Historisk arkiv

Ny kampanje: Skolemåltidet - den største selvfølgelighet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 77
21.8.95

Kampanjen "skolemåltidet - den største selvfølgelighet":

Setter skolemåltidet på politisk dagsorden

Hver femte elev i ungdomsskolen har ikke matpakke med, og bare 7 prosent av skolene har kantine. Dette betyr at mange elever ikke har mulighet til å skaffe seg mat i løpet av en lang skoledag.

- Det fremste målet i arbeidet med mat i skolen er å opprette kantiner i norske ungdomsskoler, sa helseminister Werner Christie da Statens ernæringsråd i dag lanserte aksjonen "Skolemåltidet - den største selvfølgelighet?"

Skolemat på den politiske dagsorden
Erfaring fra prosjektarbeid tyder på at kantiner blir svært godt mottatt av både elever og lærere. Likevel har arbeidet lett for å stoppe opp, fordi det er vanskelig å skaffe ressurser til drift av kantinen. Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning har utført beregninger for Statens ernæringsråd, om hva det koster å etablere og drive skolekantine. Konklusjonen er klar; - det vil koste om lag 0,5 prosent av totalkostnadene for grunnskolen.

Både helseminister Christie og Statens ernæringsråds leder prof.dr.med. Kaare R. Norum var enstemmige i sin kommentar: - Vi oppfordrer nå landets ordførere til å prioritere mat i skolen! Alle landets ordførere vil i løpet av de nærmeste dagene motta denne oppfordringen gjennom en aksjonsbrosjyre. Også landets rektorer vil få brev der de anbefales å legge planer og budsjett for opprettelse av kantine ved sin skole.

Hvorfor er mat i skolen viktig?
Undersøkelser viser at barn og unge som skofter måltider, får mer sukker og fett og mindre vitaminer og mineraler enn de som spiser regelmessige måltider. Dette kan føre til utvikling av helseproblemer både på kort og lang sikt.

- Det sier seg selv at alle elever har behov for mat og drikke i løpet av en 8 timers skoledag, både av helsemessige og ernæringsmessige årsaker. Dessuten viser all erfaring at elevene blir roligere og mer veltilpasset når de er mette. Og trivelige velorganiserte skolemåltider kan også bety mye for trivselen og samholdet ved skolen, påpeker Kåre Norum.

Kontaktpersoner:
Statens ernæringsråd v/Margrete Halvorsen, tlf. 22 34 90 61
Sosial- og helsedepartementet v/Sissel Lyberg Beckmann, tlf. 22 34 87 12


Lagt inn 22 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen