Historisk arkiv

Åpningstale på dagskonferanse for frivillighetssentraler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Sosialminister Hill-Marta Solberg

Åpningstale på dagskonferanse for frivillighetssentraler

Sted: Håndverkeren, Rosenkrantzgt. 7, Oslo
Fredag 12. April

Det er hyggelig for meg å få komme hit til denne konferansen hvor dere som er representanter for nye lokale frivillighetssentraler er samlet.

Sosial- og helsedepartementet er opptatt av å legge tilrette for gode offentlige tjenester, men ønsker også å appellere til hverdagssolidariteten blant folk. Frivillig innsats er en mulighet til deltakelse og medansvar og er et utrykk for solidaritet og engasjement. Det er en innsats som er av stor betydning for det enkelte menneske, for lokalsamfunnet og for storsamfunnet. Etableringen av ordningen med frivillighetssentraler, og opprettelsen av Frivillighetens samarbeidsorgan må sees i en slik sammenheng.

Sosial- og helsedepartementet vil bedre og utvikle samarbeidet med de som stiller opp med sitt engasjement, gjennom ulike frivillige aktiviteter. Dette handler ikke om å privatisere omsorg, men om å samarbeide med det nettverk som frivillige organisasjoner, menigheter og andre utgjør. Behovet for gode nettverk er uavhengig av alder, kjønn, geografisk tilhørighet eller for den saks skyld sosialgruppe. Kanskje er det slik at mange av oss savner det nettverk storfamilien representerte på godt og vondt. Fordelene var åpenbare - større familiegrupper, flere voksenforbilder for barna og mulighet for omsorg for hverandre i ulike livsfaser.

For meg er det viktig å ta frem det positive ved den uformelle omsorgen slik vi historisk kjenner til den. Frivillighetssentralene stimulerer til økt lokalt aktivitet og deltakelse og bidrar til at sosiale nettverk kan etableres. Frivillighetssentraler er møteplasser som formidler kontakt mellom mennesker i lokalmiljøet. Her kan ressurser tas i bruk og behov støttes, uavhengig av folks alder og sosiale status. Mange opplever at rollene som frivillig hjelper og mottaker skifter over tid, noe som er naturlig i menneskelige relasjoner.

For flertallet av sentralene utgjør ulike former for ikke klientrettet nærmiljøarbeid en svært viktig del av virksomheten. Sentralene fanger opp en ny type frivillighet som handler om den enkeltes mulighet og ønske om å delta i meningsfylt aktivitet i fellesskap med andre.

Offentlig og frivillig innsats eksisterer side om side. De frivillige organisasjonene har gjennom årene gjort en stor innsats til beste for andre. Store deler av helse- og sosialarbeidet har tradisjonelt vært igangsatt og drevet av frivillige. Det er viktig at staten bidrar aktivt til å stimulere uformell og frivillig innsats , og å stimulere til samhandling mellom det frivillige og det offentlige.

Offentlig sektor kan ikke løse alle velferdsoppgaver alene. Fellesskap utenfor offentlig sektor er en viktig del av velferdssamfunnet. Samspillet mellom frivillige sammenslutninger og offentlig innsats kan bidra til et mer levende og aktivt nærmiljø. Myndighetene må støtte opp om og inspirere slike fellesskap.

Frivillige sammenslutninger er arenaer for tilhørighet og identitet. Lokalt organisasjons- og foreningsliv representerer arenaer og aktiviteter som kan skape tilknytning mellom mennesker.

Regjeringen vil utvikle samarbeidet mellom myndigheter og organisasjoner som gjør en viktig samfunnsinnsats. Regjerings formål med St.meld.nr. 16 «Lat ikkje graset gro att mellom grannar» Om videreføring av arbeidet med frivillighetssentraler, var å sette søkelyset på betydningen av frivillig innsats i samfunnet.

Frivillige sammenslutninger, menigheter og kommuner har gjennom offentlige midler fått mulighet til å øke sitt engasjement i lokalmiljøet. Frivillighetssentralene er et eksempel på dette. Frivillighetssentralene fungerer i mange tilfeller som brobygger mellom frivillig og offentlig innsats. Sentralene er et godt virkemiddel for å utløse frivillig innsats og rekrutterer nye grupper frivillige. Forsøket med sentralene viste at mobilisering og rekruttering til frivillig innsats nytter. Folk er villig til å bruke seg selv, sin tid og sitt engasjement sammen med andre. Dette er det viktig å støtte opp om, og er en utfordring både for statlige og kommunale myndigheter og ikke minst for frivillige organisasjoner og sammenslutninger.

Lykke til med arbeidet og med mobiliseringen av den lokale frivillige innsatsen !

Lagt inn 2 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen