Historisk arkiv

Det store flertall eldre har gode levekår og er tilfreds med livet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 8
1.2.96

Ny FAFO-rapport til sosialministeren i dag:

Det store flertall eldre har gode levekår og er tilfreds med livet

Rapporten "Ensom og ulykkelig?" om eldres levekår og livskvalitet ble i dag overrakt sosialminister Hill-Marta Solberg av Norsk Pensjonistforbund:
- Resultatene i rapporten vil være verdifulle i vårt videre arbeid med utforming av velferdspolitikken for eldre, sa sosialministeren ved overrekkelsen.

Prosjektet om de eldres levekår og livskvalitet kom i stand på initiativ fra Norsk Pensjonistforbund, og har vært gjennomført i samarbeid med Sosial- og helsedepartementet. Forskningsstiftelsen FAFO har stått for undersøkelsen, og departementet har finansiert prosjektet, med ca. 1,1 mill. kroner.

Undersøkelsen bygger på svarene fra 964 hjemmeboende eldre i alderen 65 til 98 år. Undersøkelsen viser at det ikke er grunnlag for en generell "elendighets"-beskrivelse av de eldres levekår i Norge.
- Det gleder meg å høre at det store flertall av de eldre har gode levekår og er tilfredse med livet sitt. Likevel må vi ikke glemme at det er noen som kommer dårlig ut både økonomisk, helsemessig og sosialt. Særlig gjelder dette gamle, aleneboende kvinner, og i arbeidet framover vil vi sette søkelyset på forholdene denne gruppen lever under, sa sosialminister Hill-Marta Solberg.

Rapporten viser bl.a.:

  • Den gunstige levekårsutviklingen som vi så blant eldre på 1980-tallet, har stabilisert seg i første halvdel av 90-årene. Den mest betydningsfulle endringen på 90-tallet er at de eldre er blitt bedre sosialt integrert ved at flere har fått en fortrolig venn utenfor familien. I tillegg er det færre som oppgir at de føler seg utrygge.
  • Det store flertallet av eldre har god økonomi, boligforhold, helse og sosial forankring og trygghet, men det er betydelige ulikheter i levekår blant ulike grupper eldre. Bedringen i levekår skyldes at de nye gruppene alderspensjonister er bedre stilt enn de som faller fra.
  • Halvparten av de eldre opplever problemer med boligforholdene. Problemene skyldes dårlig funksjonsevne. Likevel ønsker de fleste å bli boende i sin bolig. Blant dem som har boproblemer og ønsker seg en bedre tilpasset bolig, er omsorg- og serviceboliger mest attraktivt, mens syke- og aldershjem er minst populært.
  • De fleste eldre har forholdsvis høy livskvalitet. Livskvaliteten henger til en viss grad sammen med levekår som helse og sosial forankring, i mindre grad henger livskvalitet sammen med inntekt.

Rapporten konkluderer med at det synes å være god overensstemmelse mellom de eldres egne ønsker og myndighetenes politikk med å legge forholdene til rette slik at eldre kan bo i eget hjem så lenge som mulig.

Rapporten trekker fram at viktige velferdspolitiske tiltak for å fremme økt livskvalitet, bør være å skape ulike arenaer for sosial deltakelse, f.eks. eldresentre, foreninger m.v. og sørge for at de eldre har de ressurser som trengs for å delta.

Kontaktpersoner:
Byråsjef Eli Johanne Lundemo, telefon 22 24 85 91
Rådgiver Helle Gran, telefon 22 24 85 94

Rapporten "Ensom og ulykkelig?" fås ved henvendelse til FAFO, telefon 22 67 60 00, faks: 22 67 60 22. Pris kr. 220,-
Pris for en kortversjon av rapporten (20 sider) er kr. 35,-.


Lagt inn 1 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen