstedelen av midlene, 45 millioner kroner, skal nyttes til delprosjektet Kverndalen - Gardermoen, inkludert E6-strekningen Kverndalen -Lie.

30 millioner kroner er avsatt til prosjektet Erpestad - Gardermoen (riksveg 120), som omfatter bygging av 7 kilometer ny riksveg, og inngår i vegutbyggingsprogrammet for ny hovedflyplass på Gardermoen. Anleggsarbeidene skal ta til ved årsskiftet 1996/97, og strekningen ventes åpnet for trafikk høsten 1999.

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger gjennom fylket er det foreslått til sammen 49,7 millioner kroner.

Det er ellers oppført 34,1 millioner kroner til tiltak for kollektivtrafikken. Av dette utgjør bompenger 20 millioner kroner. Midlene vil bli nyttet til tiltak for bedre framkommelighet for buss på vegnettet og til terminaler og trafikknutepunkt, stoppesteder og innfartsparkering. Lillestrøm bussterminal er blant de større prosjektene. I tillegg er i alt 23,9 millioner kroner oppført til bygging av gang- og sykkelveger. Dessuten er 23,2 millioner kroner avsatt til spesielle trafikksikkerhetstiltak og 10,3 millioner kroner skal brukes til miljøtiltak Videre er 29,2 millioner kroner oppført på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal nyttes til planlegging.

Jernbane

Regjeringen forslår en lånebevilgning på 1 690 millioner kroner til Gardermobanen. Dessuten er 6 millioner kroner foreslått til grunnerverv i forbindelse med utbygging av Gardermobanen.

Til videre arbeid med å bygge flere forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen er det foreslått 159 millioner kroner. Utbyggingen vil bety økt kapasitet og større fleksibilitet i sporbruken - og vil dermed gi NSB muligheter til å utvikle det ordinære togtilbudet i området. Kostnadsoverslaget for prosjektet er 436 millioner 1996-kroner. Arbeidet skal være avsluttet i 1998 og omfatter følgende delprosjekter: Ekstra innkjøringsspor fra Hovedbanen til Gardermobanen i retning Oslo S ved Etterstad. "Trafikkmaskin" og forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Stalsberg nær Lillestrøm og utbedringer på Lillestrøm stasjon. Sammenkopling av Hovedbanen og Gardermobanen ved Trøgstad (nord for Kløfta), nødvendig utbedring og standardheving i tilknytning til sammenkopling mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Eidsvoll.

Luftfartsformål

16,6 millioner kroner er foreslått bevilget i forbindelse med Luftfartsverkets overtakelse av eierandeler i parkeringshuset på Fornebu, fra Luftfartsverkets Parkeringsanlegg AS.

71,8 millioner kroner er ført opp til dekning av statens kostnader i forbindelse med å legge til rette for framtidig utvikling og bruk av Fornebu-området, etter nedlegging av flytrafikken.

Det foreslås bevilget 3 400 millioner kroner i lån til Oslo Hovedflyplass AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales med avgifter og andre inntekter fra flytrafikken. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

Det er ellers - innenfor forslaget til bevilgninger til investeringer for sivil luftfart - avsatt 255 millioner kroner til hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen. Beløpet har sammenheng med at Luftfartsverket har ansvaret for grunnerverv og erstatninger til Forsvaret. Beløpet er fordelt med 66 millioner kroner til grunnerverv og 189 millioner kroner til erstatninger til Forsvaret.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene for 1997 er ikke fordelt, men skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

OSLO

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 234,8 millioner kroner

Midler stilt til rådighet fra "bompengeringen": 339 millioner kroner.

- Det er forutsatt at Oslo vil få stilt til rådighet 339 millioner kroner fra bompengeringen i 1996. Av dette beløpet lånes 14 millioner kroner ut til Akershus. Bompengemidler stilt til rådighet i årene 1994-1997 ventes å utgjøre til sammen 1 269 millioner kroner. I stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1994-97 er det for planperioden forutsatt stilt til rådighet 849 millioner kroner. Økningen skyldes lavere rente for bompengeselskapet og høyere trafikkvekst enn lagt til grunn ved beregning av bompengeinntektene.

Til arbeid på E6 gjennom Oslo er det ført opp til sammen 141,3 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 17,3 millioner skal nyttes til Ryenkrysset: Prosjektet omfatter bygging av en betongkulvert som vil føre trafikken på Europaveien under dagens rundkjøring. Prosjektet vil løse opp flaskehalsen i hovedvegnettet og kollektivsystemet, og vil gi bedre miljø og trafikksikkerhet, blant annet ved at Ryen-/Manglerud-området avlastes for trafikk. Tiltak for fotgjengere og syklister inngår også i prosjektet. Anleggsarbeidene tok til i juni 1995 og prosjektet åpnes for trafikk i høst.
  • 54 millioner kroner gjelder Svartdalstunnelen. Prosjektet omfatter bygging av 1,7 kilometer ny 4-felts veg mellom Lodalsbruene og Ryenkrysset. Tunnelstrekningen består av to tofelts tunneler og er i alt 850 meter lang. Foruten økt kapasitet vil prosjektet gi vesentlig forbedring av bomiljøet i nærområdet
  • 70 millioner kroner er avsatt til Skullerudkrysset. Prosjektet inngår i planene for utbygging av hovedvegnettet i Oslo, og omfatter bygging av 550 meter ny riksveg, med bru over Ljanselva/Nordstrandveien. Anleggsarbeidene tok til i august i år, og det nye krysset ventes åpnet for trafikk i desember 1997.

Til prosjekter på E 18 er det avsatt i alt 38 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 25 millioner kroner skal nyttes til videre planlegging av Bjørvikaprosjektet, som omfatter forbindelse mellom Oslo-tunnelen og Ekebergprosjektet.
  • 13 millioner kroner gjelder restbevilgning til arbeid som er utført for å bedre atkomsten til terminalen for Gardermobanen, ved Oslo Sentralstasjon.

Til arbeid med kryss ved Radiumhospitalet (riksveg 150) er det avsatt 7,5 millioner kroner, som avsluttende bevilgning til prosjektet som ípnes for trafikk høsten 1996.

Til prosjektet Ullevålskrysset - Nydalsbrua (riksveg 150) er det ført opp 80 millioner kroner. Prosjektet omfatter blant annet bygging av to tofeltstunneler mellom Bergkrysset og Maridalskrysset, med planskilte kryss ved Berg og Maridalsveien. Vest for Bergkrysset bygges en forenklet løsning som innebærer at Ullevålskrysset beholdes som plankryss med av- og påkjøringsmuligheter i fartsretningen, og at Sognsveien blir stengt for trafikk på tvers av riksveg 150.

10 millioner kroner er avsatt til prosjektering og grunnerverv i forbindelse med prosjektet Galgebergforbindelsen (riksveg 161). Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i 1998, med sikte på at prosjektet kan åpnes for trafikk i 1999.

Over riksvegbudsjettet er det ellers foreslått 56,4 millioner til prosjektet "T-bane til Søndre Nordstrand". Midlene tas fra posten "Alternativ bruk av riksvegmidler". Prosjektet omfatter videreføring av T-banen fra Skullerud til Mortensrud. Anleggsarbeidene begynte i mars 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1997.

Videre er 29 millioner kroner ført opp til bygging av gang- og sykkelveger, 13 millioner kroner skal nyttes til spesielle trafikksikkerhetstiltak og 15 millioner kroner gjelder miljøtiltak. Til tiltak for å bedre forholdene for kollektivtrafikken på vegene er det avsatt 44 millioner kroner. Av dette dekkes 42,2 millioner kroner av bompenger. Arbeidene i 1997 omfatter tiltak ved Grorud stasjon og Skøyen jernbaneterminal samt utbygging av kollektivterminal med innfartsparkering på Mortensrud.

10 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Jernbane

100 millioner kroner er foreslått til utvidelser ved Skøyen stasjon og til utbygging med sikte på å utvikle stasjonen til et knutepunkt i kollektivtrafikken.

206 millioner kroner er foreslått til prosjektet Nye Nationaltheatret stasjon, som omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer på Nationaltheatret stasjon. Utbyggingen av Nationaltheatret stasjon er nødvendig for å møte ventet økning i togtrafikken i Oslo-området i de nærmeste årene.

40 millioner kroner er satt av til prosjektet Nationaltheatret stasjon, vestre oppgang. Prosjektet omfatter en ny vestre oppgang til Nationaltheatret stasjon for å bedre tilgjengeligheten til stasjonen.

Til videre arbeid med å bygge flere forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen er det foreslått 159 millioner kroner. Utbyggingen vil bety økt kapasitet og større fleksibilitet i sporbruken - og vil dermed gi NSB muligheter til å utvikle det ordinære togtilbudet i området. Kostnadsoverslaget for prosjektet er 436 millioner 1996- kroner. Arbeidet skal være avsluttet i 1998 og omfatter følgende delprosjekter: Ekstra innkjøringsspor fra Hovedbanen til Gardermobanen i retning Oslo S ved Etterstad. "Trafikkmaskin" og forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Stalsberg nær Lillestrøm og utbedringer på Lillestrøm stasjon. Sammenkopling av Hovedbanen og Gardermobanen ved Trøgstad (nord for Kløfta), nødvendig utbedring og standardheving i tilknytning til sammenkopling mellom Hovedbanen og Gardermobanen ved Eidsvoll.

30 millioner kroner er for 1996 ført opp som "kjørevegens andel" av utgifter til ny driftssentral ved Oslo S. Driftssentralen skal betjene togtrafikken i Oslo- og Østlandsområdet.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene for 1997 er ikke fordelt, men skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

HEDMARK

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer: 60,1 millioner kroner

21,7 millioner kroner er satt av til bygging av 3 kilometer ny veg på strekningen Dal - Skubbersengbakken, på riksveg 2. Når prosjektet står ferdig, vil riksveg 2 gjennom Eidskog kommune være ferdig utbygd til stamvegstandard. Anleggsarbeidene startet i oktober 1996, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober i 1997.

11,1 millioner kroner er foreslått til strekningen Mågård - Haukstad, på riksveg 3. Prosjektet omfatter bygging av 9 kilometer ny riksveg, inkludert en 85 meter lang miljøtunnel, to planskilte kryss og en planskilt kryssing av Rørosbanen. Vegen legges utenom tettstedet Mågård. Anlegget ventes åpnet for trafikk i oktober 1996.

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger i fylket er det foreslått til sammen 8,8 millioner kroner.

I tillegg skal 2 millioner kroner brukes til bygging av gang- og sykkelveger, 3,3 millioner kroner skal gå til spesielle trafikksikkerhetstiltak, 7,5 millioner kroner er ført opp til miljøtiltak, mens 1,6 millioner kroner skal nyttes til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegnettet. Dessuten er det under riksveginvesteringer også ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

OPPLAND

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer: 103,3 millioner kroner.

1,6 millioner kroner er foreslått til ombygging ved Krekke, på E 6. Prosjektet omfatter bygging av 1,7 kilometer ny riksveg og ventes åpnet for trafikk i juli 1997.

Til arbeid på E16 gjennom fylket er det foreslått i alt 19 millioner kroner. Av dette er til sammen 16,7 fordelt til følgende to prosjekter:

  • 8,3 millioner kroner skal brukes til å bygge 2,7 kilometer ny riksveg forbi tettbebyggelsen på strekningen Molstad - Haugsrud bru. Prosjektet gir bedre framkommelighet for gjennomgangstrafikken. I tillegg fører utbyggingen til gode miljø- og trafikksikkerhets- gevinster. Anleggsarbeidene tar til i oktober i år, og det tas sikte på at anlegget kan åpnes for trafikk i juni 1998.
  • 8,4 millioner er ført opp til prosjektet Dalengbakken - Midtmoen, som omfatter bygging av 1,2 kilometer ny riksveg forbi boligbebyggelsen på stedet. Når denne strekningen og prosjektet Molstad - Haugsrud bru står ferdig, vil E 16 ha sammenhengende stamvegstandard mellom Buskerud grense og Fønhus, en strekning på 28 kilometer. Anleggsarbeidene er planlagt å ta til i mai 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1997.

Til arbeider på riksveg 33 er det foreslått til sammen 3,9 millioner kroner.

Til arbeider på riksveg 35 foreslås til sammen 23,5 millioner kroner, som skal nyttes til prosjektet Olimb - Hallum, som omfatter bygging av 3,3 kilometer riksveg og er første etappe på ny veg mellom Jevnaker og Hallum. Anleggsarbeidet startet vinteren 1996, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1997.

I budsjettforslaget er det også tatt inn omtale av to andre prosjekter på riksveg 35 i fylket:

For prosjektet Jevnaker - Olimb blir det vist til at plansituasjonen er uavklart, og at dette gjør det umulig å ta til med anleggsarbeidene i 1997. Det blir ellers vist til at Samferdselsdepartementet tar sikte på å legge fram en bompengeproposisjon for prosjektet Lunner - Gardermoen, så snart den videre planframdriften tillater det.

23,1 millioner kroner er ført opp til arbeider på riksveg 257, på strekningen Sjoa - Randsverk

I tillegg er det under riksveginvesteringer også ført opp 11,2 millioner kroner til bygging av gang- og sykkelveger, 7,6 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 1,1 millioner kroner skal brukes til miljøtiltak og 0,4 millioner kroner er avsatt til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. Dessuten er 11,9 millioner kroner er ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

BUSKERUD

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 168,5 millioner kroner

Finansiering ved bompenger : 402,4 millioner kroner

245,9 millioner kroner er avsatt til prosjektet Oslofjordforbindelsen (riksveg 23), som omfatter strekningen mellom riksveg 282 ved Bjørnstad i Røyken i Buskerud og E6 ved Vassum i Frogn i Akershus. Prosjektet vil gi fergefri kryssing av Oslofjorden. Prosjektet omfatter bygging av 26,7 kilometer ny riksveg, med kryssing under Oslofjorden i en 7,4 kilometer lang undersjøisk tunnel. - Det er fremmet en egen bompengeproposisjon for prosjektet med sikte på behandling i Stortinget høsten 1996. Grunnet forsinket igangsetting av arbeidet blir det foreslått mindre midler til prosjektet i 1997 enn tidligere forutsatt. Av de foreslåtte midler forutsettes 214,2 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet, heter det i budsjettforslaget.

10 millioner er ført opp til arbeid i Skaret tunnel, på E 16. Tunnelen ble åpnet for trafikk i 1987. Det er nødvendig å skifte ut det lette aluminiumshvelvet med en mer solid hvelvkonstruksjon. I tillegg til utskifting av hvelv vil midlene bli nyttet til nødvendig nedtakning og nyoppsetting av belysning og ventilasjon.

Til hovedvegutbygging i Drammensområdet, medregnet Sentrumsring Drammen, parsell Bragernes, riksveg 11 Drammen - Mjøndalen og prosjektet "Sykkelby Drammen", er det avsatt i alt 251,9 millioner kroner. Dette beløpet inkluderer 3,5 millioner kroner til videre planlegging av kompensasjonstiltak i Lier og prosjektet "Konnerudnedføringen".Midlene er fordelt til følgende tre prosjekter:

  • 64,7 millioner kroner er oppført til prosjektet Sentrumsring Drammen, parsell Bragernes (riksveg 11). Prosjektet omfatter nordre lenke i en indre sentrumsring, som vil skjerme Drammen sentrum for gjennomgangstrafikk. Som en del av dette prosjektet vil det også bli gjennomført reguleringer slik at mye av dagens trafikk flyttes over til tunneltraséen. Dagens gatenett vil bli rehabilitert i samsvar med den nye bruken. Anleggsarbeidet skal etter planen begynne i august neste år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 1999.
  • 173,4 millioner kroner er avsatt til prosjektet Drammen - Mjøndalen (riksveg 11) Prosjektet omfatter 12 kilometer ny riksveg med 3,7 kilometer tunnel i Strømsåsen og planskilte kryss med E18 ved Bangeløkka i Drammen og ved Mjøndalen. Anleggsarbeidene tok til i august i 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1999. Midlene i 1997 forutsettes stilt til disposisjon av bompengeselskapet.
  • 10,3 millioner kroner til prosjektet "Sykkelby Drammen". Beløpet vil fullt ut bli dekket ved midler som stilles til rådighet fra bompengeselskapet. Beløpet vil bli benyttet til sykkelveger knyttet til eksisterende riksveg 11.

--

9,3 millioner kroner er avsatt til prosjektet Torespæren - Hegstad, på riksveg 11. Prosjektet omfatter bygging av 5,6 kilometer ny tofelts riksveg. Anleggsarbeidene tok til i januar 1995, og ventes åpnet for trafikk i september 1997.

--

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger i fylket er det ført opp i alt 3,5 millioner kroner.

30,8 millioner kroner er avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 6,2 millioner kroner skal nyttes til spesielle trafikksikkerhetstiltak, 9,3 millioner kroner skal gå til miljøtiltak, mens 3 millioner kroner skal brukes til spesielle tiltak for kollektivtransporten på vegene. I tillegg er det under riksveginvesteringer avsatt 13,8 millioner kroner under posten "Annet", med sikte på at beløpet blant annet skal nyttes til planlegging.

Jernbane

41,5 millioner kroner er foreslått til sluttfinansierng av prosjektet Brakerøya - Drammen, som omfatter bygging av nytt dobbeltspor på denne strekningen, ny dobbeltsporet bru over Bragernesløpet og ei ny enkeltsporet bru i tillegg til den eksisterende brua over Strømsøløpet inn til Drammen stasjon. Arbeidet ble avsluttet i år, og strekningen ble åpnet for trafikk i juni i år. Utbyggingen betyr at hele Drammensbanen er blitt dobbeltsporet.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

VESTFOLD

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 395,9 millioner kroner.

- Samferdselsdepartementet går inn for en maksimal forsering av E 18 i Nordre Vestfold slik at strekningen Gutu - Helland kan åpnes i sin helhet innen utgangen av 2000. Fylkestinget i Vestfold har gått inn for bompengefinansiering av den videre utbyggingen av E 18 i Nordre Vestfold. Dette er spørsmål som departementet må vurdere nærmere på vanlig måte, heter det i budsjettforslaget.

I alt 325,9 millioner kroner er foreslått til arbeid på E18 , på strekningen Gutu - Hillestad. Prosjektet omfatter bygging av 18 kilometer riksveg. 2,7 kilometer av den nye vegen vil gå i tunnel. Hanekleiva tunnel skal bygges som to to-felts tunneler. Resten av strekningen skal bygges som to-felts veg med begrenset tilrettelegging for fire felt. Anleggsarbeidene tok til i august 1994. Det legges nå opp til en forsert utbygging med sikte på åpning for trafikk helt til Helland i løpet av 2000. Dette innebærer at det ikke lenger legges opp til en etappeåpning til Hillestad med midlertidig bruk av riksveg 35 Bispevegen for E18-trafikken.

Til bygging av gang- og sykkelveger er det foreslått i alt 40,9 millioner kroner. Av dette beløpet gjelder 37,1 millioner kroner prosjektet "Sykkelby Tønsberg - Nøtterøy".

8,1 millioner kroner er avsatt til trafikksikkerhetstiltak og 1,1 millioner kroner til tiltak for kollektivtrafikken på vegene. Dessuten er 14,4 millioner kroner ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene skal brukes blant annet til planlegging.

Jernbane

116 millioner kroner er foreslått til utbygging av dobbeltspor på strekningen Åshaugen - Sande - Holm, på Vestfoldbanen.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

TELEMARK

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet : 110,2 millioner kroner

Til E 18 gjennom fylket er det ført i alt 23,2 millioner kroner. Av dette vil 21 millioner kroner bli refundert til bompengeselskapet E 18 Eidangerhalvøya A/S.

De resterende 2,2 millioner kroner skal brukes til sammenkobling mellom eksisterende E18 i Telemark og ny E18 som bygges på strekningen Telemark grense - Østerholt i Aust-Agder.

7,3 millioner kroner er foreslått til prosjektet Mostøylbakken, på riksveg 11. Prosjektet omfatter bygging av 1,5 kilometer ny riksveg. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i august neste år, og strekningen ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

23,6 millioner kroner er foreslått til arbeid på strekningen Edland - Haukeligrend, på riksveg 11. Prosjektet omfatter bygging av ny riksveg 11 over en strekning på 3,4 kilometer.

Anleggsarbeidene tok til i juli i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998. Krysset ved Tallaks bru blir bygget om og ventes å stå ferdig i september 1999.

Til Kulltangenprosjektet (riksveg 354) blir det foreslått 7,9 millioner kroner, som vil bli brukt på strekningen Drangedalsvegen - Vestsiden skole. Prosjektet omfatter bygging av en kilometer ny riksveg. Deler av vegen vil gå i miljøtunnel. Anleggsarbeidene tok til i fjor høst, og strekningen ventes åpnet for trafikk i august neste år.

Til investeringer på andre riksvegstrekninger i fylket er det foreslått til sammen 12,5 millioner kroner.

I tillegg er 7 millioner kroner foreslått til bygging av gang- og sykkelveger, 5,1 millioner kroner skal brukes til spesielle trafikksikkerhetstiltak og 2,1 millioner kroner er oppført til miljøtiltak. Dessuten er 13 millioner kroner foreslått under posten "Alternativ bruk av riksvegmidler", som er planlagt brukt til omlegging av riksveg 32 i Skien Nordre bydel/Plesnerparken. Ellers er 8,5 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

AUST-AGDER

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 70,8 millioner kroner

Til arbeid på E18 gjennom fylket er det foreslått til sammen 39,4 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 29,4 millioner kroner gjelder strekningen Telemark grense - Østerholt. Prosjektet omfatter bygging av 5,5 kilometer ny riksveg. Anleggsarbeidene startet i november 1994, og hele prosjektet ventes åpnet for trafikk i juni 1997.
  • 10 millioner kroner skal brukes til videre planlegging og grunnerverv på strekningen Rannekleiv - Nedenes - Temse. Prosjektet omfatter bygging av 8,4 kilometer riksveg, hvorav 2 kilometer bygges med ekstra forbikjøringsfelt. I tillegg skal det bygges ei 220 meter lang bru over Nidelva, og en 540 meter lang tunnel. Anleggsarbeidene ventes å begynne i 1998.

6,2 millioner kroner er foreslått til. strekningen Rømyr - Arendal, på riksveg 410.

Til investeringer på andre riksvegstrekninger i fylket er det foreslått til sammen 2 millioner kroner.

Dessuten skal 3,1 millioner kroner brukes til spesielle trafikksikkerhetstiltak, 6,5 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak og 0,6 millioner kroner er oppført til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. Videre er 13 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene hovedsakelig skal nyttes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1995 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

VEST-AGDER

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 73 millioner kroner

Finansiert ved bompenger: 10 millioner kroner

Til arbeid på E18 gjennom fylket er det foreslått til sammen 24,8 millioner kroner. Beløpet skal fordeles slik:

  • 21,2 millioner kroner til strekningen Timenes - Strømsdalen. Prosjektet omfatter bygging av 2,1 kilometer ny riksveg. Anleggsarbeidene startet i august 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1999.
  • 3,6 millioner kroner til prosjektet Vigeland - Osestad. Prosjektet omfatter bygging av 6,6 kilometer ny riksveg. Av denne strekningen er 4 kilometer planlagt med forbikjøringsfelt. - Kostnadsoverslaget er økt med 87 millioner kroner i forhold til stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1994-97. Økningen skyldes blant annet at prosjektet er noe forlenget for å få en bedre avslutning i vest. Videre må veglinjen flyttes vesentlig i øst for å unngå nærføring til nye boligområder. På grunn av store endringer i forutsetningene går Samferdselsdepartementet inn for at framdriften av prosjektet vurderes på nytt i forbindelse med Norsk veg- og vegtrafikkplan for perioden 1998-2007. Midlene i 1997 vil gå til å dekke påløpte grunnervervskostnader, heter det i budsjettforslaget.

Dessuten er 6,6 millioner kroner ført opp til bygging av gang- og sykkelveger, 6 millioner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 4,7 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak og 2,1 millioner er avsatt til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. I tillegg er 20 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

ROGALAND

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 136,6 millioner kroner

Finansiert ved bompenger m.m. : 42,8 millioner kroner

I alt 45,5 millioner kroner er avsatt til prosjekter på E 18 i fylket. Midlene omfatter i sin helhet refusjoner (18 millioner kroner ) og forskottering (27,5 millioner kroner).

Til prosjektet Forus - Stangeland på E18, er det ført opp i alt 27,5 millioner kroner. Midlene blir forskottert fra finansieringsselskapet Motorvegen Stavanger - Sandnes A/S og tilbakebetales i årene 1999 - 2001.

Prosjektet omfatter bygging av 3,8 kilometer firefelts riksveg. Utbyggingen vil avhjelpe køproblemene på strekningen og avlaste det lokale vegnettet. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i mars 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1998.

5,4 millioner kroner er foreslått til bygging av et nytt toplanskryss ved Våg, på riksveg 11. Anleggsarbeidene tar til i fjor høst, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i år. Den foreslåtte bevilgningen har sammenheng med økte kostnader, som følge av økte kostnader til grunnerverv, økt behov for fyllingsmasser og transport av fyllingsmasser.

Til forskjellige arbeider på riksveg 13 er det foreslått til sammen 73 millioner kroner, som er fordelt slik:

* 10 millioner kroner som tilskudd fra Sandnes kommune til Hove - Vatnekrossen. Prosjektet omfatter bygging av en 2,8 kilometer ny riksveg, medregnet 480 meter miljøtunnel. Riksveg 13 legges utenom Sandnes sentrum, med tilknytning til E 18 ved Hove.

.

* 63 millioner kroner til arbeidet med bru over Lysefjorden. Prosjektet omfatter bygging av ei 650 meter lang hengebru mellom Nibå og Giskelineset, samt bygging av 2,4 kilometer ny veg mellom Liahammaren og Bergekrossen. Anleggsarbeidet tok til i fjor høst, og anlegget ventes åpnet for trafikk i mai 1998.

---

Høgsfjordprosjektet: - I 1995 og 1996 har Statens vegvesen i samarbeid med en firmagruppe gjennomført et forsknings- og utviklingsarbeid for en neddykket rørbru under Høgsfjorden. Dette arbeidet vil bli videreført i 1997. Målet er å framskaffe et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for om prosjektet skal realiseres, heter det i budsjettforslaget.

Til forskjellige investeringer på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 7,1 millioner kroner. Dessuten er 16,5 millioner kroner oppført til bygging av gang- og sykkelveger, 4,2 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 9,4 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak, mens 4 millioner kroner er avsatt til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. I tillegg er 9 millioner kroner av forslaget til riksveginvesteringer oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene for 1997 er ikke fordelt, men skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

HORDALAND

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 445,0 millioner kroner

Midler fra bompengeselskap: 374,4 millioner kroner

Til riksveg 1 gjennom fylket er det foreslått til sammen 146,1,1 millioner kroner, som blant annet skal nyttes slik:

  • 114,4 millioner kroner er avsatt til Trekantsambandet, som gir fastlandssamband mellom Sveio, Stord og Bømlo, og som blir en del Kyststamvegen. Prosjektet omfatter bygging av om lag 21,5 kilometer ny riksveg, og vil avløse fire fergesamband. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i januar neste år, og hele prosjektet ventes åpnet for trafikk i år 2000. Av de foreslåtte midler forutsettes 100 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.
  • 10,7 millioner kroner gjelder prosjektet Grov - Jektevik - Hageberg, som omfatter bygging av 2,2 kilometer riksveg. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1997.
  • 10 millioner kroner gjelder Moberg - Svegatjønn. Prosjektet omfatter bygging av 2,9 kilometer riksveg, og inngår som første del av en større omlegging av riksveg 1 mellom Moberg i Os og Rådal i Bergen. Anleggsarbeidene skal ta til høsten 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2000.
  • 8 millioner kroner gjelder Hop - Midtun. Prosjektet omfatter bygging av 3,2 kilometer ny riksveg og vil avlaste Nestun sentrum for gjennomgangstrafikk. Midlene i 1997 vil gå til videre planlegging og grunnerverv, med sikte på anleggsstart i 1998.

Til strekningen Teigland - Håland på riksveg 11 langs Åkrafjorden er det avsatt 92,9 millioner kroner. Strekningen er siste delen av ny veg langs Åkrafjorden og omfatter bygging av 14 kilometer ny riksveg, hvorav om lag 9 kilometer går i tunnel. Anleggsarbeidene tok til sommeren 1996, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 1999. Av de foreslåtte midler forutsettes 31,9 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

6 millioner kroner er foreslått til bygging av ny fergekai og utvidelse av holdeplassen på Krokeide. Anleggsarbeidet skal etter planen ta til høsten 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998.

75,4 millioner kroner er ført opp til Folgefonntunnelen. Prosjektet omfatter bygging av en 11 kilometer lang tunnel under Folgefonna, mellom Austrepollen i Kvinnherad og Eitrheim i Odda.. Opprusting av tilstøtende enfelts fylkesveg fra Løfallstrand til Austrepollen i Kvinnherad inngår i prosjektet. Anleggsarbeidet er planlagt å ta til tidlig i 1997, med sikte på at prosjektet skal åpnes for trafikk i 2000. Av de foreslåtte midler forutsettes 70,0 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til prosjektet Nygårdstangen - Gyldenpris (riksveg 555), som er siste del av Vestre innfartsåre til Bergen, er det avsatt 151 millioner kroner. Den 1,6 kilometer lange strekningen knytter Vestre innfartsåre sammen med innfartsårene fra nord og sør på Nygårdstangen. Arbeidene på strekningen omfatter fullføring av 2-plankryss på Nygårdstangen, bygging av tunnel under Nygårdshøyden (to løp med tre felt i hver retning), 3-plankryss ved Møhlenpris, bygging av ny Puddefjordsbru parallelt med eksisterende bru og fullføring av 3-plankryss ved Gyldenpris. Arbeidene tok til høsten 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1998. Av foreslåtte midler forutsettes 49,3 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til prosjektene Osterøybrua med veg (Kvisti bru) og Tilråstunnelen er det ført opp 167,5 millioner kroner. Prosjektene omfatter bygging av 1,9 kilometer riksveg, inkludert bru mellom Garnes i Bergen og Haus på Osterøy. Anleggsarbeidene med Osterøybrua startet i februar 1994, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 1997. Tilråstunnelen er forutsatt bygget i 1997, med åpning for trafikk ved årsskiftet 1997/98. Av foreslåtte midler forutsettes 113,2 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til forskjellige arbeid på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 116 millioner kroner,

medregnet 6 millioner kroner til Krokeide fergeleie. I dette beløpet inngår 75 millioner kroner til opprusting og rassikring i Indre Hardanger. Midlene i 1997 forutsettes å gå til tiltak på riksveg 13, på strekningen Odda - Brimnes. - Videre satsing på et handlingsprogram for opprusting og rassikring i Indre Hardanger vil bli lagt fram i Norsk veg- og vegtrafikkplan for perioden 1998-2007, heter det i budsjettforslaget.

Dessuten er 2,9 millioner kroner oppført til bygging av gang- og sykkelveger, 5,5 millioner kroner gjelder trafikksikkerhetstiltak, 2,1 millioner kroner skal brukes til miljøtiltak og 2,6 millioner kroner er avsatt til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på riksvegnettet. I tillegg er 30,1 millioner kroner av bevilgningene oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Jernbane

86 millioner kroner foreslås bevilget til investeringer i kjørevegen på Bergensbanen, fordelt med 80 millioner kroner til videreføring av anleggsarbeidet med nytt kryssingsspor i tunnel ved Gråskallen og 6 millioner kroner til forsterking og utbedring av linjen ved Storurdi og Larsbu.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene for 1997 er ikke fordelt, men skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

SOGN OG FJORDANE

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 316,4 millioner kroner

Midler stilt til rådighet fra bompengeselskap: 2,4 millioner kroner

Til prosjektet Aurland - Lærdal (E16) foreslås 147 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av en 24,4 kilometer lang tunnel, med et 2,5 kilometer langt tverrslag fra Tynjadalen. Anleggsarbeidene startet ved årsskiftet 1994/95, og prosjektet ventes åpnet for trafikk rundt årsskiftet 2000/2001.

Til arbeider på riksveg 1 gjennom fylket foreslås 20 millioner kroner, som skal nyttes til prosjektet Kleivedammen - Andenes. Prosjektet omfatter bygging av 10,2 kilometer ny riksveg utenom Sandane sentrum. Anleggsarbeidene er planlagt å ta til i august 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk sommeren 2001.

I alt 42,5 millioner kroner er ført opp til forskjellige arbeider på riksveg 5, med denne fordelingen:

  • 6,4 millioner kroner skal nyttes for å dekke økte kostnader til vannsikring i Manhellertunnelen. Av de foreslåtte midlene forutsettes 2,4 millioner kroner stilt til disposisjon fra bompengeselskapet.
  • 19 millioner kroner for å dekke kostnader til restarbeid og grunnerververstatninger for prosjektet Sogndal - Fjærland, som ble åpnet for trafikk i 1994.
  • 17,1 millioner kroner til prosjektet Fjærland - Kjøsnes, som omfatter utbedring av 4 kilometer riksveg. Anleggsarbeidene tok til i desember 1993, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 1997.

21,3 millioner kroner er foreslått til prosjektet Folven - Erdal, på riksveg 15. Prosjektet omfatter utbedring av 5 kilometer veg. 2,6 kilometer av denne strekningen går i tunnel. Anleggsarbeidene startet ved årsskiftet 1993/94, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 1997.

10 millioner kroner er foreslått til prosjektet Kolset - Klubben, som er første del av prosjektet Fastlandsamband Ytre Bremanger (riksveg 616). Prosjektet omfatter bygging av 8,1 kilometer ny veg, inkludert en undersjøisk tunnel under Skatestraumen. - Full nytte av investeringene får en først når hele sambandet står ferdig med veg fra Kolset til Langesi på riksveg 614. Det vil gi en innkorting på 33 kilometer for trafikken mellom Ytre Bremanger og Svelgen, og medfører at riksvegfergesambandet Smørhamn - Kjelkenes kan legges ned. Anleggsarbeidene er planlagt å starte i oktober 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2001.

Til forskjellige arbeider på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 37 millioner kroner.

Dessuten er 5 millioner kroner avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 5 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak og 1 million kroner skal nyttes til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegnettet. I tillegg er det under riksveginvesteringer også oppført 15 millioner kroner på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

MØRE OG ROMSDAL

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 203,8 millioner

Til forskjellige arbeider på riksveg 1 gjennom fylket er det foreslått til sammen 30,5 millioner kroner, med sikte på at deler av beløpet skal nyttes slik:

  • 6 millioner kroner brukes til prosjektet Søre Vartal - Bergehalsen, til ombygging av en 1,7 kilometer lang strekning. Anleggsarbeidet skal etter planen ta til i mai 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 1998.
  • 8 millioner kroner gjelder anleggsarbeid på prosjektet Valle Håheim, som omfatter ombygging av en 2,4 kilometer lang strekning. Anleggsarbeidet er planlagt å starte i mars 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998.
  • 10 millioner kroner gjelder Hovedvegutbygging i Spjelkavik. Prosjektet omfatter bygging av 3,2 kilometer riksveg, 4 kilometer andre veger og 2 kilometer gang- og sykkelveger. I planen inngår bygging av 550 meter lang miljøtunnel under Moa, en 800 meter lang fjelltunnel ved Blindheim og ei miljøgate på Moa. Den nye riksvegtraseen vil gå i mindre bebygde områder enn eksisterende veg, som går gjennom bosetting i sentrum av Spjelkavika

Anleggsarbeidene er planlagt å ta til i oktober 1997, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2001.

Til prosjektet Øksendalen - Krogshavn på riksveg 62 er det foreslått 10 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av en 6 kilometer lang tunnel og 1,3 kilometer veg i dagen. Eksisterende veg ligger på dårlig fundament i en bratt fjellside langs Sunndalsfjorden, og er til dels smal, svingete, bratt og utsatt for ras. Anleggsarbeidene er planlagt å starte i august neste år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2001.

Til prosjektet Stordal - Dyrkorn foreslås 62 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av en 3,5 kilometer lang tunnel og oppføring av en 100 meter lang halvbru og 80 meter mur eller viadukt på Dyrkorn. Strekningen er rasutsatt. Anleggsarbeidene tok til i april i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i juni 1998.

5 millioner kroner er foreslått til planlegging av Eiksundsambandet (riksveg 653). Prosjektet omfatter bygging av en undersjøisk tunnel med tilstøtende veger. Prosjektet vil gi fast vegforbindelse fra øykommunene Sande, Herøy, Ulstein og Hareid og til Ørsta og Volda. Ferjestrekningen Eiksund - Rjånes vil bli avløst. - Samferdselsdepartementet tar sikte på å legge fram en proposisjon om forhåndsinnkreving av bompenger så snart de nødvendige lokalpolitiske vedtak foreligger. Midlene i 1997 vil bli brukt til videre planlegging, heter det i budsjettforslaget.

Til forskjellig arbeid på andre riksvegstrekninger er det foreslått til sammen 46,7 millioner kroner. Dessuten er 8 millioner kroner oppført til gang- og sykkelveger, 9 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 3 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak, mens 1,1 million kroner er avsatt til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegnettet. I tillegg er 16,1 millioner kroner oppført under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Tilskudd til rassikring

I tillegg til de ordinære riksveginvesteringene over statsbudsjettet foreslår Regjeringen også å bevilge 31,2 millioner kroner som tilskudd til rassikring i Møre og Romsdal. Midlene skal nyttes til prosjektet Volda - Greifneset på riksveg 651. Prosjektet omfatter bygging av 1,7 kilometer tunnel forbi rasutsatte strekninger. I tillegg ombygges 2 kilometer veg i dagen. Anleggsarbeidene starter i november 1996, og prosjektet ventes åpnet for trafikk våren 1998.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

SØR-TRØNDELAG

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 149,5 millioner kroner

Midler fra bompengeordninger 199,2 millioner kroner

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått til sammen 77,5 millioner kroner. I tillegg til refusjon på 13 millioner kroner, skal beløpet nyttes slik:

  • 5 millioner kroner skal nyttes til planlegging og grunnerverv for prosjektet Skjerdingstad - Jaktøya, som omfatter bygging av ny E 6 på en 7,6 kilometer lang strekning vest for Melhus sentrum, omlegging av riksveg 708 med ny bru over Gaula, bygging av gang- og sykkelveger samt lokalvegnett i Melhus sentrum. Prosjektet vil avlaste Melhus sentrum for all gjennomgangstrafikk og fører ellers til fjerning av ulykkespunkter og en miljømessig opprusting av Melhus sentrum. Anleggsarbeidene ventes å ta til i 1998.
  • 34,1 millioner kroner gjelder arbeid på strekningen Sluppen - Klæbuvegen. Prosjektet omfatter utbygging av 540 meter 4-felts riksveg og planskilt kryss mellom Bratsbergveien og Omkjøringsvegen. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i mai 1997.
  • 25,4 millioner kroner skal nyttes til arbeid på strekningen Moholt - Tunga. Prosjektet omfatter bygging av 2 kilometer 4-felts riksveg med planskilt kryss ved Tunga. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i juli 1999.

Til arbeid på riksveg 71 er det foreslått til sammen 17,4 millioner kroner som skal nyttes slik:

  • 2 millioner kroner gjelder strekningen Stokkhaugen - Bjørkøybekk.
  • 15,4 millioner kroner til Bjørkøybekk - Stormyra, som omfatter utbedring av 19,6 kilometer riksveg. Anleggsarbeidene på denne strekningen startet i oktober 1992, og strekningen åpnes for trafikk i oktober i år. Den foreslåtte bevilgning for 1997 har sammenheng med økte kostnader, hovedsakelig som følge av større behov for masseutskiftninger i eksisterende veg enn tidligere forutsatt.

FastlandssambandetHitra - Frøya

Til prosjektet "Fastlandssambandet Hitra - Frøya" er det ført opp 177,7 millioner kroner som er bompengefinansierte midler. Hovedprosjektet omfatter en om lag 4,9 kilometer lang 2-felts tunnel mellom Norholm på Hitra og Hammarvika på Frøya, som vil avløse ferjesambandet Kjerringvåg - Flatval.

I budsjettforslaget vises det til at det oppstod konflikter om valg av trase for vegforbindelsen mellom tunnelpåhugget og eksisterende riksveg 714 på Hitra. - Det er nå vedtatt å bygge bru over Dolmsundet om lag 2 kilometer øst for eksisterende bru. Seilingshøgda for brua er fastsatt til 30 meter.

På grunn av vanskelige grunnforhold i Frøyfjorden er tunnelarbeidet forsinket. En justert tunneltrase blir nå vurdert for å unngå løsmassesoner med store anleggstekniske problemer på grunn av dårlig stabilitet og vannlekkasjer. Nytt kostnadsoverslag vil bli utarbeidet når endelig tunneltrase er fastlagt. Tunneldriften vil tidligst kunne starte i juli 1997, med åpning for trafikk sommeren 2000. Midlene i 1997 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet, heter det i budsjettforslaget.

---

Til forskjellige investeringer på andre riksvegstrekninger er det foreslått 1 millioner kroner.

I tillegg er 23,5 millioner kroner avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 7,5 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 5,8 millioner kroner er ført opp til miljøtiltak og 6,8 millioner kroner gjelder spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegene. Dessuten er 14,4 millioner ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Jernbaneformål

9 millioner kroner er foreslått til bygging av ny omformer ved Stavne, for å bedre punktligheten og legge forholdene til rette for høyere toghastighet på Dovrebanen.

Tilskudd til investeringer for kollektivtrafikken

Den foreslåtte bevilgningen på 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene har som mål å bedre framkommeligheten for kollektivtrafikken i de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Midlene skal brukes til investeringer som bedrer forholdene for kollektivtransport på kommunale veger, fylkesveger, lokale trikk- og banestrekninger, riksveger, jernbane, terminaler m.m.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

NORD-TRØNDELAG

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 104,8 millioner kroner.

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått i alt 32,2 millioner kroner, med sikte på slik bruk av midlene:

  • 22 millioner kroner skal nyttes til prosjektet Langhammer - Haug, som omfatter bygging av 5,5 kilometer riksveg. Anleggsarbeidene startet i april i år og den nye vegstrekningen skal etter planen åpnes for trafikk i oktober 1998.
  • 10,2 millioner kroner gjelder prosjektet Raudhyllbakken - Mediå. Prosjektet ble åpnet for trafikk i oktober 1994, men det gjenstår å legge slitedekke. Videre gjenstår endelig avklaring av grunnerstatninger. .

Til forskjellige investeringer på andre riksvegstrekninger i fylket foreslås i alt 35,6 millioner kroner. Dessuten er 5,7 millioner kroner foreslått til bygging av gang- og sykkelveger, 0,6 millioner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, 0,6 millioner kroner er oppført til miljøtiltak og 0,6 millioner kroner skal nyttes til spesielle tiltak for kollektivtrafikken på vegnettet. I tillegg er 13,5 millioner kroner ført opp under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

NORDLAND

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 355,3 millioner kroner

Til arbeider på E 6 gjennom fylket er det foreslått i alt 138,5 millioner kroner, med sikte på blant annet slik bruk av mildene:

* 43 millioner kroner gjelder strekningen Bjerka - Finneidfjord Nord. Prosjektet omfatter bygging av 9,7 kilometer riksveg, hvorav 1,8 kilometer vil gå i tunnel. Anleggsarbeidene tok til våren 1993, og den siste delstrekningen var forutsatt åpnet for trafikk i juli 1997.

I juni i år skjedde det utrasning av 300-400 meter av eksisterende E 6, samt om lag 60 meter av anlegget i Finnfjordeid. Det er usikkert hvor store merkostnader raset vil føre til. Foreløpig har Samferdselsdepartementet lagt til grunn merkostnader på om lag 20 millioner kroner og at prosjektet kan åpnes for trafikk i 1998.

  • 19 millioner kroner er avsatt til forskjellige arbeider med tilknytning til "Transportplan Mo", som omfatter utbedring av eksisterende riksveger og gater og bygging av flere nye, korte vegstrekninger. - Tiltakene i transportplanen ventes fullført i 1998, med unntak av en del kommunale arbeider.
  • 3,5 millioner kroner er ført opp til prosjektet Åga N - Langnes N, som omfatter ombygging av E 6 over en 2,3 kilometer lang strekning i havneområdet på Mo, med fjerning av flere plankryssinger av jernbanesporet. Prosjektet omfatter også bygging av 0,9 kilometer med gang- og sykkelveg. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i august neste år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk ved årsskiftet 1998/99.
  • 31 millioner kroner skal brukes til prosjektet Borkamo - Storalmenningen, som omfatter bygging av 16 kilometer riksveg. Anleggsarbeidene tok til i august 1994, og strekningen ventes åpnet for trafikk i august 1997.
  • 32 millioner kroner gjelder prosjektet Beisfjord - Sjømannskirka, som omfatter bygging av 2,9 kilometer veg, hvorav 2,1 kilometer vil gå i tunnel ved innfarten til Narvik sentrum. Anleggsarbeidene starter i oktober 1995, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 1998.

Til arbeid på E 10 , på strekningen Bjørnefjell - Evenes/Troms grense, foreslås 18 millioner kroner som skal nyttes til prosjektet Trollhøgda - Tverrelv. Prosjektet omfatter bygging av 9,5 kilometer veg over Veggfjellet. Anleggsarbeidene tok til i august 1995, og strekningen ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

3,8 millioner kroner er foreslått til forskjellig arbeid på E 10-strekningen Troms grense - Å i Lofoten.

Til sammen 60 millioner kroner er avsatt til Lofotens fastlandsforbindelse, fordelt med 20 millioner kroner til strekningen Holdøy - Myrland øst og 40 millioner kroner til Myrland øst - Raftsundet øst. - I budsjettforslaget vises det til at Stortinget i fjor gikk inn for å supplere konsekvensutredningen for prosjektet med en utredning av tunnel under Hadselfjorden. Valg av alternativ for fastlandsforbindelsen for Lofoten (nordre trase eller Hadselfjorden) vil bli tatt på bakgrunn av konsekvensutredningen med supplement. Uavhengig av dette valget skal vegprosjektet fullføres til Raftsundet øst, heter det i budsjettforslaget.

12 millioner kroner foreslås til prosjektet Lande - Tosbotn, på riksveg 76. Anleggsarbeidene i Tosbotn tok til i 1994. I 1997 vil også delstrekningen Dagslått - Lande bli bygget om. Hele prosjektet vil være ferdig i løpet av 1997.

Til prosjektet Hunstadmoen på riksveg 80 er det foreslått 35 millioner kroner. Prosjektet omfatter blant annet bygging av 2 kilometer 4-feltsveg ved Hunstadmoen i Bodø. Anleggsarbeidene tok til i oktober i fjor, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1997.

15 millioner kroner er foreslått til forsterking av riksveg 81 på strekningen Oppeid - Skutvik. Samferdselsdepartementet går etter en vurdering av ulike alternativer inn for Skutvik som endepunkt for fergen fra Svolvær. - Spørsmålet om utbygging av Finnøyvegen eller opprusting av riksveg 81 tas opp til ny vurdering når alternativene bedre kan ses i sammenheng med valg av løsning for Lofotens fastlandsforbindelse. Uansett er det behov for forsterkning av riksveg 81 på strekningen Oppeid - Skutvik, heter det i budsjettforslaget.

Til forskjellige investeringer på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 49,7 millioner kroner.

Dessuten er 4 millioner kroner foreslått til bygging av gang- og sykkelveger, mens 14 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak. I tillegg er det under riksveginvesteringer avsatt 18,3 millioner kroner på posten "Annet", som blant annet skal brukes til planlegging.

Kryssing av Tysfjorden

I budsjettforslaget vises det til at Stortinget tidligere har bedt om utarbeiding av en egen melding om kryssing av Tysfjorden (E 6) slik at arbeidet med prosjektet eventuelt kunne starte opp mot slutten av vegplanperioden 1994-97. - Prosjektet kommer inn under plan- og bygningslovens bestemmelser om konsekvensutredninger. Både konsekvensutredning og plan for prosjektet ble sendt på høring i august/september 1996. Konseskvensutredningen ventes godkjent av Vegdirektoratet i løpet av vinteren/våren 1997. Tilhørende plan for prosjektet behandles som fylkesdelplan, og vil bli lagt fram for fylkestinget til sluttbehandling etter at konsekvensutredningen er godkjent. Med denne framdriften vil en eventuell melding om prosjektet tidligst kunne bli lagt fram for Stortinget høsten 1997. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake med en nærmere vurdering av prosjektet i forbindelse med Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, heter det.

Luftfartsformål

64,2 millioner kroner er foreslått til arbeid ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Beløpet er fordelt med 56,2 millioner kroner til prosjektering og bygging av ekspedisjonsbygg og 8 millioner kroner til byggearbeider på områder inntil ekspedisjonsbygningen, på den såkalte "fly- og landsiden".

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

TROMS

Vegformål

Investeringsmidler over statsbudsjettet: 129 millioner kroner

Annen finansiering 31,8 millioner kroner

Til arbeid på E6 gjennom fylket er det foreslått 36 millioner kroner som i sin helhet

skal nyttes til omlegging av E6 ved Andselv. Prosjektet omfatter bygging av 4,1 km ny riksveg. Anleggsarbeidene tok til i september i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 1998.

Til arbeid på E8 er det foreslått 24 millioner kroner til bygging av 21,6 kilometer ny riksveg på strekningen Nordkjosbotn- Laksvatnbukt. Anleggsarbeidene startet i september 1996, og hele prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2000. Delstrekninger kan bli åpnet tidligere.

22,8 millioner kroner er foreslått til Bygdensambandet (riksveg 848), som omfatter bygging av 4,1 kilometer ny riksveg, hvorav 3,4 kilometer som undersjøisk tunnel. Prosjektet vil gi hele Ibestad kommune fastlandsforbindelse. Anleggsarbeidene ventes å ta til i november 1996 ved at Ibestad kommune gir et tilskudd på 5 millioner kroner. Resten forutsettes finansiert ved statlige midler, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1999.

20 millioner kroner er avsatt til Sentrumtangenten (riksveg 862) i Tromsø. Beløpet vil fullt ut bli dekket ved midler fra ordningen med lokal drivstoffavgift i Tromsø. Prosjektet omfatter bygging av 1,6 kilometer riksveg i tunnel og ventes åpnet for trafikk i oktober 1999..

Til forskjellige arbeider på andre riksvegstrekninger er det foreslått i alt 4 millioner kroner. Dessuten er 5,2 millioner kroner avsatt til bygging av gang- og sykkelveger, 6,4 millioner kroner gjelder spesielle trafikksikkerhetstiltak, mens 5,2 millioner kroner skal nyttes til tiltak for kollektivtrafikken på vegnettet . I tillegg er det under riksveginvesteringer også oppført 13,4 millioner kroner på posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Luftfartsformål

159,4 millioner kroner er foreslått til forskjellig arbeid ved Tromsø lufthavn, Langnes. Av dette beløpet skal 129,4 millioner kroner nyttes til videre arbeid med ekspedisjonsbygg, 19 millioner kroner til ferdigstillelse av arbeidet på fly- og landsiden og 11,6 millioner kroner gjelder omlegging av Kvaløyvegen (riksveg 862) ved sørenden av rullebanen.

STATSBUDSJETTET 1996 - SAMFERDSELSDEPARTEMENTET

FINNMARK

Vegformål

Forslag til riksveginvesteringer over statsbudsjettet: 80,8 millioner kroner.

Midler fra bompengeselskap 189,5 millioner kroner

233,8 millioner kroner er foreslått til arbeidet med "Fastlandsforbindelsen til Magerøya, Fatima" (E69). Prosjektet omfatter bygging av 28,7 kilometer veg, hvorav 6,8 kilometer undersjøisk tunnel og 4,5 kilometer tunnel på land. Anleggsarbeidene startet høsten 1993. -

- I budsjettforslaget for 1996 ble det tatt sikte på en forsering slik at prosjektet kunne åpnes for trafikk i juni l998. På grunn av at en har støtt på vanskelige fjellforhold i den undersjøiske tunnelen, er det knyttet usikkerhet til når prosjektet kan åpnes for trafikk. Inntil videre arbeides det etter en plan med trafikkåpning i desember 1998, men dette vil avhenge av hvor langt de vanskelige fjellforholdene strekker seg. Kostnadsoverslaget har økt med 91 millioner kroner i forhold til overslaget i forslag til statsbudsjett for 1996. Økningen skyldes endret trase og lengde på landtunnelen, uforutsette forhold på strekningen Kåfjord - Vesterpollen og høyere kostnader for Kobbholet bru på grunn av nytt fundamenteringssystem. Kostnaden for den undersjøiske tunnelen er usikker fordi sikringsbehovene har vist seg å være større en forutsatt. Dette kan medføre ytterligere kostnadsøkning for prosjektet. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake med en nærmere redegjørelse for Stortinget om dette på et seinere tidspunkt. Det er lagt til grunn større utbetalinger fra bompengeselskapet i 1997 enn tidligere forutsatt. Dette skyldes utbetaling av en del av bompengeselskapets delansvar for finansieringen av kostnadsøkningen i prosjektet, går det fram av budsjettforslaget.

Til prosjektet Stallogargoflågan (Kvalsund bru - Hanselv), på riksveg 94, foreslås 15 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av 1,6 kilometer tunnel forbi den rasutsatte strekningen ved Stallogargoflågan og opprusting av eksisterende veg over en 0,9 kilometer lang strekning. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til i oktober neste år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 1998.

3,5 millioner kroner foreslås til bygging av gang- og sykkelveger , 4,5 millioner kroner gjelder trafikksikkerhetstiltak og 0,5 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak. I tillegg er det også ført opp 13 millioner kroner under posten "Annet", med sikte på at midlene blant annet skal brukes til planlegging.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen