Historisk arkiv

Velferdsmeldingen - Arbeid må være førstevalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 59
8.6.95

St.meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldingen

Arbeid må være førstevalget Regjeringen vil videreføre og styrke arbeidslinja i velferdspolitikken. Høy sysselsetting er nødvendig for å sikre velferdsordningene i årene framover. For den enkelte gir arbeid sikkerhet for inntekt, sosial tilhørighet og deltakelse.

Arbeidslinja betyr at virkemidler og velferdsordninger utformes, dimensjoneres og tilrettelegges slik at flest mulig i størst mulig grad kan førsørge seg selv gjennom lønnet arbeid. Stønadssystemet skal sikre inntekt for dem som midlertidig eller permanent ikke kan delta i arbeid av helsemessige årsaker.

Det er et mål å få sykefraværet ytterligere ned. Regjeringen vil satse på forebygging av helseproblemer og oppfølging av sykmeldte for å hindre utestenging og utstøting fra arbeidslivet. Fortsatt lav tilgang av nye uførepensjonister er viktig for å kunne heve den gjennomsnittlige avgangsalderen. Det legges opp til at flere skal kunne kombinere arbeid og trygd.

Endringer i reglene for uførepensjon. Regjeringens forslag:

Regjeringen legger opp til et mer fleksibelt regelverk som gjør det mulig for flere å kombinere arbeid og trygd:

  • Trygdekontoret skal gis mulighet til en forenklet og midlertidig forhåndsregulering av uføregraden (mellom 50-100 prosent) i konkrete tilfeller tilpasset den enkelte.
  • Friinntektsgrensen for tillatt arbeidsinntekt heves fra 1/2 til 1G uten at uføregraden revurderes.
  • Personer som forsøker seg i arbeid skal beholde retten til innvilget uførepensjon i en lengre periode enn i dag, slik at de kan få tilbake stønaden dersom arbeidsforsøket ikke lykkes og/eller helsetilstanden forverres.
  • Det åpnes for forsøk med uførepensjon ved en lavere uføregrad enn 50 prosent innenfor konkrete forhåndsgodkjente arbeidsopplegg med oppfølging fra trygdekontoret.
  • Det foreslås å samordne uførepensjon fra folketrygden med pensjon fra arbeidsgiver ("gavepensjon").
Justering av stønadsreglene for unge uføre. Regjeringens forslag:
  • Aldersgrensen for rett til uførepensjon og rehabiliteringspenger heves fra 16 til 18 år. Hjelpestønaden skal bedres for denne gruppen.
  • Ordningen med garantert minste tilleggspensjon for personer som er født uføre eller er blitt uføre i ung alder, gjøres lik for alle.
  • Personer som fyller vilkårene for garantert tilleggspensjon, beholder denne selv om de prøver seg i jobb en periode uten å lykkes.
Satsing på attføring og rehabilitering. Regjeringens forslag:
  • Attføringsinnsatsen vil bli trappet opp i tråd med forslagene i Attførings-meldingen.
  • Satsingen på medisinsk rehabilitering foreslås videreført gjennom forsknings- og forsøksvirksomhet, kompetanseoppbygging, lov- og forskriftsendringer og økonomisk stimulering. Regjeringen foreslår en nasjonal strategi for medisinsk rehabilitering. Målet er et mer helhetlig og et bedre samordnet rehabiliteringstilbud.
  • Det legges opp til utvidet forsøksvirksomhet for å prøve ut alternative behandlings- og rehabiliteringsformer for personer med muskel- og skjelettlidelser.
  • Det vurderes å endre beregningsreglene for rehabiliteringspenger og attføringspenger.
Satsing på fortsatt nedgang i sykefraværet. Regjeringens forslag:
  • Regjeringen vil arbeide for å få sykefraværet ytterligere ned.
  • Regjeringen vil bygge videre på de positive erfaringene fra samarbeidet mellom partene i arbeidslivet for å oppnå dette, og vil bidra til at tiltakene målrettes mer mot tiltak som vil ha varig effekt i form av arbeidsmiljø-utvikling, tiltak rettet mot risikogrupper, tidlig oppfølging og tiltak rettet mot langtidssykmeldte.
  • Regjeringen vil arbeide for at samarbeidsavtalene utvides til virksomheter som hittil ikke har vært omfattet av samarbeidet. Offentlig sektor, spesielt kommunale virksomheter bør trekkes mer aktivt inn. Arbeidslivets parter skal også i større grad motiveres til å åpne arbeidslivet for funksjonshemmede/yrkeshemmede som har falt ut av arbeidslivet
  • Regjeringen foreslår ikke endringer i sykelønnsordningen, men vil fortløpende vurdere ordningen opp mot de resultatene som nås.

    Kontakt:

    Statssekretær Ole Jacob Frich, tlf. 22 34 84 05

    Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 34 86 00

    Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen