Historisk arkiv

35 mill. kroner til flere behandlingsplasser for alvorlig sinnslidende som er farlige eller vanskelige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 22
25.03.96

35 mill. kroner til flere behandlingsplasser for alvorlig sinnslidende som er farlige eller vanskelige

Sosial- og helsedepartementet har tildelt 35 mill. kroner til behandlingsplasser for særlig vanskelige og farlige alvorlig sinnslidende. De fleste av de 35 mill. kronene skal gå til oppbygging av flere fylkeskommunale sikkerhetsplasser i Oslo, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag. En mindre del av midlene vil bli tildelt andre fylker etter en vurdering fra departementet.

Tildelingen skjer i forbindelse med fordeling av det øremerkede tilskuddet til psykiatrien i fylkene. Midlene kommer bl.a. som følge av tall fra Statens helsetilsyn om stort udekket behov til denne gruppen.

Sosial- og helsedepartementet forutsetter at midlene benyttes til en kapasitetsøkning allerede i 1996. Staten vil fullfinansiere plassene i 1996. Den statlige innsatsen trappes deretter ned i løpet av tre år. Midlene skal primært gå til drift, men dersom det er nødvendig med investeringer for å få opprettet flere plasser, vil staten kunne gå inn med et begrenset investeringstilskudd.

Etter møter med fylkeskommunene er det departementets vurdering at behovet for behandlingsplasser til denne pasientgruppen stort sett er dekket, og at utfordringen ligger i å sørge for rett behandling til rett tid. Slik tilbudet er i mange fylker i dag, kan det være vanskelig å få pasienter innlagt i vanlige psykiatriske avdelinger. Manglende kapasitet skyldes i en del tilfeller at pasienter som er innlagt i sikkerhetsavdeling skulle vært behandlet på et annet nivå, f.eks. i en rehabiliteringsavdeling e.l. Problemene med kapasitet i sikkerhetsavdelinger er klart størst i de største byene.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Britt Venner, telefon 22 24 87 15
Rådgiver Niklas Hayes, telefon 22 24 87 48


Lagt inn 25 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen