Historisk arkiv

Stortingsmelding om: Postvirksomheten i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet

Nr. 42/96
24.5.96

Stortingsmelding om:

Postvirksomheten i Norge

  • Privatpersoner, bedrifter og offentlig virksomhet skal sikres et likeverdig og landsdekkende tilbud av posttjenester av høy kvalitet, til rimelig pris og med en servicegrad som er minst like god som i dag. I tillegg skal Postbankens grunntjenester fortsatt tilbys gjennom Postverkets nett.
  • Tilbudet av landsdekkende posttjenester skal omfatte brevpost, aviser og blad i abonnement og lettgods (ordinær postpakke). Ordningen med enhetsporto - lik takst for hele landet - skal fortsatt gjelde i samme omfang som i dag .
  • Regjeringen går inn for at Postverket skal ha enerett til å formidle adressert lukket innenriks brevpost, med vekt inntil 350 gram. Postverket skal også ha enerett til å formidle i Norge tilsvarende sendinger fra utlandet.

Dette er noen av hovedpunktene i stortingsmeldingen om postvirksomheten i Norge. Meldingen ble lagt fram i statsråd i dag. Den tar for seg sentrale mål og virkemidler i postpolitikken. Forretningsmessige mål og rammebetingelser for Postverkets virksomhet fram mot år 2000 er også emner for meldingen.

Forslag om å innføre konsesjonsordning for formidling av landsdekkende postsendinger og behovet for tilpassing av postkontornettet på grunn av økt konkurranse og utvikling av nye tjenester - er ellers blant sakene som tas opp i meldingen. Regjeringen går dessuten inn for å opprette et posttilsyn - for å sikre at tilbudet av posttjenester er i samsvar med overordnede mål.

I meldingen blir det pekt på at Postverket i Norge er blant de beste i Europa og i verden for øvrig når det gjelder servicestandard for både nasjonale og internasjonale postsendinger. - Tilgjengeligheten til posttjenester kan i dag regnes som god. Det er et mål å opprettholde dette gode nivået også i framtida og gjøre tilgjengeligheten enda bedre på enkelte områder, heter det.

Konsesjonsordning

Regjeringen går inn for at det skal opprettes en konsesjonsordning for formidling av landsdekkende postsendinger og at Postverket blir gitt en konsesjon som pålegger Postverket å drive formidling av landsdekkende postsendinger. Dette omfatter brevpost, aviser og blad i abonnement og lettgods (ordinær postpakke ) inntil 25 kilo. I postbankloven er det tatt inn bestemmelse om at Postbankens grunntjenester skal tilbys gjennom Postbankens nett.

I konsesjonsvilkårene vil det blant annet bli fastsatt krav til formidlingsplikt, framsendingstid og kvalitet på tjenester som er omfattet av konsesjonsordningen. I den grad konsesjoner gis til andre enn Postverket vil de samme kravene også kunne gjelde for disse.

Det vises ellers til at Regjeringen med det første vil legge fram forslag til lov om formidling av landsdekkende postsendinger. I lovforslaget er det tatt inn bestemmelse om å etablere et register over postoperatører. Alle som formidler postsendinger som er omfattet av denne loven, vil få plikt til å registrere seg. En slik registerordning vil være et hjelpemiddel for å gjennomføre et effektivt tilsyn.

Godt tilbud over hele landet

Ordningen med enerett for den mest vanlige typen av brevpost er nødvendig for å bidra til at Postverket får tilstrekkelig økonomisk styrke til å gi et godt tjenestetilbud til kunder over hele landet - også i områder hvor slik formidling ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

Regjeringen går ellers inn for å videreføre ordningen med bevilgninger over statsbudsjettet for kjøp av posttjenester. Slike statlige bevilgninger vil, sammen med beregnet overskudd fra Postverkets enerettsområde, være nødvendig for å finansiere merkostnadene ved å opprettholde landsdekkende tjenester utover det som er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

Det blir også vist til at det i forslaget til lov om landsdekkende postsendinger vil bli tatt inn en hjemmel som gjør det mulig å pålegge postoperatører avgift for å finansiere formidling av landsdekkende tjenester i områder der dette er bedriftsøkonomisk ulønnsomt.

Økt konkurranse - og nedgang i Postverkets skranketrafikk

Postverkets virksomhet innenfor de tre hovedområdene, informasjonsformidling, transport av lettgods og utføring av bank- og betalingsformidling, påvirkes av den teknologiske og markedsmessige utviklingen både nasjonalt og internasjonalt. Trafikken viser samlet sett en svak vekst de siste årene. Det har imidlertid skjedd vesentlige endringer når det gjelder trafikkutviklingen innen de enkelte hovedgrupper av produkter og tjenester, noe som blant annet har ført til en betydelig nedgang i skranketrafikken ved postkontorene. Denne utviklingen antas å bli enda mer merkbar i årene framover. De største endringene ventes å komme innenfor delmarkedene for fysisk informasjonsformidling og finansielle tjenester. Også innenfor lettgodsmarkedet vil det ventelig bli betydelige strukturelle endringer på bakgrunn av endrede kundekrav og nye teknologiske muligheter, går det fram av meldingen.

Postverket møter konkurranse fra flere hold: Økt bruk av telefaks, elektronisk post, ulike former for "kurértransport" og ekspress-sendinger. Konkurranse kommer også fra virksomheter og organisasjoner som driver med utdeling av informasjons- og reklamemateriell.

Nedgangen i skranketrafikken har til dels sammenheng med at kundene går over til girering og elektronisk betalingsformidling. I tillegg skyldes nedgangen at bedriftene i større grad nytter Postverkets tilbud om levering av pakker fra dør til dør.

Behovet for tilpassing av postkontornettet

  • For å møte konkurransen og for at Postverket skal kunne drives økonomisk forsvarlig også i framtida, må blant annet postkontornettet tilpasses i takt med endringer i etterspørselen, men samtidig slik at de overordnede servicekravene overholdes.
  • Det er Postverkets ansvar, innenfor de rammevilkår som gis, å finne fram til effektive og gode løsninger for oppfyllelse av de samfunnspålagte oppgaver som skal utføres. Så lenge servicen opprettholdes, må Postverket selv velge de kombinasjoner av betjeningsformer som er mest effektive og best egnet i de enkelte områder, heter det i meldingen.

Posttilsyn

For myndighetene er det en viktig oppgave å føre tilsyn med at det finnes et tilbud som oppfyller de fastsatte servicekrav for landsdekkende posttjenester. Samferdselsdepartementet mener derfor at det vil være hensiktsmessig å opprette et eget tilsynsorgan på postområdet og foreslår at det opprettes et posttilsyn utenfor departementet. Posttilsynet vil være Samferdselsdepartementets operative enhet, underlagt departementets generelle instruksjonsmyndighet. Oppgavene til Posttilsynet foreslås å omfatte blant annet registrering av postoperatører i et operatørregister og overvåkning av at lover, forskrifter og konsesjonsvilkår etterleves. Posttilsynet skal også utføre tilsyn og inspeksjon av postoperatører, kontroll av kvalitets- og servicemål og overvåkning av postmarkedet.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 28 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen