Historisk arkiv

Ekspertgruppe har vurdert bruk av tvang i behandlingen av rusmiddelmisbrukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 91  
13.10.95       

Ekspertgruppe har vurdert bruk av tvang i behandlingen av rusmiddelmisbrukere

Sosial- og helsedepartementet oppnevnte 30. desember 1994 en ekspertgruppe for å vurdere bruk av tvang i behandlingen av rusmiddelmisbrukere. Ekspertgruppens leder, psykiater Odd Gunnar Heitun, overleverte i dag rapporten til sosialminister Hill-Marta Solberg.

Ekspertgruppen ble nedsatt fordi det var behov for å utrede nærmere en rekke spørsmål av juridisk, etisk og behandlingsfaglig karakter knyttet til gjennomføringen av tvangsvedtakene. Siktemålet er å sikre rettssikkerheten til de som tvangsbehandles, og gi behandlerne rimelig mulighet til å behandle denne gruppen. Ekspertgruppen ble også bedt om å gi eksempler som kan tjene som utfyllende veiledning til institusjonene, og å vurdere på hvilken måte kvaliteten i institusjonene kan sikres.

Ekspertgruppen omtaler intensjonene bak loven, og kommer med forslag til mindre endringer av forskriften. Gruppen har kartlagt ulike erfaringer med bruk av tvang etter loven, og har i den forbindelse gjennomgått alle vedtakene fra fylkesnemndene og intervjuet institusjoner som har tatt i mot rusmiddelmisbrukere på grunnlag av tvangsvedtak. Ekspertgruppen mener at tvangsbehandling er et nyttig virkemiddel for å behandle visse grupper rusmiddelmisbrukere.

Rapporten foreslår blant annet:

  • mindre endringer i forskriften
  • innføring av foreløpig godkjennelse av hastevedtak
  • anbefalinger om faglige og ideologiske standarder for institusjoner som skal ta imot tvangsplasserte misbrukere.
Sosialminister Hill-Marta Solberg sier at rapporten er et godt grunnlag for departementets videre arbeid med tvansgproblematikken. Rapporten vil trolig vekke debatt, og Solberg understreker viktigheten av videre diskusjon på dette feltet. Rapporten vil bli sendt på høring i løpet av kort tid.

Siden 1. januar 1993, og fram til mai 1995 er det fattet 16 vedtak i fylkesnemndene i medhold av sosiallovens § 6-2 som hjemler tvangsbehandling av rusmiddelmisbrukere.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Ketil Bentzen, telefon 22 34 85 02

Byråsjef Siv Torunn Skagestad, telefon 22 34 85 28

Lagt inn 16 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen