Historisk arkiv

Svært alvorlige og dødelige utviklingsavvik oppdages tidligere enn før

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 95  
03.11.95       

Svært alvorlige og dødelige utviklingsavvik oppdages tidligere enn før

- Økningen i antall nemndbehandlede svangerskapsavbrudd etter 18. uke representerer ikke noen liberalisering i nemndens behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd, og er ikke i strid med intensjonene i lov om svangerskapsavbrudd, sier helseminister Werner Christie.

Helseministeren viser til en undersøkelse som Statens helsetilsyn nylig har utført for Sosial- og helsedepartementet. Undersøkelsen konkluderer med at økningen i antall nemndbehandlede svangerskapsavbrudd og svangerskapsavbrudd etter 18. uke ikke representerer en liberalisering i nemndens behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd. Økningen i antall svangerskapsavbrudd på grunn av skade, sykdom eller utviklingsavvik hos fosteret er ikke i strid med intensjonene i lov om svangerskapsavbrudd.

Færre svangerskapsavbrudd

Fra 1993 til 1994 er det registrert en nedgang i antall svangerskapsavbrudd fra 14 909 til 14 533, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Antall nemndbehandlede begjæringer etter abortlovens paragraf 2c (skade, sykdom, utviklingsavvik hos fosteret) har økt fra 110 i 1993 til 144 i 1994. Samtidig har antall svangerskapsavbrudd etter 18. svangerskapsuke økt til 74 i 1994 etter å ligget rundt 50 i årene før. SSBs materiale omfatter imidlertid bare antall nemndbehandlete begjæringer, og inneholder ikke spesifiserte data for utførte svangerskapsavbrudd etter indikasjon paragraf 2c.

Mulighet for tidligere diagnostisering

Via fylkeslegene har Helsetilsynet innhentet tall fra landets sykehus som viser at det ble utført 138 svangerskapsavbrudd i 1994 etter paragraf 2c (sykdom, skade eller utviklingsavvik hos fosteret). Av disse er 70 utført før 18. svangerskapsuke, 64 mellom 19. og 24. uke, og 4 mellom 25. og 29. uke.
Det viser seg at de utviklingsavvik som ble påvist ved undersøkelse og som førte til svangerskapsavbruddene, hovedsaklig er dødelige eller ikke forenlige med liv.

Undersøkelsen viser at økningen i antall svangerskapsavbrudd etter 18. uke på indikasjon paragraf 2c beror på at svært alvorlige/dødelige utviklingsavvik, i større grad enn tidligere, blir oppdaget ved fosterdiagnostikk (enten ultralyd og supplerende undersøkelser eller indisert kromosomanalyse) i løpet av svangerskapet. Tidligere ble disse avvikene hovedsaklig oppdaget ved eventuell fosterdød eller dødfødsel.

Praksis i tråd med lov om svangerskapsavbrudd

Undersøkelsen viser at det ikke er noen endring i praktisering av fostervannsundersøkelser. Dette er i samsvar med retningslinjer gitt av Helsedirektoratet i rundskriv i 1983. Det har ikke skjedd noen endring i nemndenes behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd pga. sykdom, skade eller utviklingsavvik hos fosteret. Det er således ikke grunnlag for å si at det har skjedd en liberalisering i nemndens behandling. Medisinsk teknologi gir nå mulighet for tidligere diagnostisering av alvorlige/dødelige utviklingsavvik hos fosteret. Etter Helsetilsynets vurdering viser undersøkelsen at praksis er i tråd med lov om svangerskapsavbrudd og lovens intensjoner.


Kontakt:
Prosjektleder Anne Berit Gunbjørud, tlf. 22 24 8419

Lagt inn 7 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen