Historisk arkiv

Frist for å sette fram krav om omsorgspoeng

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosialdepartementet

Pressemelding

Nr. , Dato

Frist for å sette fram krav om omsorgspoeng

Sosialminister Hill-Marta Solberg forlenger fristen for å sette fram krav om omsorgspoeng ved pleie av eldre, syke og funksjonshemmede.

Ordningen med omsorgspoeng som ble innført i 1992 er et pensjonspolitisk gjennombrudd i likestillingssammenheng. Det gis et garantert pensjonspoeng på 3,00 for hvert omsorgsår, og vil over tid fjerne den pensjonsmessige ulikheten mellom kvinner og menn som skyldes ulik opptjeningstid i folketrygden.

Ved omsorg for små barn gis poengene automatisk. For å få godskrevet omsorgspoeng ved pleie av eldre, syke og funksjonshemmede, må det fremmes krav overfor trygdekontoret. For det enkelte omsorgsåret må kravet settes fram i løpet av det neste kalenderåret.

Ordningen har ikke vært tilstrekkelig kjent. Et lang mindre antall omsorgsytere søker om omsorgspoeng enn det man opprinnelig antok. Dessuten får enkelte ikke godskrevet alle omsorgsår, fordi kravet settes fram for sent.

Trygdeetaten er nå oppmerksom på situasjonen og forsøker å informere gjennom ulike innslag i media.

For å bedre den trygdemessige stillingen til dem som utfører ulønnet omsorgsarbeid forlenges søknadsfristen med ett år, slik at krav om omsorgspoeng for et omsorgsår kan settes fram i løpet av de to påfølgende årene. Dessuten innføres det en overgangsordning, slik at omsorgspoeng gis tilbake til ordningens ikrafttredelsespunkt 1. januar 1992 for krav som fremmes før 1. januar 1999.

Sosialministeren vil be Rikstrygdeverket å gjøre om vedtaket i de sakene der det er gitt avslag på søknad om omsorgspoeng på grunn av at kravet er satt fram for sent etter de tidligere reglene.

Kontaktperson: Prosjektleder Tomas Berg, Tlf 22 24 86 27

Lagt inn 20 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen