Historisk arkiv

Presisering i alkoholloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 67
24.6.95

Presisering i alkoholloven:

Ferdigblandede brennevinsdrinker og lettbrennevin regnes som brennevin Stortinget gjorde 16. juni en endring i alkoholloven som presiserer hvordan lovens grense mellom vin og brennevin skal trekkes. Lovendringen trer i kraft i dag. Hovedinnholdet i lovendringen er at det nå framgår direkte av loven at en drikk som er laget av eller tilsatt destillert sprit, regnes som brennevin selv om den inneholder mindre enn 22 volumprosent alkohol, med mindre den framstår som et selvstendig produkt. Ferdigblandede brennevinsdrinker og såkalte lettbrennevin er følgelig å regne som brennevin fordi drikken ikke framstår som et selvstendig produkt.

Hvorvidt en drikk regnes som vin eller brennevin har betydning for hvem som kan skjenke drikken, når den kan skjenkes og hvem den kan skjenkes eller selges til. Skjenkesteder med kun øl- og vinbevilling kan ikke selge ferdigblandete brennevinsdrinker og såkalt lettbrennevin.

Bakgrunnen for endringen av lovens ordlyd er at det vært uenighet mellom deler av skjenkenæringen og Sosial- og helsedepartementet om forståelsen av alkoholloven på dette punkt.

Presiseringen Stortinget nå har foretatt er i samsvar med departementets lovforståelse og praksis.

Kontaktperson:

Byråsjef Siv Torunn Skagestad, telefon 22 34 85 28

Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen