Historisk arkiv

Velferdsmeldingen - Jevn fordeling mellom generasjonene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 57
8.6.95

St.meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldingen

Jevn fordeling mellom generasjonene Regjeringen vil sikre det økonomiske grunnlaget for vår trygghet og velferd i framtida ved å opprettholde en sterk nasjonal og offentlig økonomi, og ved å bidra til høy sysselsetting og økt verdiskaping. Høy yrkesdeltakelse og langsiktig økonomisk politikk må til for å sikre vår sosiale trygghet og velferd.

Regjeringen mener at vi står overfor betydelige utfordringer på lang sikt. Framskrivinger av befolkningsutvikling og utsiktene til økonomisk vekst viser at vekstutsiktene for norsk økonomi er forholdsvis moderat på lang sikt. Den yrkesaktive befolkningen vil bare øke svakt, mens antallet pensjonister vil øke sterkt litt ut i neste århundre.

Framtidens eldre vil ha tjent opp høyere pensjoner i og utenom folketrygden enn dagens eldregenerasjon. Flere eldre medfører også økt behov for helse- og omsorgstjenester. Som en følge av dette vil behovet for offentlige utgifter stige.

Folketrygdens pensjoner finansieres løpende gjennom inntekter av generelle skatter og trygdeavgifter. Økte pensjonsutgifter og økt etterspørsel etter sosial- og helsetjenester vil innebære at kommende generasjoners yrkesaktive får en større forsørgingsbyrde. Det gjelder særlig i perioden etter 2010. Uten en langsiktig økonomisk politikk, med stram prioritering og sparing i forkant, vil det bli kostbart for framtidige generasjoner å møte de framtidige utfordringene som ligger i pensjonsforpliktelsene og tjenestebehovet.

Arbeidslinja i velferdspolitikken

Regjeringens overordnede mål er at alle arbeidsføre personer skal kunne skaffe seg arbeid, og at vi også i framtiden skal være i stand til å trygge velferden. Framtidige generasjoner skal ikke påføres urimelig høye utgifter som følge av dagens politikk.

Det er viktig at vi har en stor og dyktig arbeidsstyrke også i framtida. Regjeringen legger derfor stor vekt på tiltak for å bidra til at alle som ønsker og har helse til det, skal ha inntektsgivende arbeid som sitt førstevalg. Regjeringen vil derfor videreføre og styrke arbeidslinja i velferdspolitikken.

Holde orden i økonomien

Regjeringens økonomiske strategi for å sikre våre sosiale velferdsordninger bygger på den økonomiske politikken som ble skissert i Langtidsprogrammet 1994-1997.

Regjeringen vil føre en økonomisk politikk som kan legge grunnlag for fortsatt lav pris- og kostnadsvekst for å bedre konkurranseevnen og dermed styrke grunnlaget for en høy sysselsetting.

Det er avgjørende for å sikre våre velferdsordninger i framtida å ha orden i økonomien. Det gjelder både landets samlete økonomi og den offentlige økonomien, både på kort og lang sikt.

Finanspolitikken bør innrettes slik at en vesentlig del av de økte petroleums-inntektene framover blir avsatt på petroleumsfondet. Fondet vil bidra til at man makter å opprettholde velferdsordningene på sikt.

Regjeringen mener derfor at stram prioritering og offentlig sparing gjennom overskudd på statsbudsjettet er et nødvendig bidrag for å sikre velferd og generasjonsfordeling på lengre sikt. En vesentlig del av de økte petroleumsinntektene bør avsettes til petroleumsfondet.

Kontakt:

Statssekretær Ole Jacob Frich, tlf. 22 34 84 05

Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 34 86 00

Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen