Historisk arkiv

5 "Hvem skal eie sykehusene?" er overrakt til helseminister Gudmund Hernes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 21
13.03.96

NOU 1996: 5 "Hvem skal eie sykehusene?" er overrakt til helseminister Gudmund Hernes

Utvalget som har utredet alternativer til dagens eierskap og finansiering av regionsykehusene, er enstemmig på de fleste punkter: Det er enighet om at det er behov for større regional samordning, og at alle sykehus bør tilhøre det samme forvaltningsnivå. I valg av modell for eierskap og finansiering har utvalget tre ulike forslag.

linkdoc030005-020009#docNOU 1996: 5 "Hvem skal eie sykehusene?" ble i dag overrakt helseminister Gudmund Hernes av utvalgsleder Paul Hellandsvik. Utvalget har utredet konsekvensene av:

  • statlig overtakelse av kapitalkostnadene for regionsykehusene
  • statlig overtakelse av hele drifts- og eieransvaret for regionsykehusene.
  • eierskap, finansiering og organisering i et regionalisert sykehusvesen.

Utvalget er enstemmig på disse punktene:

· Ønsket om en bedre samordning mellom fylkene i hver helseregion skal ligge til grunn for valg av modell. Utvalget har ansett det som utenfor mandatet å vurdere eventuelle endringer i regioninndelingen i denne sammenheng. Utvalget viser her blant annet til det arbeid som foregår i det regjeringsoppnevnte hovedstadsutvalget.

· Utvalget vil ikke gå inn for statlig overtakelse av regionsykehusenes kapitalkostnader. Begrunnelsen er at en statlig overtakelse av regionsykehusenes kapitalkostnader ville frata fylkeskommunene motivasjonen til å interessere seg for disse kostnadenes størrelse, samt for vedlikehold av bygninger og utstyr. En slik overtagelse ville dessuten innebære en subsidiering av de fylkene som har regionsykehus. Slik "forskjellsbehandling" vil være til hinder for den regionale samordningen av sykehustjenestene som utvalget ønsker.

· Utvalget vil ikke anbefale at staten overtar drifts- og eieransvar bare for regionsykehusene. Begrunnelsen er at slik overtakelse ville gjøre det vanskelig å finne finansieringsordninger som støtter opp under det behovet for regional samordning som utvalget legger til grunn for sin innstilling. Dersom staten overtar drifts- og eieransvar for regionsykehusene, bør staten også overta drifts- og eieransvar for alle sykehus, mener utvalget.

· Utvalget tilrår styrking av universitetsfunksjonene som et viktig bidrag til å opprettholde kvalitet og kompetanse i helsetjenesten. Utvalget tilrår at detaljene i dette utredes særskilt etter at organisasjons- og eierforholdene er klarlagt.

· Utvalget tror ikke at oppløsning av fylkeskommunene og etablering av større regionfylkeskommuner vil være en egnet modell. Utvalget begrunner dette med at fylkeskommunene også har oppgaver der behovet for regional samordning er mindre og med at regionfylkeskommuner sannsynligvis vil oppnå liten politisk legitimitet.

· Utvalget tilrår at alle sykehus bør tilhøre det samme forvaltningsnivå. Hvilken følge dette får for Rikshospitalet, vil avhenge av hvilket eierskap en generelt foreslår for sykehusene.

· Utvalget mener at dagens "frivillige regionsamarbeid" ikke har vært tilstrekkelig for en effektiv regional utnyttelse av sykehusressursene.

Tre forslag til modeller

Utvalget har vurdert ulike modeller for eierskap og finansiering, og har valgt tre modeller som er utredet nærmere. Utvalget er delt i tre fraksjoner, som hver gir en nærmere begrunnelse for sitt forslag i kapittel 14 i innstillingen:

· Regionalisert sykehusvesen med fylkeskommunen som eier - løst formalisert regionalt samarbeid (utvalgsmedlemmene Kolbjørn Almlid, Greta Billing, Magnar Hakestad og Petter Skarheim).

Disse medlemmene mener ikke at skifte i eierskap automatisk vil løse dagens problemer. For å løse problemene som sykehusvesenet står overfor må både staten og fylkeskommunene gjøre en bedre jobb. Dagens system med rammeoverføring, fylkeskommunal finansiering og organisering av sykehus bør etter disse medlemmenes syn opprettholdes som det bærende element, men de peker på områder som særlig bør forbedres:

  • fylkeskommunene bør på noen områder få økte stryringsmuligheter
  • sterkere forankring av det regionale samarbeid
  • økt statlig styring

· Formalisert interfylkeskommunalt samarbeid - interfylkeskommunalt selskap (utvalgsmedlemmene Helga Fosse Hegrenæs, Ellen Gjerpe Hansen, Vivi Lassen og Gerd Vandeskog).

Disse medlemmene går inn for at alle fylkeskommunene i en helseregion sammen skal eie og drive sykehusene i regionen gjennom interfylkeskommunalt selskap. Sykehusenes pasientbehandling skal fortsatt finansieres av fylkeskommunene. Disse medlemmene mener at denne modellen legger bedre forutsetninger for bedre regional samordning. Sykehusene blir liggende på samme forvaltningsnivå som i dag. I tillegg vil disse medlemmer fremheve følgende punkter ved modellen:

  • det blir mulig å løse strukturproblemene på det nivå de eksisterer
  • det etableres et skille mellom bestillere og utførere av helsetjenester
  • lokale muligheter for prioritering mellom ulike tjenestetyper beholdes
  • modellen gir gode muligheter for kostnadskontroll
  • modellen legger til rette for fritt sykehusvalg.

· Regionalisert sykehusvesen med staten som eier (utvalgsmedlemmene Jan Grund, Paul Hellandsvik (utvalgsleder), Kari Kjenndalen og Ole D. Mjøs).

Disse medlemmene mener at en statlig overtakelse av sykehusene er det beste grunnlaget for at en regionalisert modell skal fungere. En peker på den omfattende spesialisering og utvikling av tjenestetilbudet som har funnet sted, og som vil fortsette, og at fylkeskommunene ikke lenger framstår som noen naturlig samordnende forvaltningsenhet for spesialisthelsetjenesten. Disse medlemmene legger bl.a. særlig vekt på at denne modellen ivaretar :

  • en helhetlig nasjonal sykehuspolitikk
  • overordnet politisk styring kombinert med stor institusjonell frihet for sykehusforvaltningen
  • fremtidens utfordringer til kvalitet,omstilling og samordning
  • det statlige element innebærer at det regionale samarbeidet blir stabilt over tid
  • et samsvar mellom publikums oppfatning av overordnet ansvar for helsepolitikken og det faktiske ansvar og myndighet.
  • universitet- og sykehusfunksjonene får samme eier og finansieringskilde.

Utvalgets sammensetning ved oppnevnelse 1. september 1995

Sosial- og helsedepartementet oppnevnte følgende medlemmer i brev av 01.09.95:

Direktør Paul Hellandsvik, SINTEF-UNIMED, leder
Helseplanlegger Helga Fosse Hegrenæs, Regionsykehuset i Trondheim
Professor Jan Grund, Handelshøyskolen BI
Rektor Ole D. Mjøs, Universitetet i Tromsø (Region V)
Fylkesordfører Kolbjørn Almlid (Region IV)
Magnar Hakestad, leder av styret ved Haukeland sykehus (Region III)
Fylkesordfører Ellen Gjerpe Hansen (Region II)
Byråd Vivi Lassen (Region I)
Avd.direktør Greta Billing, Kommunal- og arbeidsdepartementet
Avd.direktør Petter Skarheim, Finansdepartementet
Avd.direktør Kari Kjenndalen, Kirke-,utdannings- og forskningsdepartementet
Avd.direktør Gerd Vandeskog, Sosial- og helsedepartementet

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Gerd Vandeskog, telefon 22 24 87 06
Utvalgsleder Paul Hellandsvik, telefon 73 59 70 62


Lagt inn 13 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen