Historisk arkiv

Velferdsmeldingen - Stø pensjonspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 60
8.6.95

St.meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldingen

Stø pensjonspolitikk Regjeringen vil føre en helhetlig pensjonspolitikk med folketrygden som bærebjelken i det samlede pensjonssystemet.

  • Folketrygdcn skal sikre alle innbyggere pensjon ved bortfall av arbeidsinntekt som følge av oppnådd pensjonsalder, uførhet og tap av ektefelle. Regjeringen ønsker å videreføre et system der forsørgingsansvar og ulønnede omsorgsoppgaver i perioder tas hensyn til ved pensjonsberegningen. Regjeringen vil utrede de sivil- og offentligrettslige problemstillinger som samboerskap reiser med hensyn til rettigheter og plikter.
  • Folketrygden skal fortsatt sikre pensjon til alle, uavhengig av tidligere yrkesdeltakelse og arbeidsinntekt. Den skal også sikre en tilleggspensjon som står i forhold til tidligere yrkesdeltakelse og arbeidsinntekt.
Regjeringen vil opprettholde dagens pensjonsalder på 67 år. Gjennom økt valgfrihet skal det legges til rette for å øke den gjennomsnittlige avgangsalder som nå er 61 år.
  • Regjeringen legger til grunn at valgfri førtidspensjonering før fylte 67 år skal ivaretas gjennom de avtalefestede ordninger som er etablert for brede lønnstakergrupper (AFP). Gjennom AFP-ordningen rettes førtidspensjonsordningen mot personer med et langt yrkesaktivt liv bak seg, og partene i arbeidslivet bærer hoveddelen av utgiftene. Det er ikke aktuelt for Regjeringen å medfinansiere ytterligere nedsetting av den nåværende aldersgrensen på 64 år.
  • Regjeringen går inn for å bedre fleksibiliteten og stimulere flere eldre til å fortsette i arbeid før og etter fylte 67 år. Regjeringen vil vurdere om avkorting av pensjon mot arbeidsinntekt bør settes lavere enn dagens nivå på 50 prosent. Regelen om at summen av pensjon og arbeidsinntekt ikke skal overstige tidligere arbeidsinntekt oppheves.
Regjeringen foreslår mindre justeringer for å forbedre fordelingsprofilen
  • Grunnpensjonen til pensjonister med selvforsørget ektefelle, reduseres fra ¹/¹ til ^3 grunnpensjon, som for ektefeller der begge har pensjon fra folketrygden. Det virker fordelingsmessig uheldig at pensjonister med yrkesaktiv ektefelle skal få høyere pensjon enn en pensjonist som er gift med en annen pensjonist. Endringen bør bare gjelde nye pensjonister.
  • Gjenlevende ektefelle med egen uføre- eller alderspensjon har i dag rett til tilleggspensjon som kan være betydelig høyere enn det deres egen opptjening tilsier. I tillegg til egen tilleggspensjon arver de også tilleggspensjon fra avdøde ektefelle.
  • Prosentsatsen for beregning av summen av egen og avdøde ektefelles tilleggspensjon, reduseres fra 55 til 45 prosent. Justeringen vil kunne redusere framtidig alders- og uførepensjonsnivå både for enker og enkemenn, men særlig for dem som har relativt høy egenopptjent tilleggspensjon og avdød ektefelle med høy tilleggspensjon. Endringen gjelder bare nye pensjonister.
  • Regjeringen vil bedre inntektsforholdene for pensjonister med lavere inntekter og høye boutgifter, ved å styrke bostøtteordningen for pensjonister.
  • Regjeringen vil sikre flere skilte kvinner bedre økonomisk, både fram til pensjonsalder og som pensjonist, gjennom justeringer i ekteskapsloven.
  • Enker/enkemenn med små barn vil få forbedring i stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad og ekstra småbarntillegg.
Folketrygden skal fortsatt bidra til utjevning av inntekt mellom grupper i samfunnet, mellom generasjoner og over livsløpet for den enkelte. Folke-trygdens pensjonssystem skal fortsatt være en kombinasjon av en allmenn, gjensidig forsikringsordning og et fordelingssystem for hele befolkningen. Tjenestepensjonsordninger/private pensjonsforsikringer bør være supplerende pensjoner uten å fortrenge folketrygden som felles pensjonsordning. Det gis ingen nye skattefordeler på tjenestepensjoner etter skatteloven "TPES". Regjeringen går inn for at det skal stilles krav til den fordelings- og likestillingspolitiske innretningen i ordningen.

Kontakt:

Statssekretær Ole Jacob Frich, tlf. 22 34 84 05

Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 34 86 00

Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen