Historisk arkiv

Velferdsmeldingen - Regjeringen vil sikre og videreutvikle velferden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 56
8.6.95

St.meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldingen

Regjeringen vil sikre og videreutvikle velferden - Det viktigste budskapet i meldingen er at våre velferdsordninger skal trygges. Regjeringen vil sikre og videreutvikle det norske velferdssystemet, sier sosialminster Hill-Marta Solberg.

- For å greie dette må vi opprettholde en sterk nasjonal og offentlig økonomi og vi må få til økt verdiskaping og høy yrkesdeltakelse. Arbeid må være førstevalget. Regjeringen vil føre en politikk som sikrer en rettferdig fordeling av goder og byrder mellom generasjonene, og fremme likestilling mellom kjønnene. Utfordringene innen eldreomsorgen innebærer at Regjeringen vil bygge ut pleie- og omsorgstjenestene. Regjeringen slår ring om folketrygden. Pensjonssystemet skal fortsatt bestå av en grunnpensjon som er lik for alle og en tilleggspensjon som gir en viss sikring av inntekten man hadde som yrkesaktiv, sier sosialministeren.

Arbeid må være førstevalget

Trygdepolitikken skal være slik at arbeid blir førstevalget. Kombinasjoner av arbeid og trygd skal i større grad gjøre det mulig å prøve seg i arbeidslivet for grupper som tradisjonelt har hatt lav yrkesdeltakelse. Regjeringen foreslår tiltak for å øke yrkesdeltakelsen blant grupper av ungdom, funksjonshemmede, enslige forsørgere og eldre.

- Ved å vri innsatsen til aktive tiltak som bidrar til at flere har inntektsgivende arbeid, får vi økte ressurser til den enkelte og til fellesskapet. Høy yrkesdeltakelse er nødvendig for å sikre velferdsordningene i årene framover, sier Hill-Marta Solberg.

Satsingen på arbeidslinja er det viktigste virkemidlet for å bedre levekårene for disse gruppene. Regjeringen legger opp til ytterligere økning av innsatsen for ungdom.

Bedre pleie- og omsorgstilbud

- Regjeringen vil foreslå 500 millioner kroner til styrking av de kommunale pleie- og omsorgstjenestene i statsbudsjettet for 1996. I tillegg videreføres ekstrabevilgningene fra 1994 og 1995, slik at den samlede innsatsen på dette området samlet blir 1 milliard kroner i 1996, sier Hill-Marta Solberg.

Det vil bli økt utbygging av omsorgsboliger og gode hjemmetilbud, samtidig med at sykehjemstilbudet vil bli styrket i kommuner som har særlig behov for dette. Av disse midlene skal 70 millioner kroner brukes til å stimulere kommuner og fylkeskommuner til å starte oppbygging av et tilbud for de om lag 2 000 unge funksjonshemmede som bor på alders- og sykehjem.

Stø pensjonspolitikk

- Folketrygden skal fortsatt være bærebjelken i det samlede pensjonssystemet. Folketrygden skal sikre pensjon til alle som enten når pensjonsalder, blir uføre eller mister sin ektefelle, sier Hill-Marta Solberg.

Regjeringen vil opprettholde dagens pensjonsalder på 67 år. Gjennom økt valgfrihet skal det legges til rette for å øke den gjennomsnittlige avgangsalder, som nå er 61 år. Tjenestepensjonsordninger og egne pensjonsordninger skal fortsatt supplere folketrygdens pensjonssystem. Skattefordeler ved slike ordninger videreføres.

Jevn fordeling mellom generasjonene

Det vil bli flere eldre i neste århundre og antallet yrkesaktive vil bare vokse svakt. En langsiktig økonomisk politikk må til for at folketrygden fortsatt skal være bærebjelken for våre barns sosiale trygghet.

- Regjeringen legger derfor opp til en samlet strategi som omfatter både den økonomiske politikken, sysselsettingspolitikken og sosial- og trygdepolitikken, sier sosialministeren.

Når det blir stadig flere pensjonister med høyere inntekter i årene framover, er det etter Regjeringens mening grunnlag for å vurdere de særlige skattefordelene for denne gruppen.

- Regjeringen fremmer ikke konkrete forslag til endringer i pensjonistbeskatningen, men skatten for pensjonister med middels og høyere inntekter, bør på sikt tilnærmes skatten for lønnstakere. Minstepensjonister uten andre inntekter enn pensjon, skal fortsatt ikke betale skatt, understreker sosialministeren.

Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen