Historisk arkiv

En bedre pleie og omsorgstjeneste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

En bedre pleie og omsorgstjeneste

En bedre pleie og omsorgstjeneste

Flere ensengsrom i sykehjem (føres på Kommunal- og arbeidsdepartementets budsjett) 90 mill. kr

Styrking av tiltak for psykisk utviklingshemmede 69 mill. kr

Økt satsing på tiltak for rusmiddelmisbrukere 12 mill. kr

Avvikle avkortingen av pensjon under lange sykehusopphold 34 mill. kr

Beløpene viser endring i millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett for 1996 (SIII).

Regjeringen ser det som en forutsetning for en verdig og god pleie- og omsorgstjeneste at grunnleggende behov for ernæring, helse, trygghet, respekt og privatliv ivaretas. Departementet arbeider med utforming av forskrifter for kvaliteten på pleie- og omsorgstilbudet og vil i løpet av 1997 vedta forskrifter til kommunehelsetjenesteloven og retningslinjer til lov om sosiale tjenester.

Flere ensengsrom på sykehjem

Fortsatt er det omlag 15000 beboere i alders og sykehjem som må dele rom. Oppstartingstilskuddet til nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser, og omgjøring av flersengsrom til enerom - over Kommunal og arbeidsdepartementets budsjett - foreslås økt med 90 mill kroner. Formålet med tilskuddet er å stimulere kommunene til å bygge flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser, og bedre kvaliteten på eksisterende tilbud. Som et ledd i denne satsningen foreslås det å opprette et eget utbedringstilskudd som utbetales ved standardheving av eksisterende sykehjemsrom. Dette innebærer at kommuner som må foreta ombygging/utbedring av institusjonene for å kunne tilby beboerne enerom vil kunne oppnå 120 000 kroner i støtte.

150 unge funksjonshemmede ut av sykehjem

Det antas at ca 400 personer under 67 år som bor i alders- og sykehjem, kan dra nytte av og ønsker et botilbud utenfor institusjonen. Det foreslås bevilget 45 millioner kroner for å stimulere kommunene til å etablere alternative boformer for denne gruppen, og departementet øker engangstilskuddet til hver enkelt person. Det legges til rette for at 150 personer får et kommunalt tilbud utenfor institusjon i løpet av 1997. Utflytting må skje i samråd med den enkelte bruker og mest mulig i tråd med brukernes ønsker. For å sikre den enkelte et godt hjelpetilbud, er det et krav at kommunene utarbeider individuelle tiltaksplaner for den enkelte person.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen