Historisk arkiv

Nye forskrifter til alkoholloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Nr. 72

27.7.95

Nye forskrifter til alkoholloven

Sosial- og helsedepartementet har sendt utkast til forskrifter til alkoholloven på høring. Forskriftene regulerer nærmere den nye bevillingsordningen for engrossalg av alkoholholdig drikk m.v., som ble vedtatt av Stortinget 16. juni 1995 i forbindelse med opphevelsen av A/S Vinmonopolets eneretter til import og engrossalg av alkoholholdig drikk.

Enkelte forskrifter er nye, mens andre er revisjon av gjeldende forskrifter. Forskriftene regulerer blant annet mellommenns (de såkalte agentenes) virksomhet, privates adgang til innførsel av alkoholholdig drikk utover avgiftsfri kvote, samt bevillingshavers adgang til på benytte alkoholholdig drikk som gave, lønn/utbytte eller å selge alkohol til ansatte. Forskriftene stiller videre krav til hvilken sikkerhet bevillingshaver må stille for skyldig alkoholavgift, og hvordan sikringen av bevillingshavers varelager skal være. Gjeldende forskrift om A/S Vinmonopolets innkjøp og produktutvalg er også foreslått revidert.

I høringsutkastet er tatt inn forslag til de gebyr søkeren skal betale i forbindelse med en bevillingssøknad. Gebyret foreslås satt til kr. 15.000,- for øl, kr. 20.000,- for vin og kr. 25.000,- for brennevin. Forskriftene regulerer også beregningen av det løpende gebyret bevillingshaveren må betale for utøvelsen av bevillingen.

Fristen for å gi høringsuttalelse er satt til 15. september. Departementet tar sikte på at den nye bevillingsordningen skal tre i kraft 1. januar 1996, og at forskriftene skal kunngjøres i god tid før dette.

Vedlegg;
linkdoc030005-070022#docForskrifter til alkoholloven


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Jorun Nygård, telefon 22 34 85 11
Rådgiver Inger Gran, telefon 22 34 85 25


Lagt inn 31 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen