Historisk arkiv

Helseminister Werner Christie kommenterer oppslag i Aftenposten om nedleggelse av lokalsykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 7824.8.95

Helseminister Werner Christie kommenterer oppslag i Aftenposten om nedleggelse av lokalsykehus

- Vi skal sikre de småsykehusene og bedre kvaliteten og bredden i tilbudet deres. Dette kan bare skje gjennom et sterkere samarbeid i helsesektoren, i stedet for en konkurranse der de minste sykehusene vil bli taperne, sier helseminister Werner Christie i en kommentar til dagens oppslag i Aftenposten.

Spesialistene i hver region må samarbeide for å sikre tilbud av god nok kvalitet så nær befolkningen som mulig. Det skal bl.a. skje gjennom en nettverksorganisering der spesialistene ved de store sykehusene støtter de små gjennom omreisende tjenester, telemedisin, faglig samarbeid m.v.

Små sykehus kan også spesialisere seg på utvalgte oppgaver, f.eks. for å redusere lange ventetider. Målet er å sikre de små sykehusene overlevelse og kvalitet.

Sosial- og helsedepartementet har gitt Statskonsult i oppdrag å utrede hvilke forutsetninger som er nødvendige for nettverkssamarbeid i helsesektoren. Målet er å få et bedre faglig grunnlag å utvikle et slikt samarbeid på.

Rapporten (*), som nylig ble lagt fram, understøtter at nettverk og samarbeidsstrategien kan sikre fremtiden til de små sykehusene. Det er derfor ikke riktig, slik Aftenposten skriver, at et større antall sykehus risikerer å bli nedlagt.

Målet er å sørge for god nok kvalitet på det tilbudet befolkningen skal få både ved store og små sykehus. Utviklingen mot stadig større spesialisering og flere nødvendige personellgrupper gjør at sykehussamarbeid innenfor fylker og helseregioner er en nødvendig forutsetning for å nå dette målet.

- Hvis vi ikke får dette til, vil tilbudet ved de minste sykehusene falle fra hverandre av seg selv, pga. mangel på bredde og øvelse i fagmiljøet og manglende rekruttering, sier helseminister Werner Christie.

Kontakt: Avd.dir. Gerd Vandeskog, tlf. 22 34 87 06

(*) " Nettverkssamarbeid i helsesektoren". Rapport 1995:11, Statskonsult


Lagt inn 24 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen