Historisk arkiv

Sosialministeren fikk utredning om alkoholpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 93  
02.11.95       

Sosialministeren fikk utredning om alkoholpolitikken

Sosialministeren fikk i dag overrakt linkdoc#docNOU 1995:24 Alkoholpolitikken i endring?.
Regjeringen ga utvalget i mandat å vurdere hva Norge kan gjøre for å sikre og effektivisere alkoholpolitikken i en tid med økt internasjonal kontakt og samarbeid. Utvalget har lagt hovedvekten på å vurdere hvilke virkemidler som kan ivareta de alkoholpolitiske målsetningene som Stortinget har trukket opp, når de ytre rammebetingelsene endres.

Utredningens innhold og forslag

Utvalget foreslår økt satsing på følgende virkemidler:
  • internasjonalt samarbeid
  • opplysning, informasjon og forskning
  • punktavholdsstrategien, dvs informasjon og opplysningsvirksomhet om situasjoner hvor alkohol ikke hører hjemme, f. eks sammen med mindreårige.

Utvalgets flertall støtter i hovedsak den eksisterende alkoholpolitikken. Dette gjelder blant annet alkoholavgiftene, detaljmonopol for sterkvin og brennevin, forbud mot selvbetjening på Vinmonopolet, det kommunale bevillingssystemet, bevillingssystemet for engrossalg og tilvirkning av alkohol og tax-free-ordningen. Det foreslås heller ingen endringer i reglene for salgs- og skjenketider, og flertallet går imot skjenking av brennevin på søndager. Av konkrete endringsforslag kan nevnes:

Endringer i vinmonopolordningen

Utvalgets flertall foreslår at Vinmonopolet gis adgang til å opprette utleveringssteder i de kommunene som ønsker det, og at det ikke skal være noen øvre grense for antallet vinmonopolbutikker i landet. Flertallet foreslår ikke at en større del av øl-salget overføres til Vinmonopolet, men dersom det i fremtiden oppstår en situasjon hvor valget står mellom å overføre øl over 3.5 vol.pst. til Vinmonopolet eller å flytte salg av vin fra Vinmonopolet, mener utvalgets flertall at mulighetene for og konsekvensene av overføring bør utredes.

Endringer i bevillingsordningen for salg og skjenking av alkohol

Utvalgets flertall foreslår videre:
  • Myndighet til å gi bevilling til turist- og høyfjellshoteller samt befalsforlegninger overføres fra staten til kommunene.
  • Det stilles strengere krav for å få bevilling til salg og skjenking av alkoholholdig drikk.
  • Bevilling til salg og skjenking skal kunne gis til både fysisk og juridisk person.
  • Det innføres klagerett over kommunenes bevillingsvedtak.
  • Ordningen med bevillingsperioder oppheves, slik at bevillingen gis inntil videre.
  • Kontrollen med bevillingene styrkes.
  • Minsteavgiften i forbindelse med engangsbevillinger til skjenking senkes til kr. 200,-

Andre endringsforslag fra utvalgets flertall

  • Det utarbeides nye forskrifter for reklame for lettøl slik at det blir vanskeligere å forveksle slik reklame med generell øl-reklame.
  • Promillegrensen senkes til 0,2, og det innføres promilleregler for ferdsel til sjøs.
  • Økt innsats fra politi og tollvesen mot ulovlig spritproduksjon og smugling.
  • Ølimportører og produsenters adgang til å få avgiftsfritak hvor kundene som har mottatt varene ikke gjør opp for seg foreslås opphevet.
  • Utvalget går imot Opplæringsutvalgets forslag om å tillate bruk av alkohol i grunnskolebygninger.

Utvalgets medlemmer: Utvalgsleder Bernt Bull (Arbeiderpartiet), lege Kjell Conradi (Sosialistisk Venstreparti), oversykepleier Helen Fløisland (Kristelig folkeparti), lærer Turid Folkestad (Avholdsfolkets Landsråd), husmor Solveig Haugland (Arbeidernes Edruskapsforbund), kontorsjef Ingvild Hoel (Rusmiddeldirektoratet), direktør Arnulf Ingebrigtsen (Næringslivets Hovedorganisasjon), styreleder Morten Jørgensen (Avholdsfolkets Landsråd), dr. philos Lise Kjølsrød, avdelingssjef Heidi Larssen (Høyre), dr. philos Ole-Jørgen Skog, adm. dir. Jon Øvrehus (Norsk Hotell- og Restaurantforbund), forskningsleder Olaf G. Aasland. Fylkesmann Odd With (Kristelig Folkeparti) avløste Helen Fløisland 23. februar 1995. Førstekonsulent Øyvind Horverak, Sosial- og helsedepartementet har vært sekretær for utvalget.


Kontaktpersoner
Komiteleder Bernt Bull, telefon 22345702
Avdelingsdirektør i Sosial- og helsedepartementet Eli Sundby, telefon 22348579
Lagt inn 2 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen