Historisk arkiv

Tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner: Avgjørelse av klager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 62/96, 16.09.96

Tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner:

AVGJØRELSE AV KLAGER

Samferdselsdepartementet har i dag avgjort ni klager over Fordelingsutvalgets vedtak i 1995 om tilbakebetaling eller reduksjon av tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner, gitt på grunnlag av medlemstall. Avgjørelsene er i samsvar med Fordelingsutvalgets tilrådinger i klagesakene.

For samtlige organisasjoner som har klaget er det i varierende grad konstatert brudd på regelverket for tildeling av tilskudd. Samferdselsdepartementet har foretatt en bredere rimelighetsvurdering. Ut fra den praksis og de prinsipper som ellers er vanlig ved vurdering av tilbakesøking, har Samferdselsdepartementet kommet til at en del organisasjoner ikke bør pålegges å tilbakebetale for mye utbetalt tilskudd.

Samferdselsdepartementet understreker at det i forbindelse med klagebehandlingen ikke er gjort strafferettslige vurderinger, og at det ikke er gjort nye slike vurderinger etter at saken ble overlatt politiet og påtalemyndigheten.

For følgende fem organisasjoner opprettholder Samferdselsdepartementet Fordelingsutvalgets tidligere vedtak om tilbakebetaling eller reduksjon av tildelt tilskudd for 1993-1995:

  • Den Norske Turistforenings Ungdom (DNT-U): Vedtak om reduksjon av tilskudd for 1995 med 35 000 kroner, opprettholdes.
  • Europeisk Ungdom (EU): Vedtak om reduksjon av tilskudd for 1995 med vel 117 000 kroner, opprettholdes.
  • Fremskrittspartiets Ungdom: Vedtak om tilbakebetaling av utbetalt tilskudd og om reduksjon av gitt tilskudd på drøyt 1,7 millioner kroner for årene 1993-95, opprettholdes.
  • Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg: Vedtak om tilbakebetaling og reduksjon av tilskudd for 1993-95 med til sammen om lag 119 000 kroner, opprettholdes. Departementet har imidlertid kommet til at det ikke var hjemmel for krav om "straffegebyrer" på til sammen nærmere 24 000 kroner.
  • Senterungdommens Landsforbund (SUL): Vedtak om reduksjon av tilskudd for 1995 med nær 59 000 kroner, opprettholdes.

For følgende fire organisasjoner har Samferdselsdepartementet - i tråd med Fordelingsutvalgets tilrådinger - vedtatt å frafalle krav om tilbakebetaling av tilskudd for 1993-94. For tre av organisasjonene opprettholdes helt eller delvis kravet om reduksjon av tilskuddet for 1995.

  • Kristen idrettskontakt (KRIK): Samferdselsdepartementet frafaller kravet om tilbakebetaling av 40 000 kroner for 1994. For 1995 opprettholdes, med unntak av straffegebyr, reduksjonen på kr 29 295.
  • Motorførernes avholdsforbunds ungdomsforbund (MA-U): Samferdselsdepartementet frafaller kravet om tilbakebetaling av til sammen vel 128 000 kroner for årene 1993-94.
  • Norges Døve Ungdomsforbund: Samferdselsdepartementet frafaller kravet om tilbakebetaling av til sammen 100 000 kroner for årene 1993-94. Når det gjelder vedtaket om reduksjon av 1995-tilskuddet, blir dette nå endret fra 50 000 kroner til 25 000 kroner.
  • Norges KFUK-KFUM: Samferdselsdepartementet frafaller kravet om tilbakebetaling av til sammen vel 32 000 kroner for årene 1993-94. For 1995 opprettholdes, med unntak av straffegebyr, reduksjonen på kr 29 295.

For en del organisasjoner vedtok Fordelingsutvalget at kravene om tilbakebetaling eller justering av tilskudd skulle påplusses et "straffegebyr" på 20 prosent. Samferdselsdepartementet er kommet til at det ikke var hjemmel for slike gebyrer. Kristen idrettskontakt og Norges KFUK-KFUM, som ikke er gitt medhold i sine klager over reduksjonen for 1995, har imidlertid som nevnt, fått medhold når det gjelder "straffegebyret" for dette året. Også Pinsevennenes Barne- og Ungdomsarbeid har fått medhold når det gjelder "straffegebyr."

Samferdselsdepartementet har for flere av klagesakene registrert feil som organisasjonene har begått, men som Fordelingsutvalget ikke har kommentert eller tatt hensyn til. Departementet har likevel - i selve vedtakene - fulgt Fordelingsutvalgets tilrådinger i klagesakene.

Samferdselsdepartementet har fått i alt tolv klager til behandling. De tre gjenstående klagene vil bli avgjort om kort tid.

Lagt inn 17 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen